Cheeseburgare. Det är för gott.
I vintras bestämde jag och min sambo att köra en helt köttfri månad. Det kan väl inte vara så svårt, tänker ni, och det tänkte jag också, men tji fick jag. Allt handlar om perspektiv. Precis som att feminismen menar att samhället som det ser ut idag är skapat utifrån en manlig blick är nästan hela vår kosthållning skapad utifrån ett animalocentriskt perspektiv, alltså med köttet i fokus. Se till exempel på tallriksmodellen vi fick lära oss i hemkunskapen. Nog var det alltid så att grönsakerna och riset existerade i relation till köttet som redan låg där på tallriken och vidmakthöll sin stadiga position.
Uppväxt med en klassisk svensk husmanskost, med vissa franska inslag (intresseklubben antecknar) utgår även min kost från djuret som grundföda. Med denna köttfria månad ville jag inte välta några berg eller starta några revolutioner, men testa huruvida jag kunde förskjuta det där perspektivet som gör att jag i matbutiken går till köttdisken först och sedan till grönsakerna.
En månad gick och jag erkänner att jag råkade äta en cheeseburgare och två varmkorvar, helt och hållet utan att tänka på att det var kött jag stoppade i mig. Ironin i att kötthalten i de där korvarna förmodligen var anmärkningsvärt låg, men det gör detsamma.
Denna månad har i alla fall satt sina spår. Jag kan på riktigt säga att jag äter betydligt mer grönsaksbaserade rätter nu och följaktligen mindre kött. Genom att äta vegetariskt i veckorna har jag kommit att försöka tillämpa en metod, väl beprövad i godisvärlden fast nu för köttet: Lördagskött, alltid ekologiskt.
Men varför ens göra sig besvär, tänker ni. För att rapport på rapport visar att vi bör äta mindre kött. För jordens skull. Men även för vår hälsas skull. Mat är inte bara mat idag. Öppnar du ögonen när du äter, och inte bara munnen, finns det alltid ett etiskt, moraliskt och rentav politiskt lager att finna på tallriken. Det spännande är att fler och fler krogar har insett detta och börjar positionera sig med politiska ställningstaganden på menyn.
För visst smakar maten lite bättre när du vet att den är ekologisk, närproducerad och fair trade, tillagad utan tillsatser och alla, oavsett hudfärg, kön eller sexuell läggning är välkomna till bords. Först kom umami, sedan kom politik – den sjätte smaken.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.