Sahin Erdal och en havskräfta.

Aster leker med elden

14:14 22 Mar 2021

Inälvsmat smaksatt med enris, helgrillade fiskar och lokalt odlade grönsaker – allt som känns spännande och i säsong kommer läggas på kolen när restaurang Aster slår upp dörrarna i sommar. 
– Vi vill skapa en plats där vi själva hade velat spendera våra kvällar, säger gänget bakom Aster. 

Det är glöden och kreativiteten som står i centrum när Mimmi Montán Elveroth, Sahin Erdal och Linus Montán Elveroth öppnar den första restaurangen i Varvsstaden i Malmö. Och när det kommer till glöd pratar vi inte bara om eld och mat, utan även om ett driv och en passion som de tre vännerna har gemensamt. 

Trion har en enorm erfarenhet och en gedigen bakgrund inom restaurangbranschen. Linus är född i en restaurangfamilj och har bland annat flera års erfarenhet som ägare och bartender på Belle i Malmö. Mimmi har ett stort intresse och kunskap inom mat och dryck och ett hjärta som slår lite extra för cocktails. Sahin är kocken som är uppväxt med föräldrar som är pizzabagare och gjorde sin första pizza som 11-åring. Han har varit runt i världen och jobbat bland annat i Istanbul, Oslo, New York och på Bastard i Malmö och brinner bokstavligt talat för mat lagad över eld. 

Tanken att starta ett ställe tillsammans har funnits länge, men det var för cirka tre år sedan som fröt som ska bli Aster började gro. 
Ola Rudin och Sebastian Persson från Saltimporten blev tillfrågade av Varvstaden om de var intresserade av att öppna en restaurang där. De frågade Sahin om han ville vara med och sen blev jag och Mimmi inkopplade sent 2019. Därifrån har vi tillsammans knådat fram vad Aster är och vad vi hoppas att det ska bli, berättar Linus. 

Lokalen som just nu håller på att ta form kommer ta mellan 60 och 70 sittande gäster och är uppdelad i två delar. En del är en utbyggnad till en större lokal från 1917 som bland annat använts som magasin och brandstation för Kockums genom åren. Även en stor uteservering planeras där man umgås, äta, sippa på drinkar och lapa sol från tidig lunch till sen middag. Idén och tanken med Asters inredning och design beskriver trion som en känsla och en stämning mer än något man kan ta på. Det ska vara en skön, familjär och avslappnad atmosfär. Mimmi som vanligtvis jobbar som konstnär kommer förutom att vara administrativt ansvarig jobba mycket med det kreativa och ha ett helhetstänk. 
Större delen av inredningen gör vi själva tillsammans med duktiga hantverkare och designers från regionen. Inspirationen kommer från alla våra favoritrestauranger från hela världen men också här i Malmö. Det är egentligen bara en stor samling av allt vi tycker om och en tanke på vart vi själva hade velat spendera våra kvällar, säger Mimmi. 

För att få till den rätta atmosfären har gänget varit noga med alla detaljer. Allt från golv till tak är omsorgsfullt utvalt. Borden görs av ett nystartat Malmöföretag, servetterna sys för hand av en kompis som jobbar på jeansmärket Nudie, stolarna är från gamla Kockums och besticken kommer från en vinbar i Paris.

Precis som den specifika tanken med inredningen och den kreativa utformningen av Aster, har Mimmi, Linus och Sahin en lika detaljerad och planerad plan när det kommer till mat och dryck. Mellanrätter och större serveringar som brötigt delas över bordet gästerna emellan, härliga Europeiska viner med stor ruljans och en cocktailmeny med både egna och klassiska drinkar. 

Lammhjärta.
I matväg är
fokus på den öppna elden där både kött, fisk och grönsaker kommer tillagas och smaksättas med allt från enris och gran till hö. Men lika viktigt är säsong, närodlat och att slänga så lite som möjligt. Linus, Mimmi och Sahin berättar att de hyr mark utanför Lund där massvis av grönsaker, örter och rotfrukter kommer odlas och tas hand om av personal på plats. Vad som skördas kommer därefter styra vad som hamnar på tallriken. 

– Det att kommer finnas väldigt mycket grönt på menyn men även fisk, skaldjur och inälvsmat kommer läggas på kolen, säger Mimmi och Linus. 

Sahin fyller i.
– Vi kommer försöka att använda så mycket som möjligt av det kött och den fisk vi använder och ha som mål att slänga så lite som möjligt. Sen kommer det bli en hel del vilt också, jag har många kompisar i Skåne som jagar och det är ju roligt om man håller råvarorna så lokala som möjligt. 

Aster planerar att öppna i början av sommaren och kommer till en början ha öppet från middag till sen kväll. Och trots att restaurangen ligger långt från klagande grannar är något nattklubbshäng inte aktuellt. 
– Nä vi kommer inte köra någon klubb direkt, men när stämningen infinner sig kommer volymen absolut att vridas upp, säger Mimmi, Sahin och Linus i kör. 

Läs även: Vinnarna av Malmöpriset bakom ny vegankrog.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2021.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.