Som hemma - fast annorlunda

11:27 13 Dec 2022

Göteborgska pastabaren Benne utvidgar sin verksamhet till Malmö. I november flyttade man in på Hansa.

Benne har sedan 2020 lyckats etablera fyra restauranger i göteborgsområdet. I år har man bestämt sig för att expandera sin verksamhet även till andra svenska städer. Borås, Uppsala och Malmö stod på tur för att få ta del av den populära pastan och i slutet av november flyttade Benne in på Hansa i Malmö.

Bennes koncept är tämligen enkelt: servera så god pasta som möjligt till ett så lågt pris som möjligt. Det menar i alla fall James Sockander som arbetar på malmöfilialen.
– Grundkonceptet är att vi vill kunna visa att man äta riktigt god mat, lagad från grunden, till ett överkomligt pris. Det ska inte behöva vara så svårt och det känns väldigt bra.

Priserna på pastarätterna ligger just nu mellan 60 och 95 kronor och all pasta på Benne är gjord från grunden. På menyn återfinns glutenfri pasta, vegansk pasta och även kötträtter. 

Hur fick ni idén till Benne?
– Emanoel Rizk, grundaren, har jobbat på en hel del fina krogar i Frankrike tidigare. Han kom till ett vägskäl där han antingen tänkte fortsätta resan och arbeta inom finkrog eller göra något annorlunda. Där och då föddes idén till Benne. Han ville försöka använda sig av all den kunskap och teknik från de fina restaurangerna för att använda dessa i en annan miljö som alla kan ha råd att ta del av.

Vad tycker du är så speciellt med pasta?
– Dels så får man in hela kostcirkeln i en rätt och dels så har alla någon form av relation till pasta. Det vill vi ta vara på. VI har ingen specifik målgrupp som vi riktar in oss mot eller så. Vi vill att verkligen alla ska kunna mötas på Benne för att äta något riktigt gott.

Hur tycker du en pastarätt ska se ut?
– Vi vill kunna förse kunderna med pasta utefter deras behov. Hälften av vår meny är växtbaserad. Men vill man äta kött så har vi även det på menyn. Tomat- eller gräddbaserat, det spelar egentligen heller ingen större roll, på vår meny ska det finnas något för alla smaker. 

Det verkar finnas en uppåtgående pastatrend i Sverige. Vad tror du den beror på?
– Det finns så många möjligheter med pasta. Vi har inte nödvändigtvis bara italienska smaker i våra pastarätter utan försöker väl vara lite mer otraditionella. Vi gör smaker som vi själva tycker är goda, som vi vet funkar och som vi tror andra vill äta. Det vi vill visa att man kan gå sin egen väg och försöka bidra med något nytt.

Lokalen på Hansa är ganska liten. Benne kommer kunna husera mellan 15–18 sittande gäster samtidigt. James Sockander menar att besöken på Benne ofta är ganska korta då det går snabbt att få ut maten.
– Jag skulle säga att det är den långsammaste snabbmaten du kan hitta. Det tar väldigt lång tid för oss att göra såserna, men pastan tar ju bara tre minuter att skicka ut.

Hur kommer det sig att ni öppnar i Malmö nu?
– Malmö känns väldigt rätt för oss. Malmö har ett väldigt gott sinne för mat och vi har alltid haft ögonen på Malmö. Men i och med att vi är från Göteborg ville vi första testa vårt koncept och etablera oss här för att sedan leta oss ut i landet. Då kändes Malmö som en klockren destination. Vi tror att maten och konceptet kommer passa staden väldigt bra. 

Varför tycker du att man ska besöka Benne?
– Vi vill bidra med högsta värdet på marknaden. Vi vill att man ska kunna få så bra och god mat som möjligt, till lägsta möjliga pris. Och jag tycker att vi lyckas med det. Vi har en produkt som absolut hade kunnat kosta mycket mer, men det viktigaste för oss är inte att kunna ta så mycket pengar som möjligt för det.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.