Tre vänner och en pastabar

13:24 11 Nov 2022

Efter att tillsammans anordnat en pop up-restaurang kunde de inte släppa idén på att öppna eget. När dessutom drömlokalen blev ledig släppte de allt.

I Café Rondellens gamla lokaler på Kristianstadsgatan, vid rondellen som i folkmun går under namnet ”knarkrondellen”, öppnade i början av november pastabaren Asino. Bakom Asino står en trio bestående av Emy Arnekull, Simon Thulin och Jakob Ehde. Alla tre har tidigare arbetat på Scandwich men har också erfarenhet från andra Malmökrogar som Tugg Burgers och Aster.

Idén till att öppna en pastabar kom efter att de tillsammans anordnat en pop up-restaurang i Scandwines lokaler för drygt ett år sedan. 
– Vi tyckte det var så himla kul och sen har vi gått och burit på den här drömmen sedan dess, säger Jakob Ehde samtidigt som Simon Thulin fyller i.
– Det gick så himla bra när vi körde pop up-restaurangen och då tänkte vi ”det här kan vi ju göra på riktigt”.

Vad var det som var så kul med det?
– Framförallt var det att få göra sin egen grej. Vi har typ varit mellanchefer eller köksansvariga tidigare, men då jobbar man hela tiden för någon annan. Nu när vi gjorde vårt eget kunde vi bestämma precis allting själva. Vilket vin vi skulle ha, råvaror, hur vi skulle kombinera våra rätter. Det gav oss en kick att fortsätta.

Att de nu öppnar just i Café Rondellens gamla lokaler är ingen slump. Redan när de anordnat pop up-restaurangen och diskuterade möjliga platser för att öppna eget sneglade trion mot den här lokalen.
– Där och då diskuterade vi faktiskt exakt just den här lokalen – att det hade varit fint. Den är lagom stor, nära Möllan men ändå inte på Möllan vilket gör att vi kan ha det ganska litet i och med att det bara är vi tre. Sen såg vi helt plötsligt att den här lokalen blev ledig, säger Emy Arnekull. 

Jakob Ehde fyller i.
– Vi var lite fästa vid den här lokalen redan när Café Rondellen låg här. Vi har hängt här en del. Vi tyckte det var så härligt att man kan sitta här och titta in mot Folkets Park. När lokalen blev ledig så släppte vi allt och tänkte ”nu måste vi köra”. Jag ringde till Simon direkt.
– Jag pluggade till trädgårdsingenjör i Alnarp och var mitt uppe i det. Men då fick jag ett samtal och Jakob frågade om vi skulle köra på det här och jag svarade: ”Japp!” direkt, säger Simon Thulin.

Varför blev det pasta?
– Vi började testa det hemma och tyckte det var kul. Och sen var det naturligt att fortsätta med det, säger Emy Arnekull.

Jakob Ehde instämmer.
– Ju mer vi gjorde det, desto mer insåg vi att det här är vår typ av matlagning. Det är enkelt men ändå fantastiskt gott. Man hittar en frihet i det enkla där man kan hitta nästintill oändliga uttryck. Vi kommer försöka att inte krångla till det. En rätt kommer inte ha en lång ingredienslista, utan det kommer vara några få, utvalda grejer som går ihop och gör något väldigt härligt.

Pastan på Asino kommer de göra från grunden.
– Smakar man hemgjord pasta jämfört med köpt pasta så är det nästintill två olika rätter. Det blir en annan konsistens och en annan smak. När man gjort egen pasta kan man känna att den har en egen smak, en egen roll i rätten. När man köper vanlig spaghetti är det mest för att någonting till såsen, säger Jakob Ehde.
– När man gör egen pasta så kan man känna hur det bara luktar färsk pasta, äggigt och mjöligt – fantastiskt, säger Simon Thulin.

Varför tycker ni att man ska gå till Asino?
– För att käka god mat men samtidigt ska man bara kunna sitta här och hänga. Det ska vara ett vardagsrum ute på stan. Vad man än är sugen på, så ska man kunna komma hit och få det, säger Emy Arnekull.

Simon Thulin håller med.
– Vi vill fortfarande att folk ska kunna komma hit och bara ta en öl, snacka lite skit med en polare och kanske ta en liten rätt om man vill det. Det finns inga krav på att man måste äta när man kommer hit.

Det gör även Jakob.
– Innan vi drog igång det här satt vi hemma och diskuterade att det hade varit härligt om det fanns ett ställe där man kunde äta något lite billigare, enklare och kanske bara ta ett glas vin och sen gå hem, att det inte behöver bli en enorm grej att gå ut och äta. Vi vill att man ska kunna komma hit en vardagskväll, ta en enkel middag och ett glas vin. Sen om kommer hit på helgen kanske det kan bli lite mer tjo och tjim och ös, avslutar Jakob Ehde.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.