I trygghetsätarnas land

12:12 27 Nov 2014
meatballs.jpg

Mitt bland alla livsstils- och hälso-relaterade matfilosofier har det dykt upp en bubblare, där kalorier och hur Instagram-vänlig maten är inte är lika viktigt. Kanske så långt ifrån LCHF och ayurvedisk kokkonst vi kan komma. Jag pratar om Comfort Food. 
 
Comfort Food, i sin engelska betydelse, innebär varken rent tröstätande eller mat som behöver vara enkel att göra. Innebörden är mat som skapar trygghet och får oss att må bra, med någon form av nostalgisk koppling. Gärna med mycket kolhydrater och kalorier. Det kan vara allt från husmanskost mormor lagade när en var liten till hemmapizza eller pannkakor. 
 
För hemmakockar har Comfort Food blivit riktigt poppis i kokbokshyllorna. Jamie Oliver gav nyss ut sin stora Comfort Food-kokbok och en av Nöjesguidens tidigare krogredaktörer Björn Gadd och hans fru Hanna släppte tidigare i höstas en vegansk comfort food-receptsamling. Krogarna verkar dock ännu inte ha hoppat på trenden fullt ut. Oftast hittar vi Comfort Food-alternativen under det bestående ”Våra klassiker” på menyn. Det trygga alternativet som alltid är gott till ett förhållandevis bra pris. 
 
Men är det nyttigt då? Strunt samma så länge det är gott. Alla vet att en balanserad kost till syvende och sist ändå är det enda rätta. Smaklig spis! 
 

Mina Comfort Food-favoriter i Malmö och Lund:

Köttbullar i tomatsås, Epicuré
Generalsgatan 4 i Malmö, tel 040-971100, epicure.nu
En rejäl portion köttbullar i tomatsås med spaghetti för under hundralappen går hem varje gång.
Öppet: mån–lör 11.30–22.00
 
Lasagne, Alfredo’s pasta
Mårtenstorget 1 i Lund, tel 046-211 89 03
På genuina Alfredo’s i Saluhallen är allt gott på menyn och lasagnen (med eller utan kött) är en klassiker. 
Öppet: mån–lör 11–20
 
Sillalåda, Restaurang Möllan
Bergsgatan 37c i Malmö, tel 040–121015
Finns det något bättre än sill, grädde, potatis och lök bakat i ugnen?
Öppet: mån–lör 17–01, sön 17–00
 
Räkmacka, Grand Hotel
Bantorget 1 i Lund, tel 046–2806100, grandilund.se 
Grands klassiska räkmacka är gigantisk och kanske lite väl dyr men för stadshotellskänslan är det värt.
Öppet: mån–tors 11.30–23.30, fre 11.30–00.30, lör 12.00–00.30, sön 13–22
 
Janssons frestelse, Siesta
Hjorttackegatan 1 i Malmö,tel 040-6111027, siesta.nu
En Janssons frestelse tillsammans med ett knäckebröd med lagrad ost och en kall pilsner är så trivsamt det kan bli.
Öppet: mån–tors 11.30–23.00, fre–lör 11.30–00.30
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.