Arga skånska män som äter

09:25 24 Jan 2023

Vissa kanske känner Tim Lindqvist och Danny Pedersen från Youtube-kanalen Arga Skånska Män där de streamar när de spelar datorspel tillsammans. Men på deras andra kanal, Tim & Danny, utforskar de även kroglivet i Malmö på lite alternativa sätt.

På Youtube-kanalen Tim & Danny får man följa med duon med samma namn när de testar alltifrån hur det är att vara lantbrukare och laga egen mat till att hänga i deras kompis Habbas stuga under en helg där det badas bastu, leks lekar och dricks en del ”josagrogg” (vodka och Bravo apelsinjuice) med vänner.

Med deras vänner anordnar de även en tävling i Malmö de kallar ”Strögagillet”. Reglerna lyder: Alla lag startar på samma pub (oftast Pizzeria Rex), den andra puben lagen besöker väljs ut på förhand och sedan ska lagen under så kort tid som möjligt, utan att springa, navigera fram genom stan till fem på förhand utvalda pubar, dricka varsin stor stark och sedan återvända till utgångspuben. Varje lag får dessutom en kamera med sig och filmar. Sluttiden brukar landa runt 35–40 minuter.

Hur mår man efter att ha sänkt fem stora stark på så kort tid?
– Man mår som en vinnare, det kan man lugnt säga. Effekten kommer först när man sätter sig ner. Tävlingsnerverna släpper och sen börjar spriten verka, säger Pedersen.

Lindqvist fyller i.
– Man har ju ändå fått i sig fem stora starka på 40 minuter, plus att man promenerar. Det svåra med Strögagillet är egentligen inte att dricka öl snabbt, det svåra är egentligen att gå snabbt och det är ofta där tävlingen avgörs. Man får mjölksyra i benen av den raska promenaden. Men man mår alltid kanon efter målgång och tänker att man vill ha en öl för att alla nerver släppt och man är i mål, men där gör man bäst i att tänka en gång till.
– Promenaden är lurigare än man tänker, säger Pedersen.

Tillsammans utforskar de också kroglivet i Malmö på olika sätt. Tidigare har de på sin kanal utsett Malmös bästa falafel och Skånes bästa hamburgare. Nu har de ett nytt projekt som går ut på att utse Malmös bästa sunkpub. Hittills har de hunnit med att besöka runt 40 sunkpubar. Och de har vissa kriterier som måste uppfyllas för att en pub ska definieras som en sunkpub.
– Vi ser gärna att ägaren är lite halvbitter, säger Pedersen.
– Någon som är snabb i käften vill man också ha! svarar Lindqvist.

Pedersen utvecklar.
– Man vill också gärna ha en ägare som är lite så ”jaha, okej varför vill ni ha det?”
– Jag tycker det är härligt när man får hjälp med beställningen och någon som säger: ”Du ska ha det här!”. ”Jaha okej, ja det ska jag väl då”, tänker man. Jag kan gilla när man blir lite tillsagd, då vet man att man hamnat rätt, säger Lindqvist och utvecklar.
– Sen vill man ha en hörna med Jack Vegas-maskiner. Man vill också att det ska ha varit ett par år sedan det renoverades. Sen vill man också ha billig öl, men det känns generellt lite svårt.

Pedersen igen.
– Betygsskalan när man utser sunkpubar blir lite omvänd. Här blir det ju minuspoäng om personalen är trevlig. Man kan ju gå in på ett ställe och det är sunkigt, men sen är ägaren helt plötsligt trevlig och då blir det plus minus noll.
– Betygsskalan blir godtycklig. Det kanske mest låter som en ursäkt för att gå ut och ta en öl tillsammans, säger Lindqvist.

Är det så fel?
– Nej. Och sen är det roligt att komma bort från Lilla torg och uppleva Malmö på riktigt.

Vilken pub skulle ni säga ligger bäst till just nu för att vinna?
– Pizzeria Rex är ju bra. Men de som jobbar där är trevliga och det ligger dem lite i fatet. Men ett ställe som verkligen varit bra och som man hade velat ha som sin stammiskrog är Slottstadens Restaurang, Bar & Pizzeria. När vi var där var det några som satt och tittade på skidskytte, några satt och spelade tärning, ägaren gick runt och minglade. Det var så najs stämning! säger Lindqvist.
– Ja det var mysigt! fyller Pedersen i.

Lindqvist tar vid igen.
– En annan som jag direkt tänker på är Jiang Nan på Kronborgsvägen. Hon som serverade satt bakom något som liknade en reception, så det kändes som att man skulle gå in på ett hotell varje gång man skulle köpa en öl. Sen låg det sex månader gamla dagstidningar framme. Sportnyheter blir ju väldigt snabbt inaktuella.
– Vi var ett litet gäng därinne och vi var ensamma förutom en man som satt och tittade på Youtube på sin mobil och hade fruktansvärt hög volym, säger Pedersen.
– Sen får vi inte heller glömma Lindängens Pizzeria och allt vi fick uppleva där! brister Lindqvist ut.
– För några år sedan var vi på Fregatten på Värnhem och blev nästan knivhotade. Men det har ju blivit värsta innestället nu, säger Pedersen.
– Jag har alltid tänkt att Fregatten är en bra sunkpub, men när vi gick dit för ett tag sedan kostade en stor stark 75 kronor och det är lite väl. Det är mysigt därinne, så jag förstår att det tagits över av studenter och hipsters, säger Lindqvist.

Hur de ska fortsätta utforska Malmös krogliv 2023 är ännu inte satt i sten. Men den bästa sunkpuben ska alltså utses och sedan finns det planer på att utveckla Strögagillet.
– Det är lätt att man fastnar i samma kugghjul. Man vill inte servera samma sak gång på gång. Det blir lite roligare om man kan hitta en ny twist, säger Danny Pedersen.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.