En saffransbonde i baren, en elektriker i köket och en sjuksköterska som servitör. 50 delägare har tillsammans gått in med 35 000 kronor var. I augusti slog Kollektivkrogen i Malmö upp portarna.
De flesta av oss har nog tänkt tanken. ”Vore det inte härligt att driva restaurang?”. De allra flesta av oss har nog också gett upp tanken lika snabbt när man insett hur mycket tid, arbete och pengar som krävs. Men om man är 50 personer som gör det tillsammans kanske det inte krävs riktigt lika mycket av en?
Så lyder idén till en av Malmös senaste krogsatsningar. 50 delägare har alla gått in med 35 000 kronor var i projektet. Men inte bara det. Delägarna kommer dessutom tillsammans att arbeta ideellt på krogen som servitörer, bartenders och hjälpredor i köket.
Ola Rasmusson driver till vardags en eventbyrå, Kafé Kungsgatan, Kungsgatans Gryta & Hotell och Grytan i Dockan i Malmö och är initiativtagare till Kollektivkrogen.
– Jag fick idén för 10–20 år sedan kanske och jag skrev ner den noggrant. För några år sedan träffade jag Peter Bengtsson. Peter är en krögare i Malmö som har startat många krogar i Malmö. Jag berättade om min idé för honom och han blev eld och lågor, säger Rasmusson.
När nyheten om att det skulle öppnas en kollektivkrog i Malmö gick ut fick man mängd olika intressenter och folk som ville vara med och deläga.
– Det blev kölista till att bli delägare när vi fick publicitet i Dagens Industri och Sydsvenskan. Vi fick många spontanansökningar från folk som ville bli delägare. ”Det här låter underbart”, ”Snälla, låt mig vara med. Jag har drömt om det här hela mitt liv” och så där. Nu har vi en kölista med folk som vill in, säger Rasmusson.
Vad är det för typ av människor som blivit delägare?
– Det är verkligen alla typer av människor och yrkesgrupper som gått in med pengar. Men sammantaget kan man säga att alla är nyfikna på nya äventyr. Är de inte entreprenörer så har de nästan en liknande position i sin anställning. Men sen är det många som är mat- och dryckesnördar som kanske drömt om att ha en restaurang men inte orkat lägga fem år av sitt liv på att dra igång det själv. Detta är ett enkelt sätt att få servera sin paradrätt eller sin vinlista på en restaurang.
Vad är styrkan i att vara så många som deläger?
– Dels får man ett supernätverk som kan fylla krogen och man halverar personalkostnaden. Men det viktigaste tycker jag är att man kommer tillbaka till det ideella arbetet. Alla delägare jobbar på krogen, fem stycken varje kväll. Så du kan bli serverad av en elektriker eller det kanske står en saffransbonde i baren. Och alla är här för att de tycker det är roligt! Du har kommit hem till dem och de tar emot dig. Jag tror jättemycket på den ideella kraften. Vad man än besöker eller vad man än gör så kan det inte bli dåligt om det är gjort med passion och glädje.
Ni är inte lite oroliga över att försöka driva något på Caroli? Det verkar vila en förbannelse över det här stället när det kommer till att försöka driva verksamhet.
– Haha jo! Men fastighetsägarna backar upp oss väldigt mycket. De vill få igång det här hörnet av det byggnaden. Vi får en låg hyra och en rad olika investeringar i lokalen. Många delägare har varit oroliga över den här lokalen och sagt ”Caroli kan vi inte vara på, det kommer inte gå!” och så här. Men kraften med 50 delägare gör att ordet om det här stället sprids ganska snabbt.
Du pratar mycket om kraften med att ha 50 delägare. Men vilka farhågor ser du med att vara så många involverade?
– Jag tycker att sociologi är intressant så jag ser det här litegrann som ett socialt experiment. Ekonomin och budgeten ser jättebra ut. Men det är fortfarande 50 delägare och ett restaurangprojekt – med allt vad det innebär. Men vi har en styrelse som tar alla beslut.
Alla 50 kan inte vara med att sätta meny eller välja inredning?
– Nej, det gör styrelsen. Men vi har en arkitekt, Martin Ronander, som är en av delägarna som ritat åt oss och så. Alla får vara med, men lagom mycket. Men det är restaurangchefen Baltatzar Riesbeck, Fredrik Madsen i köket och sedan Salem Taghlaoui som är allt-i-allo som styr restaurangen och sen kommer vi delägare in och hjälper dem varje kväll.
Tanken är att Kollektivkrogen ska vara en kvarterskrog för människorna som bor kring Caroli. Det kommer finnas en mindre barmeny och en meny i matsalen. Priset ska inte vara för högt och maten kommer ha en skandinavisk-/medelhavsprofil.
Varför tycker du att man ska besöka er?
– Jag tycker det kan vara jätteintressant att gå in på ett ställe och bli serverad av någon som normalt inte är servitör men som ändå älskar att du kommit dit. Vi kommer ha en annorlunda service kanske, men det kommer vara jävligt trevligt och du kommer ha det bra. Jag tror att stämningen automatiskt kommer bli väldigt bra. Och sen kommer vi såklart ha väldigt bra mat.
Kollektivkrogen ligger på Rundelsgatan 7 i Malmö. En av delägarna är Nöjesguidens medgrundare Ajje Ljungberg.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2022.