Ölstaden Malmös starke man

09:07 29 Apr 2021

Han har satt Malmö på ölkartan genom den prisbelönta Great Swedish Beer Festival och som projektutvecklare på Hyllie Bryggeri. Nöjesguiden har träffat Erik Frithiof – en ölentusiast som är i full gång med förberedelserna inför öppningen av ett helt nytt taproom i Malmö. 

Det hela började för sex år sedan då Erik Frithiof helt oavsiktligt fick smaka en belgisk suröl. Han blev såld vid första klunken och sedan dess har ölintresset bara växt och växt. Med en bakgrund som idrottsvetare och projektledare, efter en sväng i PR-branschen och jobb med lokalpress, så hamnade Erik till slut rätt och jobbar idag med öl på heltid. Ett arbete han beskriver är så kul att han vill jobba med det tills han trillar av pinn.
– Jag var trött på eventbranschen och sprang på Glenn Pålsson som delade mitt intresse för öl och evenemang. Glenn hade tidigare jobbat som projektledare på Malmö Öl- och Whiskyfestival och jag vill göra nåt eget. Vi insåg rätt snabbt att det saknades en festival med enbart svenska oberoende hantverksbryggerier och bestämde oss för att det skulle bli våra parametrar, berättar Erik. 

Erik och Glenn körde den första Great Swedish Beer Festival 2019 vilket blev väldigt populärt och storslaget men med vissa barnsjukdomar. 2020 fick de, som så många andra, en smäll på käften av corona men valde att genomföra festivalen ändå. 
– Två dagar innan Region Skånes överambitiösa presskonferens om nedstängning och ytterligare restriktioner gick ”Great Swedish Beer Festival  2020 Corona Edition” av stapeln med sittande publik och ”ölkrogshow” på scen. Det blev riktigt uppskattat, men nu vill vi ändå tillbaka till ursprungstanken med mycket folk, trängsel och härliga möten i höst. Den 29 till 30 oktober i år är det dags igen och vi hoppas att runt hundra bryggerier dyker upp med ett antal öl var, säger Erik. 

Förutom en lyckad festival utsågs Erik Frithiof och Glenn Pålsson till årets ölutvecklare i Sverige, ett pris som Carlsberg Sverige delar ut varje år. 
– Att få detta pris är såklart en fjäder i hatten och ett fint bevis på att man gjort något som är uppskattat av branschen. Det är idel viktiga personer och organisationer som fått utmärkelsen de senaste åren. Att det det dessutom är Carlsberg, som aldrig kommer bli inbjudna till vår festival, som utser vinnaren, det gör det lite extra kittlande, säger Erik.

Det var också genom festivalen som Erik fick kontakt med Michael Nathhorst, grundare av Hyllie Bryggeri och tycke samt framtidsvisioner uppstod. 
– Micke hade roligast visioner och tankar om både bryggeriet och branschen och turligt nog behövde han någon som mig. Så jag hoppade på tåget och vips hade vi satt en storslagen plan för de närmsta åren som skulle innefatta en ordentlig expansion och satsning, berättar Erik. 

Eriks roll på Hyllie Bryggeri handlar om det mesta som inte har med själva produktionen att göra, även om han är involverad i produktutvecklingen. Han driver all försäljning, marknadsföring och är projektledare för satsningen vilket har innefattat en nyemission och kapitalanskaffning. Och den senaste utmaningen är öppningen av ett taproom på Stormgatan i Malmö som planeras att slå upp dörrarna den 24 april. 

I lokalen som är ett gammalt garage kommer Hyllie Bryggeri göra en förlängning av sin verksamhet genom att sälja öl direkt till gäster och konsumenter. Det kommer även bli olika specialkvällar och provningar.
– Vi har byggt baren i vårt bryggeri och det är den känslan vi vill att gästerna ska få, att sitta innanför garageportar och dricka bira och käka grilled cheese mitt bland jästankarna, säger Erik. 

Framtidsplanerna för Erik och hans öljobb slutar emellertid inte med ett taproom. 
– Jag hoppas att Hyllie Bryggeri ska växa men inte för mycket, vi ska fortfarande kännas lokala och lättillgängliga. Men vi vill bli en stor spelare i svensk hantverksöl och vill komma ut så smått i Europa. Vi är på väg, men inte där än. Med festivalen kör vi bara på, den är redan etablerad som en av de mest omtyckta festivalerna och nu gäller det bara att förvalta det, utveckla i små steg och inte bli övermodiga. I branschen i stort så hoppas jag att craft tar marknadsandelar och att folk i allmänhet fattar skillnaden mellan öl och öl, berättar Erik. 

Hur ser Malmös ölscen ut tycker du?
Malmös ölscen är på g som bara den! Bryggerierna är kompetenta och spännande. Vi har några av Sveriges bästa ölkrogar som har påverkat scenen i rätt riktning i flera år, till exempel Malmö Brewing Co, Mikkeller, Beer Ditch, Brewdog, Green Lion och Bishops Arms. Sen får jag nog säga att Great Swedish Beer Festival har satt Malmö på ölkartan på ett bra sätt också, så den tar jag på mig. Vi är inte där Göteborg är än, men snart kan de nog börja känna flåset i nacken tycker jag.

Finns det något du saknar i ölstaden Malmö?
– En riktigt skitstor, lummig biergarten med lageröl i Maßkrug, en stor scen, utsikt och fokus på tyska fläskrätter med surkål. Jag vill flytta Spezial Keller i Bamberg hit nu! Mikkeller Moriskan är halvvägs dit i mysighet men faller på de tyska fläskrätterna, även om deras mat är ”to die for”.

Fem snabba ölfrågor med Erik Frithiof

Vad är den vanligaste fördomen om ”folk som brinner för öl”? 
– Att vi är elitistiska, såklart. Men där skiljer vi oss faktiskt från vinfolket.

Dricker du något annat än öl? 
– Nej. Eller jo såklart, är halvt beroende av Cola Zero och dricker gärna bubbel och Akvavit. Kanske inte i kombination dock. Sen har jag min guilty pleasure i Bravos äppeljuice, kan hinka den jäveln. Vin är jag helt värdelös på däremot, vet typ bara skillnaden mellan rött och vitt och knappt det ibland.

Vilken är favoritölen just nu? 
– Mitt standardsvar brukar vara Brekeriets Sour and Salt, men eftersom jag just nu är lite mer inne på lageröl säger jag vår egen moderna schwarzbier Black Sheep. Kanske inte jätteödmjukt men den är så löjligt god. 

Vilken är den äckligaste ölen du druckit?
– Jag får den frågan ibland och brukar svara ”Kronenbourg 1664 Fruit Rouges”,  Det är någon slags söt veteöl med blek syntetisk bärsmak. Man dricker då och då äcklig öl, men oftast handlar det om att själva burken eller flaskan är oxiderad och inte att ölsorten i sig är dålig.

Vad känner du inför sådana som mig som bara vill ha ”en vanlig jävla ljus lager” ute på lokal. Är vi en utdöende art?
– Nej, tvärtom, när cirkeln går runt så är ni de coolaste katterna i stan. Men fler och fler hantverksbryggerier börjar göra riktigt bra vanlig jävla ljus lager också. Vi har vår Skånsk Lager på Hyllie Bryggeri som togs fram av nästan enbart detta syfte. Var en kompis och välj hellre den, eller någon annan skånsk ljus lager. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.