De är Malmös bästa vakter

Redaktion 09:11 18 Mar 2019

Vi ställde frågan och ni läsare svarade. Här är de populäraste vakterna i Malmö just nu. 

Utskällda, utlämnade och i vissa fall utbrända – men också ibland räddarna i utelivets nöd. Vi har med hjälp av våra läsare listat Sveriges bästa ordningsvakter. 

Det var inte utan viss eftertänksamhet vi drog igång jobbet med att ta reda på vilka dörrvakter ni och vi gillar allra bäst i Sveriges storstäder. Genom åren har vi stött på såväl dåliga som bra exempel på sådana, och även fått ett oräkneligt antal skräckhistorier från kroggäster som upplevt sig orättvist behandlade. Även under resans gång fortsatte det komma in rapporter om just detta. 

Icke desto mindre kändes det då viktigt att lyfta fram de fina exempel som finns i branschen. De som får oss att känna oss tryggare, och kanske till och med bjuder på ett skratt då och då. Nästintill parkeringsvakter finns det nog få yrken i Sverige som är så utskällda som just ordningsvakter på klubbar och krogar. I en undersökning vi gjorde med våra läsare för ett par år sedan framgick det att 72 procent av Nöjesguidens läsare upplevt sig blivit diskriminerade på krogen, och ännu fler att krogdiskriminering är ett ganska eller väldigt allvarligt problem. I de allra flesta fall upplevde de som besökare att det var just vakten som stått för denna diskriminering. Samtidigt anser den absoluta majoriteten att det borde vara nattklubbsägarna, eller politikerna som ska bära det yttersta ansvaret för detta. 

Hur känns det då att ha positionen som, ibland bokstavligt talat, hamnar i skottlinjen? Vi bad några av de vakter i våra svenska storstäder som ni och vi tillsammans röstat fram som de bästa i sin gebit svara på bland annat detta. 

MALMÖLISTAN 

1 - SHADI, VIKTORS LILLA TORG

2 - ING-MARIE "DOLLIE", ENTRÉ 

3 - JOHNNY “PUMA”, KB

Berätta, hur känns det att vara en favoritvakterna i Malmö? 

– Det är ju riktigt trevligt att höra! Jag finns där för gästerna och det känns som jag levererat vad jag ska när man får höra detta.  

Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig? 
– Det handlar mycket om ömsesidig respekt. Känner gästen sig hemma och trivs med oss ordningsvakter, då är det är win win. För då kommer dem till mig om det är några problem tex. 

Vad är det sjukaste som hänt dig under ett arbetspass? 
– Jag vårdar mina utsagor. Man hör och ser ganska mycket men det håller jag för mig själv. 

Hur full är egentligen för full? 
– Man får inte vara märkbart påverkad på en klubb. Att vara påverkad kan man vara av olika substanser som alkohol, narkotika eller läkemedel. Det är inte det lättaste att avgöra, men vi har alla jobbat många år med detta. 

Upplever du generellt att ni får tydliga direktiv från din arbetsplats, exempelvis kring vilka som får komma in och inte?
Det är entrévärden som styr det ihop med nattklubbschefen. Vi gör åtgärder med lagstöd, det får man inte blanda ihop. Skulle det uppstå dispyter, då träder vi in och assisterar.

Hur tycker du att vaktbranschen bör jobba för att städa ut de som inte sköter sig? 
– Alla ordningsvakter jobbar under polisen, så det är en sållning som polisen måste göra. Utbildningarna borde vara längre tycker jag. Men vi kan själva styra vilka ordningsvakter vi vill ha på KB, så där jobbar vi aktivt.  

Det förekommer ofta kritik kring hur ordningsvakter och ibland även poliser "håller varandra om ryggen", hur ser du på det?
– Det stämmer säkert. Har en kollega till mig tagit ett beslut så lägger jag mig inte i just där och då, men i efterhand kan vi diskutera om något blivit fel och hur vi kan jobba bättre. I min bransch är det mycket felaktigheter, det är jag medveten om, så jag vill förändra synen på oss så att den blir annorlunda än hur media vinklar den. 

4 - CHRISTOFER “PUFFE”, HERKULES 

5 - JOHAN, PADDY'S

6 - MARIA, MORISKAN 

7 - MICHAL, MELLO YELLO 

Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig?
– Ha mycket tålamod och försök vara pedagogisk. Folk är berusade och kommer ifrån alla möjliga vägar i livet, både unga, äldre och alla yrkesgrupper. Jag ler alltid och är trevlig. 

Upplever du generellt att ni får tydliga direktiv från din arbetsplats?
– Ja, vi brukar ha väldigt bra kontakt med personal och det funkar bra. Både information från oss till dem och vice versa. 

Hur tycker du att vaktbranschen bör jobba för att städa ut de som inte sköter sig?
– 
Vi har ju de här incidenterna på TV där det har blivit en stor grej i media. Folk dömer vårt agerande med väldigt små kunskaper. Det blir fel. Polisen får utreda ärendet, för att se om vakterna har agerat som de ska. Sen finns det bra vakter och sämre vakter, bra journalister och sämre journalister. De som inte gör ett bra jobb brukar falla ut av sig själva.

8 - LISETTE, KB

9 - DAVID “SKALLE-PÄR”, KB 

Hur känns det att vara en favoritvakterna i Malmö?
– 
Då gör man väl sitt jobb. Man är inte så populär i första hand. Det känner man. Man börjar på minus.

Vad är nyckeln till att vara en bra vakt enligt dig? 
– 
För mig är det viktigt att jag går till jobbet och har roligt. Skulle jag inte tycka det skulle jag sluta. Det märks direkt när någon inte trivs.

Hur full är egentligen för full? 
– När man går fram och visar sitt bankkort för ordningsvakten istället för kassapersonalen, då bör man fundera på att gå hem istället.

Hur tycker du att vaktbranschen bör jobba för att städa ut de som inte sköter sig? 
– 
Det finns personer inom alla yrken som inte bör göra det de gör. De finns även inom säkerhetsbranschen. Men man ska också veta att i medla ser man alltid slutet och inte vad som föranlett situationen. Om folk bara filmar när vi griper en person kommer det alltid att se illa ut. 

10 - FREDERIC, Paddys + Shotluckan

HELSINGBORG 

1. Fredrik, Sundspärlan 

2. Lars, Sundspärlan 

3. Tanya Racik, Dandy 

4. Samir, Kings Corner 

5. Jimmy, Nattkatten 

 

SÅ GJORDE VI LISTAN 

I en artikel publicerad i början av januari 2019 bad vi er läsare nominera era favoritvakter med namn, stad och eventuell arbetsplats. Inom kort hade vi fått in tusentals svar som Nöjesguidens redaktion därefter gick genom, grupperade och sorterade. Vi presenterar här samtliga vakter endast med förnamn av integritetsskäl.

Här hittar du även listan för Stockholm respektive Göteborg

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2019.

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.