Fruktstereos ciderrevolution

22:18 6 Oct 2017

Karl Sjöström och Mikael Nypelius är dryckesnationen Sveriges nya it-boys.

Tanken var egentligen bara att göra ett par hundra liter. Att experimentera med en massa god svensk frukt ute på Hällåkra Vingård och se vad som faktiskt blir gott när det har jäst färdigt. Nu råder det, som man säger, annat ljud i skällan.

Sommeliervännerna Karl Sjöström och Mikael Nypelius har erfarenhet från några av Skandinaviens bästa restauranger, däribland Kontrast i Oslo och Bhoga i Göteborg. Sensommaren 2016 flyttade de till Malmö och drog igång Fruktstereo, en satsning som så sakteliga har börjat omförhandla ciderns position i krog-Sverige.

– Jo, i någon mån försöker vi väl bryta det som gör att man förknippar cider med smaken av Halmstad Crush och Xider här i Sverige, förklarar Karl Sjöström.

Hur skiljer sig era cider från dessa?
– Den största skillnaden är att vi använder 100% frukt i våra. I Sverige krävs det att man har minst 15% frukt för att det ska få kallas för cider. Det tycker vi är ganska lågt om man nu vill göra en sådan här typisk fruktprodukt.



Under sitt första cidermakande år har Sjöström och Nypelius tagit fram 16 olika smaker. Majoriteten baseras på specifika äppeltyper: svenska, danska och brittiska sorter som Aroma, Ingrid-Marie och Cox Orange som får jäsa var för sig i plasttankar. Vissa av dem blandas sedan med annan frukt för att ge det en liten karaktärstwist, medan de allra flesta får stå på sina egna smakben.

– Oftast så vill vi ju åt en så ren äpplighet som möjligt. Samtidigt har vi testat att till exempel lagra två sorter på amfora, vilket ger cidern en lätt rökighet, berättar Karl Sjöström.

Tidigare i år vann Fruktstereo guld när SM i hantverkscider gick av stapeln på Spritmuseum i Stockholm. Deras bidrag, Definitely Cider, lyckades enligt juryn ”kombinera knastertorr attack och rätt mängd tilltalande skitighet med flirtiga honungstoner och en fantasieggande eftersmak”.

Sedan dess har intresset för deras cider ökat markant. Nyligen flyttade de sin verksamhet från Hällåkra Vingård till en ny lokal på Nubbgatan, precis bakom Malmö Centralstation.

– Planen är att så småningom kunna försörja oss på helt på det, säger Karl Sjöström.

Då är det ju inte utan att man undrar… hur mottagliga är svenskarna för hantverkscider?
– Mottagliga! Om man tittar på hur väl konceptet med naturliga viner togs emot i Malmö och Göteborg när det först kom så finns det goda förutsättningar för den här typen av produkt, skulle jag säga. Vi jäser ju vår cider naturligt på lokala produkter, på äppelsorter som många känner till sedan tidigare, på så sätt har folk lite lättare att ta till sig det, resonerar Karl Sjöström.

I dagsläget hittar man Fruktstereos cider på ett par väl valda restauranger i Malmö, samt hos den hyllade vinhandeln Rødder & Vin i Köpenhamn. Flytten till den nya lokalen, kombinerat med att en fruktodlare nyligen hörde av sig och gav killarna fri passage till sin övergivna odlingsmark i Dalby, innebär dock att de kommer att kunna skala upp produktionen ytterligare inför nästa år.

– Sven Holmgren, som han heter, arrenderar en fruktodling men orkar inte plocka all frukt och vet inte vad han ska göra med det, så vi får plocka lite vad vi vill från hans trädgårdsfrukt där. Det är 60-70 år gamla träd, och väldigt mycket frukt, så förhoppningsvis kan vi pressa priset och göra så att fler kan smaka våra produkter framöver, berättar Karl Sjöström.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.