På restaurangens hemsida beskrivs Zaika som en exklusiv indisk restaurang och familjen som driver restaurangen öppnade 1971 Sveriges första indiska restaurang.
Det är en lugn kväll och en sen middag ska ätas vilket inte är ett problem. Bordet är uppdukat, vi får snabbt sätta oss och servitören hämtar våra menyer. Under rubriken ”En kunglig måltid” finns det färdiga menyer för två eller fler personer och det är det som beställs.
Priserna på Zaika är ganska höga, men ambitionen är som sagt att vara lite mer exklusiva. Beställer man en Cobra får man en 66 centiliters flaska och just öl passar alltid bra till indiskt, även om det finns en vinlista med långt fler viner än vad man förväntar sig på en vanlig indisk restaurang. Vi blir bjudna på lite olika dippsåser och ett papadambröd. Plötsligt säger någon: ”Oj! Vad är det som ryker?”. Det är förrätten med olika sorters kyckling och en lammfärskorv. Den kommer ut på ett stekhett fat och det är både gott och visuellt tillfredställande, speciellt den myntasåsmarinerade kycklingbiten.
Upplägget med menyn är intressant och där man i vanliga fall förväntar sig små men många rätter får man istället många och ganska stora rätter på Zaika. Det blir nästan lite för mycket, men är man hungrig blir man inte besviken. Det är ändå en kunglig måltid.
Det är svårt att bedöma helheten, för som svensk har man ofta en rätt snäv bild av vad som är en indisk restaurang. Vi har ingen större variation och där försöker Zaika sticka ut vilket de också gör, men för att vara en exklusiv restaurang krävs det mer än vad de kan leverera. Men vill ni lägga lite mer tid och lite mer pengar på er indiska matupplevelse rekommenderar vi ett besök på Zaika.