
Egentligen borde det ju naturligtvis krylla av högklassiga ostronbarer, lokala fiskrestauranger och hummerserveringar i Göteborg. Ställen där man kan droppa in för pinfärska räkor med rommen kvar och inte behöva spendera 500 kronor för en rätt. Detta tycker jag man ska kunna kräva av en stad som är synonymt med kust, hamn och räkfiske.Egentligen borde det ju naturligtvis krylla av högklassiga ostronbarer, lokala fiskrestauranger och hummerserveringar i Göteborg. Ställen där man kan droppa in för pinfärska räkor med rommen kvar och inte behöva spendera 500 kronor för en rätt. Detta tycker jag man ska kunna kräva av en stad som är synonymt med kust, hamn och räkfiske. Men det är förvånansvärt svårt att röra sig ut på stan och äta en bit torsk utan att bli fullständigt ruinerad. Vill man njuta skaldjursplatåer och fisk från ett iskallt hav är man utlämnad till lyxkrogar som Fiskekrogen, Swea Hof och Sjömagasinet. Fantastiska krogar givetvis, men det kräver tid, plats och pengar. Att det inte finns ett McOstron i Göteborg är förvånansvärt.
Det närmsta vi kommer en sådan institution är – utan att verka nedlåtande – Sjöbaren i Haga. Här finner vi ett brett utbud av ovan uppräknade havsinvånare. Färska och tillagade på ett tillfredställande sätt.
Skaldjurspastan är fantastisk i all sin enkelhet. Det spritter fräschör över den. Fiskgratängen är också något att starkt rekommendera. Och ostronen såklart. Att ta in ett halvt dussin och se människorna spatsera förbi på Haga Nygata är ren terapi.
Så, Sjöbaren är ett mycket fint alternativt till de stora lyxyachterna när det kommer till fisk och skaldjur. Överlägsen i mellanklassen. Och glöm inte luncherna. Mycket prisvärda.