Vi ställde frågan och ni läsare svarade. Här är de populäraste vakterna i Göteborg just nu.
Utskällda, utlämnade och i vissa fall utbrända – men också ibland räddarna i utelivets nöd. Vi har med hjälp av våra läsare listat Sveriges bästa ordningsvakter.
Det var inte utan viss eftertänksamhet vi drog igång jobbet med att ta reda på vilka dörrvakter ni och vi gillar allra bäst i Sveriges storstäder. Genom åren har vi stött på såväl dåliga som bra exempel på sådana, och även fått ett oräkneligt antal skräckhistorier från kroggäster som upplevt sig orättvist behandlade. Även under resans gång fortsatte det komma in rapporter om just detta.
Icke desto mindre kändes det då viktigt att lyfta fram de fina exempel som finns i branschen. De som får oss att känna oss tryggare, och kanske till och med bjuder på ett skratt då och då. Nästintill parkeringsvakter finns det nog få yrken i Sverige som är så utskällda som just ordningsvakter på klubbar och krogar. I en undersökning vi gjorde med våra läsare för ett par år sedan framgick det att 72 procent av Nöjesguidens läsare upplevt sig blivit diskriminerade på krogen, och ännu fler att krogdiskriminering är ett ganska eller väldigt allvarligt problem. I de allra flesta fall upplevde de som besökare att det var just vakten som stått för denna diskriminering. Samtidigt anser den absoluta majoriteten att det borde vara nattklubbsägarna, eller politikerna som ska bära det yttersta ansvaret för detta.
Hur känns det då att ha positionen som, ibland bokstavligt talat, hamnar i skottlinjen? Vi bad några av de vakter i våra svenska storstäder som ni och vi tillsammans röstat fram som de bästa i sin gebit svara på bland annat detta.
1. Miriam - True Love fd. Lounges
Hur känns det att vara en favoritvakterna i Göteborg?
– Wow! Det känns otroligt smickrande.
Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig?
– Att vara härlig och trevlig men rättvis, såklart. Ingen gillar en suris.
Vad bör man svara om man är lite vinglig och ni frågar ”hur mycket har du druckit ikväll?”
– Det finns nog inget riktigt bra svar på den frågan. Det är oftast redan kört vid det laget.
Har du själv hamnat i bråk någon gång?
– Jag försöker hålla mig på avstånd vid sådana tillfällen eftersom jag inte kan några coola grepp eller tekniker.
Hur tycker du att vaktbranschen bör jobba för att städa ut de som inte sköter sig?
– Jag tycker att de vakter som jag har jobbat med sköter detta otroligt bra som det är redan nu. De har en känsla över vart gränsen går för vad som är okej och inte, och oftast hanterar de situationer på ett lugnt och sansat sätt. Det ska de ha en stor eloge för.
Det förekommer ofta kritik kring hur ordningsvakter och ibland även poliser ”håller varandra om ryggen”, hur ser du på det?
– I och med att man som ordningsvakt är väldigt utsatt för hot och våld - både i yrket men också privat, så krävs det att man är sammansvetsade som ett ”team”. Ensam är liksom inte stark. Därför kan jag förstå att det ibland upplevs som att vakter håller varandra om ryggen, men det handlar snarare om att skydda sig själva.
2. David - Excet
Hur känns det att vara en favoritvakterna i Göteborg?
– Det är såklart otroligt roligt och mycket smickrande! Det är ett kvitto på att man är uppskattad och gör ett bra jobb.
Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig?
– Jag tänker att man bör vara flexibel, trevlig, social och ödmjuk, men att samtidigt kunna vara mer bestämd och tillrättavisande om situationen kräver det.
Har du själv hamnat i bråk någon gång?
– Privat eller i jobbet? Privat är jag inte en person som bråkar. I jobbet har det däremot blivit en del situationer med personer som känner sig oförrättade. Jag försöker så långt det går att undvika att situationer eskalerar och blir fysiska.
Upplever du generellt att ni får tydliga direktiv från din arbetsplats?
– Jag tycker att mina arbetsgivare är väldigt tydliga med vilken vision de har för klubben, och jag känner att de har ett stort förtroende för mig.
Det förekommer ofta kritik kring hur ordningsvakter och ibland även poliser ”håller varandra om ryggen”, hur ser du på det?
– Övervåld är något som jag aldrig skulle acceptera. Men annars tror jag att man måste arbeta som polis eller ordningsvakt för att förstå vår arbetssituation. Det är ofta dåligt bemötande från dem som vi ingriper emot. Ofta tror jag att en situation kan upplevas som mer ”våldsam” om man ser det från sidan och inte har sett hela händelseförloppet.
3. Farid - Trädgår’n
Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig?
– Nyckeln är väl att ha ett bra bemötande mot alla och inte glömma att bra service är en viktig del i vårt jobb. Sen ingår det mycket olika förklaringar i det yrket så att ha talets gåva tror jag mycket på.
Har du själv hamnat i bråk någon gång?
– Tror att dom flesta har på nåt sätt hamnat i bråk av nån anledning.
Det förekommer ofta kritik kring hur ordningsvakter och ibland även poliser ”håller varandra om ryggen”, hur ser du på det?
– Tycker det är rätt orättvist kritik mot vakter och poliser. Tyvärr har media visat upp en bild av ordningsvakter där dom utmålas som hjärtlösa och aggressiva. Det är synd faktiskt. Vakter och poliser jobbar sida vid sida och stöttar varandra där det behövs och står man i dörren på en nattklubb så känner vi oss rätt trygga och veta att polisen ibland kommer och hälsar på. Sen får vi inte glömma att kollegor är en av dom viktigaste bitarna på en arbetsplats och mina kollegor är guld värda där man känner sig trygg och gör det till en trivsamt arbetsplats.
4. Marie-Louise - Rixbevakning
Hur känns det att vara en favoritvakterna i Göteborg?
– Det betyder att jag har gjort mitt jobb på ett korrekt och samtidigt mänskligt sätt. Detta betyder för mig framför allt att jag respekterar alla människors värde, kön, etnicitet och bakgrund.
Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig?
– Först och främst skall man förutse allas bra sidor samt ta hänsyn till alla individer som bemöter en dagligen vid olika tillfällen. Man skall utgå ifrån att alla är bra tills motsatsen har bevisats.
Hur full är egentligen för full?
– Du skall kunna ta hand om dig själv och inte vara så pass berusad så du inte utsätter dig själv eller någon annan för fara.
Har du själv hamnat i bråk någon gång?
– Tack och lov har det aldrig behövt gå så långt till fysiskt våld då jag försöker dämpa tumultet genom att kommunicera, upplysa och uppmana.
Upplever du generellt att ni får tydliga direktiv från din arbetsplats, exempelvis kring vilka som får komma in och inte?
– Varje krögare, arrangör eller festfixare har oftast önskemål om vilka sorts gäster de vill ha samt ålder. Då vi ordningsvakter fungerar som polisens förlängda arm med lagstöd i ryggen som till exempel polislagen, brottsbalken och rättegångsbalken är det oerhört viktigt för oss att poängtera att vi har nolltolerans mot diskriminering och hets mot folkgrupp.
5. Larsa, Bee Bar
Hur känns det att vara en favoritvakterna i Göteborg?
– Jag vill börja med att tacka ödmjukast för nomineringen och tacka våra gäster som har visat sin uppskattning genom att lägga sin röst på mig. Egentligen är detta ett resultat av ett bra samarbete och teamarbete med övrig personal på Bee kök och bar, entrévärdar, garderobspersonal och övrig personal.
Hur länge har du jobbat som vakt?
– Så pass att jag firar mitt tioårsjubileum i år. Majoritet av åren har varit på Bee kök och bar. Det blir lite av en livsstil att jobba i entrén på krogen. Jag tycker att det är en bra stämning mellan oss ordningsvakter emellan, man kan alltid får hjälp av kollegor på krogen i närheten samt övriga myndigheter i stan. Vi vill alla skapa en glad och trivsam festival- och eventstad, med goa och glada människor.
Foto: Erik Björkheim.
6. Niklas, Port Du Soleil/Barabicu
7. Roland, Åby Trav
8. Daniel, John Scotts Palace
9. Frida, True Love fd. Lounges
10. Sebastian, Trädgår’n
SÅ GJORDE VI LISTAN
I en artikel publicerad i början av januari 2019 bad vi er läsare nominera era favoritvakter med namn, stad och eventuell arbetsplats. Inom kort hade vi fått in tusentals svar som Nöjesguidens redaktion därefter gick genom, grupperade och sorterade. Vi presenterar här samtliga vakter endast med förnamn av integritetsskäl.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2019.