Lejontartar?

I lejonets kula

Joakim Gumpert 12:46 25 Nov 2023

Efter 13 år i vila har Leijontornet vaknat igen, sträckt på sig och återtagit sin rättmätiga plats som kungen av Stockholms krogdjungel. Med kroggeniet Daniel Crespi som kapten så är restaurangen en given kandidat för årets nyöppning.

Ett genomgående tema för restaurangen är hedonism, maten är otroligt vällagad och sprängfylld med smaker men samtidigt så balanserad och elegant. Som Crespi själv säger. 
– Det nya Leijontornet är en gastronomisk mix av det vi har kokat ihop på Djuret, Leijontornet 12 x 8, The Burgundy och La Niña med mera under det senaste decenniet. Vi öppnar alltså inte en dogmatiska så kallad fine dining-restaurang utan en vinkalibrerad restaurang och vinbar med stor à la carte-meny och en fyrarätters säsongsmeny där vi lagar alla våra favoriter från grunden med oändligt mycket kärlek enligt konstens alla regler. Allt ackompanjerat av flera tusentals goda viner från vår vinkällare. På den här gastrohistoriska platsen ska vi sudda gastrogränser och väva en übervinvänlig, prisvärd och supermjuk gastromatta för idag och för framtiden som alla ska trivas på.

Bakom denna otroliga satsning ligger många timmars arbete. I köket basar kökschefen Martin Steen, han har varit en del av kökslaget i tolv år. Martin spenderar minst 60 timmar i veckan i köket på Leijontornet, och utöver det är han såväl småbarnsförälder som bergsbestigare.

Hur känns det nya Leijontornet? 
– Det är kanon, det ger oss möjligheten att höja oss till en helt ny nivå. Vilket är naturligt när man går från fyra restauranger till en. Innan Leijontornet kom all mat till Tweed, Djuret, The Burgundy och La Niña från samma kök. Det blir en helt annan grej nu när vi bara får fokusera på en restaurang!

Du har varit här länge och i krogbranschen brukar många byta jobb lika ofta som de byter underkläder. Vad gör den här restaurangen så speciell att du har stannat här så länge? 
– Jag har alltid känt en stolthet att jobba här! Jag kom hit på grund av Micke (Michael Einarsson, tidigare kökschef), vi jobbade tillsammans på Skebo Herrgård. När han ringde och frågade om jag ville börja jobba här fanns det ingen tvekan om svaret, jag har genom alla år lärt mig enormt mycket av honom. Det kändes väldigt ärofyllt när han gick vidare och han frågade mig om jag ville ta över som kökschef. Sen är den här platsen rätt unik att den har bytt skepnad så pass mycket men på ett naturligt sätt. Den har ju gått från en restaurang till 3-4 stycken och nu tillbaka till en och jag har varit med i hela utvecklingen. Sen har min tjänst anpassats efter min livssituation, nu som småbarnsförälder, så att jag alltid har kunnat få vara kreativ och skapa och ha energin till det. Måste säga det, att jag aldrig tröttnar på att det händer saker här - hela tiden! På gott och ont, går liksom aldrig in i en slentrian.

Bakom baren på den älskade cocktailbaren Tweed står barchefen Johannes Kinch. Han har varit ansvarig på Tweed i sju år. Kinch har tidigare tävlat i flair där han vunnit tio SM-guld i rad och kommit trea i VM när 52 länder tävlade. Han är helt enkelt en fena på sprit och service. Innan arbetspasset startar och kvällens servering drar igång tar Johannes ett FaceTime samtal med sina barn, pratar om deras dag och säger godnatt. Sedan får jag audiens.

Hur skulle du beskriva nya Tweed och vad gör Tweed till en sådan unik plats som lever kvar efter alla dessa år?
– Jag tror att Tweed är en bar som håller sig länge, tisdagar till lördagar, just för att vi har ett sådant otroligt utbud på sprit. Vi har över 550 olika artiklar och vi har mycket av, allt från gin, tequila, mezcal, olika marc och mycket mer. Med en sådan bredd som vi har så är det lätt för våra gäster att hitta något de gillar från vår gedigna spritlista och jag tror att vi gör rätt så goda cocktails. Vi hoppas det!

Vad gör Tweed till en plats som du har velat stanna på så länge?
– Jag tycker att det här stället är unikt i sig, just med kunskapen i hela huset. Från sommeliererna i vinkällaren till matkunskapen i köket till spritkunskapen i baren och utbytet mellan personalen känns unikt och det är en väldigt god sammanhållning i hela huset. Jag trivs verkligen att jobba här och det passar mig utmärkt då min chef, Daniel Crespi, har gett mig lite fria händer hur många kvällar jag jobbar vilket underlättar då jag har två barn där hemma. 

Leijontornet har en lång historia, restaurangen öppnade för första gång 1987 under ledning av källarmästare Olle Lindberg och köksmästaren Walter Traub. Även gastrolegenden Karl-Jan Granqvist hade ett finger med i spelet under denna tid. Namnet på restaurangen kommer från försvarstornet Leijontornet som var en del av Stockholms yttre stadsmur under slutet av 1300-talet. En del av tornets grundkonstruktion finns bevarad och står stadigt i restaurangens nedre matsal. Vid tre tillfällen har restaurang Leijontornet i sina tidigare uppförande haft stjärnan i Guide Michelin, 1989-1992, 1996-1997 och 2008-2010. Vad som händer i framtiden kan bara tarotkorten, kaffesumpen eller kristallkulan svara på.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!