I afton glans

Joakim Gumpert 13:22 6 Nov 2023

Södermalm har i år blivit en av de hetaste platserna för nyöppningar i Stockholms krogscen och inom kort öppnar en efterlängtad cocktailbar på Erstagatan.

Bakom den kommande baren Afterglow står två av Sveriges bästa cocktailbartenders i form av Josephine Sondlo och Jack Parker. Lokalen är ännu en arbetsplats men av allt att döma börjar den ta form.
Josephine: Vi har tur som har en av våra bästa vänner, Robin, som jobbar inom byggbranschen. Han kommer in och vägleder oss och bygger sedan mycket av grejerna med oss eller åt oss. Han är anledningen till att vi definitivt kan göra detta.

Kommer han att bli hedrad? 
Josephine: Det kommer definitivt finnas en bild på honom.
Jack: Eller en egen stol, ett eget ölfat, en cocktail uppkallad efter honom! Vid det här laget förtjänar han allt.
Josephine: Men det är vad vänner är till för, en riktigt bra vän kommer och hjälper dig villkorslöst. När du gör saker som detta, stora saker - kanske inte nödvändigtvis att öppna en bar, men saker som är lite livsomvälvande inser du ganska snabbt vilka som är dina vänner och vilka som kanske är mer enbart bekanta eller branschvänner.

Vad är Afterglows vision?
Jack: Att öppna! Skämt åsido, skapa en trevlig bar som vi själva vill hänga på, inget som är för konceptuellt En kvartersbar där du kan komma och ta en öl och sedan gå eller tillbringa hela kvällen med bra cocktails eller låtsas gå ut med hunden när du behöver lite tid för dig själv.
Josephine: Kanske på väg till ICA som ett litet pitstop på vägen. Det är mer för grannskapet än för alla coola bartenders på klubben.
Jack: Området växer, Södermalm får mer uppmärksamhet. Men det saknas en bra cocktailinriktad bar. Så förhoppningsvis kommer vi att fylla den luckan... hoppas vi.. vi måste, vi måste betala tillbaka så mycket pengar.

Med er erfarenhet, om ni tittar tillbaka på alla olika platser ni har jobbat på, vad gjorde de bra? 
Jack: Servicen! Jag uppskattar verkligen en bra och härlig atmosfär. Jag bryr mig inte om dina drinkar är dåliga, om din service är bra och stämningen är trevlig, då kan jag ta en öl.
Josephine: Eller en Gin & Tonic. 
Jack: Jag går inte till ställen där drinkarna är fantastiska, jag tycker det är en riktigt dyr grej just nu. Jag har inte råd att dricka cocktails för 190 - 200 kr, inte just nu, jag är skitfattig för jag öppnar en bar.
Josephine: Jag tror att alla är olika när det kommer till mat och dryck, men det finns en sak som är universell, och det är när du kommer in på en plats och det känns välkomnande och avslappnat utan att behöva oroa dig för om du är rätt klädd eller om du umgås med rätt människor eller om servitören kommer vara otrevlig mot dig, då är det receptet på en bra plats. Och det är vad service handlar om. Men att sedan lista ut hur man gör det och sedan göra det kväll efter kväll, det är verkligen svårt och det är därför vi har så få bra barer i Stockholm.

Josephine menar också att det är superviktigt att kunna känna sig trygg. 
Josephine: Inte nödvändigtvis som att jag inte kommer att bli rånad, men bara känna att jag kan sitta och koppla av på en plats själv eller med mina vänner och inte behöva oroa mig för något.
Jack: Ja, som att kunna scrolla på din telefon och inte känna att du är otrevlig mot bartendern eller att folk tittar på dig som om du är konstig för att du scrollar på din telefon. Jag menar, jag sitter här själv, det är min lilla värld, min upplevelse, jag borde kunna göra vad fan jag vill. Det är så trevligt när du scrollar och scrollar och inte oroar dig för någon omkring dig.

Det är ett mjukt värde.
Jack: Ja, bara lite kärlek, det är trevligt! Fyll bara ett rum med en bra stämning så kommer det bara att hända. Jag tror att det finns många ställen som verkar glömma att du måste vara trevlig hela tiden!
Josephine: Speciellt när det gäller cocktails, som alltid fokuserar på drinken eller den berömda bartendern eller tekniken, men då glöms det liksom bort att servicen också måste vara trevlig.

Jag var med och drev en vinbar för nästan tio år sedan. Vi hade inte det bästa vinet och det var ganska dyrt, maten vi serverade var bättre än vad man skulle förvänta sig, men vi kände alla till vårt område. Det var som Cheers.
Josephine: Ja, where everybody knows your name!!
Jack: Cheers är ett utmärkt exempel på vad en fantastisk bar ska vara som. Det är inte svårt om du är en trevlig person som tror på service.

Er karriär, var började allt, när insåg ni att ni älskar denna galna bransch? 
Josephine: Haha, ja - VARFÖR?!
Jack: Jag kan berätta exakt varför. Jag började jobba på en nattklubb i min hemstad Surrey, som ligger i utkanten av London. Jag hängde på den här nattklubben kanske tre kvällar i veckan, det här stället var enormt - rymde typ 1000 personer. Samtidigt pluggade jag på en konstskola och jobbade i en fotoaffär. Jag kände att jag var tvungen att räkna ut hur jag skulle väga upp  för kostnaden att gå ut. En gång när jag var ute och var riktigt packad på den här klubben frågade en kille mig om jag ville jobba där och jag sa ja, det låter bra. Och medan jag var full, klockan två på natten, gav han mig ett kontrakt att skriva på och nästa dag fick jag ett samtal, hej, vill du jobba? Absolut inte! Men veckan efter försökte jag och de släppte bara in mig, här har du baren och nu är det 1000 personer, boom, som ett tåg... det är en utbildning!
Josephine: vinna eller försvinna…
Jack: Ja, och några år senare var jag ute och reste och hamnade i Australien. Det var mitt första cocktailjobb, på en hotellbar i Sydney. Efter det hamnade jag på en fine dining-restaurang, men rolig, det var där jag lärde mig service och började njuta av det och bara umgås med gästerna…

Var det då du insåg att du var på rätt plats?
Jack: Ja, du vet när du har det ögonblicket när det bara säger klick. Som, jag kan göra det här och när du kan ha kul på jobbet. Det är något jag verkligen behöver. Jag skulle aldrig kunna ha ett kontorsjobb, jag behövde bara räkna ut hur man tjänar pengar utan ett kontorsjobb…

Kommer du ihåg din aha-upplevelse, Josephine?
Josephine: Oj, ja... jag ville inte jobba på en krog för jag trodde det bara var pundare och alkisar som jobbade på krogar och om du jobbar på en restaurang har du inte riktigt någon framtid. Alla sa till mig att du är för smart för att jobba krog. Men samtidigt var jag tvungen att betala mina räkningar. Så jag började på Berns, jag visste nog inte riktigt vilken position jag hade sökt. Jag gick bara på en intervju, svarade på några frågor och tydligen gjorde det bra. Fick jobbet, kom dit och tänkte, jag har ingen aning om vad jag gör här. Då jobbade barback och var dålig, helt jävla värdelös, för ingen visade mig hur jag skulle göra saker. Jag hade nog aldrig jobbat så hårt innan heller och jag minns det så tydligt... jag såg att bartendrarna hade roligare, de jobbade inte lika hårt, de fick mer dricks och fler nummer och jag var där och pressade citroner, diskade och slängde tomglas. Sedan på en personalfest blev en av bartendrarna full, som du vet, ingen i Sverige säger sanningen om de inte har druckit. Så han började hetsa mig om hur dålig jag var på mitt jobb, om det var upp till honom hade jag fått sparken för länge sedan, att jag var den sämsta personen han hade jobbat med.

Hur gammal var du då?
Josephine: Kanske 19, och jag satt där och tänkte, vem fan tror den här killen att han är? För han hade aldrig visat mig hur man gör jobbet. Det var nog det första som fick mig att faktiskt vilja satsa. Efter det började jag jobba hårdare än alla andra, sprang typ frivarv runt dom. Kom tidigare, gick senare. Det gjorde mig till en maskin, jag kan fortfarande minnas det ögonblicket så tydligt.

Kommer du ihåg vem det var?
Josephine: Självklart! Hahaha!
Jack: Jag kommer ihåg den här diskussionen jag hade med en kille jag jobbade med på den första hotellbaren i Sydney. Vi promenerade längs stranden och han sa typ, "Alla snackar om dig och att du är ganska långsam. Du måste styra upp dig”. Jag hade ju ljugit på intervjun att jag hade gjort cocktails innan. Jag behövde bara ett jobb... Men under den promenaden kände jag mig så dålig och nästa dag tänkte jag, jag kommer aldrig någonsin ha den här konversationen igen! Sedan är det som att jag bara slog på det och slutade aldrig och sedan går tiden och nu öppnar vi en bar.

Er bästa barupplevelse, om ni kan välja det bästa från tre barer? 
Josephine: Satan's Whiskers. 
Jack: Ja, Satan's Whiskers, absolut! Den baren är så bra! 

Varför? 
Jack: Servicen, drinkarna, stämningen. 
Josephine: Och de gör bara klassiker, vilket är lite ovanligt nuförtiden. Och lokalen är så perfekt, alla som är där är där för baren och drinkarna. Men inte nödvändigtvis för att idolisera bartendern, utan alla verkar känna varandra. En riktigt skön och vänlig kvartersbar. Om jag skulle ha en inspirationskälla för Afterglow skulle det vara Satan's Whiskers. 
Jack: Min andra bästa upplevelse är förmodligen Cambridge i Paris. När jag först kom dit fick jag inspirationen att öppna en bar med ett litet kök som hör till baren. Självklart hände det inte, men vi kommer vara ganska nära. Och det var första gången jag såg någon kolsyra något på ett sätt som jag älskade och försökte lära mig. Den platsen inspirerade mig verkligen, killarna som jobbar där är riktigt bra. De tar inte sig själva på för stort allvar, men allt är på topp. 
Josephine: Och, jag måste säga, det var för länge sedan - typ tio år sedan, men Eleven Madison Park i New York. Jag och min bästa vän var där och vi skulle flyga tillbaka till Sverige samma dag. Men hade blivit rekommenderade att gå dit och tänkte ta några drinkar innan vår flyg. Det var före deras renovering så stället såg inte så exklusivt ut som det gör idag. Vi satte oss vid baren och servicen var så fantastisk, drinkarna var fantastiska och bartendrarna var nyfikna på oss på riktigt. Så vi bestämde oss för att stanna, bokade nya biljetter men hade ingenstans att bo. Men en av bartendern sa, ni kan bo hos mig, och det kändes rätt. Jag menar, han är en bartender och uppenbarligen supergay. Det måste vara definitionen av en bra bar om den får dig att skippa din flight.

Ja, jag antar att om en bar får dig att stanna i ett annat land och bo med en bartender måste den ta priset!
Jack: Men i Stockholm, vad skulle ni säga? Jag tror att vi båda har samma.
Josephine: Ja, jag tror det är Gemma.
Jack: Jag har inte varit här i Sverige så länge, kanske 4-5 år, och jag tror inte att jag har varit på någon annan bar i Stockholm som har så bra service. Hur många gånger har vi inte suttit där för bara för en öl och sedan inser du att du är som 5 öl in.
Josephine: Ska inte vi dit idag?
Jack: Ja, klockan åtta.

Men vad gör en bar dålig? Vi har varit inne på pretentiösa bartenders. Vad mer? 
Josephine: Dålig belysning och dåligt ljud.
Jack: Jag kan inte gå till ett ställe som är för ljust.
Josephine: Jag vet inte exakt. Men när du känner att du inte är välkommen, det är tecknet på en dålig bar eller restaurang. När någon blir otålig med dig för att du beställer fel drink eller för långsamt.
Jack: Jag menar, var bara trevlig, och samma sak gäller för gästerna. Vi kan vara supertrevliga, du behöver inte vara otrevlig.

Är inte det bästa med ert eget ställe att nu behöver ni inte ta all otrevlighet?
Josephine: JA! Det är en av de värsta sakerna med att jobba för någon annan, de sätter gränserna för hur otrevlig en gäst får vara mot dig innan de måste lämna. Jag vet inte hur många gånger vi hade det problemet med en tidigare arbetsgivare, där folk som kom dit hade alla typer av attitydproblem och vi hade ingen vakt så vi bad folk att gå ganska ofta. Men sedan på måndagsmöten frågade våra chefer alltid “varför detta hände, vi fick ett klagomål om det här". Jag menar, killen höll på att kasta en stol på en annan gäst. “Ja, men vi kastar inte ut folk, vi får inga klagomål.”
Jack: Jo, det får du om jag jobbar här, jag är en människa innan jag är en bartender. Om du inte kan uppföra dig som en gäst förtjänar du inte att vara på en trevlig plats.

En av de värsta upplevelsen jag någonsin har haft var när jag jobbade på en vinbar på Östermalm, jag var kanske 24-25, och en gammal man med klubbkavaj - full som en kastrull, drog mig i skägget och frågade om jag var terrorist.
Josephine: Åh herregud, det är kanske det värsta jag någonsin har hört.

Men tillbaka till Afterglow, vad är er hisspitch? 
Jack: Vi har inte en sådan, mer av en etos - kom, var trevlig! Var inte en idiot! 
Josephine: Självklart kan vi vara lite partiska, men vi tror att det här kommer att vara en riktigt trevlig plats att hänga på. 
Jack: Ja, vi vill bara ha det nice! Kom i pyjamas om du vill.

Det kommer att vara cocktails, öl och vin, och vilken typ av mat? 
Josephine: Munchies! Barkäk. 
Jack: Fast inte den feta och oljiga typen.

Munchies med finess. 
Jack: Precis! Den tar vi, tack! 

Afterglow öppnar någon gång i höst, håll dig uppdaterad genom deras Instagram @bar.afterglow. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!