Oscar & den Lille

Redaktion 14:08 26 Feb 2015
oscar_den_lille_gbg_twal.jpg
Foto: Thomas Wal.

Det skulle alltså krävas en matresa till Danmark för att känna sig hemma i Sverige – för så är det, trots att maten är dansk smakar det verkligen genuint svenskt när vi går på Oscar & den Lille.

Känslan i den ombonade lokalen är lite som att man smitit från alla umbäranden. De har till och med Anders And på dass. Vi känner oss som två herrar på tjugotalet som tar sig ett smörrebröd eller två tillsammans med en nubbe samtidigt som vi vet att sambon är förbannad hemma med brödkaveln i högsta hugg.
 
Det är hyfsat med folk i den charmiga lokalen och vi blir placerade vid fönstret. Efter en titt på menyn och rekommendation från servitören bestämmer vi att satsa på smörrebröden och strunta i huvudrätterna. Vi kommer bli mätta ändå. De fyra mackorna tar vi med varsin brännvinsbricka. Servitören fyller åtta små encentilitersglas åt oss.

När mackorna kommer delar vi. Det blir lite kladdigt och stökigt, samtidigt som mini-nubbarna värmer gott i kistan. Fast den läskiga spriten Dr. Nielsen kan danskarna behålla själva. Den smakar tonår och Jägermeister på ett dåligt sätt. När det gäller mackorna (olika sorters sill, stekt pannbiff, rostbiff, räka) är sticker sillasmörrebrödet framför de andra ut med sin hederliga men underbara smak. Kall potatis, inlagd fisk, sursött bröd. Ljuvligt. Vi skrattar och skålar. När det gäller köttvarianterna är vi dock inte lika tagna. Räkmackan är, förstås, en räkmacka. Vi drabbas av tapassjukan. Får inte riktigt nog i mättnad så vi beställer tre smörrebröd till. Nu får vi kämpa. Den sista stekta pannbiffen pressas ned med tvång snarare än vilja.
 
Det hade verkligen räckt att dela på fem mackor. Med sju blev ett sällskap på två helt sanslöst mätta, men nöjda. 
 
 
Adress: 
Prinsgatan 4
Telefon: 
0707 90 88 45
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–tor 11.30–22.00, fre–lör 11.30–23.00, sön 12–16.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.