Foto: Christian Andersson
Hade ni frågat oss för några år sedan hade vi utan tvekan konstaterat att Caroli var en av de sista platserna vi skulle vilja gå ut och äta på. Men Melker Anderssons malmökrog, Köttbaren, har lyckats med konststycket att skapa en gemytlig och till och med trevlig atmosfär i foodcourt-komplexet.
Menyn är ett blodbad, där oxkorvar, råbiffar och oxfiléer trängs. Runt bordet utbyts oroande blickar som undrar hur vi ska ta oss igenom den här middagen.
Vi kastar oss ändå in i menyn. Oxkorven i bröd med sötsur currylök för 65 kronor är ett kap. Brödet är lätt rostat och frasigt, och korven är fantastisk i sin enkelhet. Currylöken toppar perfekt. Den kommer vi tillbaka för, gärna i sällskap med vänner och öl. Lyckade är även BBQ Pork Fritters-bollarna (75 kronor) som serveras med fin saltgurka och en mild dip som matchar styrkan i de tre runda munsbitarna. Även råbiff ”minute” med kapris, gulbeta och senap (165 kronor) gör oss mycket nöjda. Den picklade gulbetan gör här ett stort jobb för att balansera upp smakerna. Dock kanske i tyngsta laget som inledning på en trerättersmiddag.
Huvudrätterna består av kvällens långkok (155 kronor) och tio andra rätter som alla är enormt köttiga i sin karaktär. Långkoket är slut för kvällen och de styckningsdetaljer som anges på griffeltavlan och som serveras med pommes frites känns inte så spännande, även om det tycks vara vad de flesta runt omkring oss har valt för kvällen. Vi satsar på rådjursköttbullar med potatismos och rårörda lingon (140 kronor) som är en enkel husmanstallrik som inte lämnar något att önska – fina bullar, fint mos och bra med lingon och sås till. En klassiker! Så är även Melkers Pytt (145 kronor) som består av blandade kött- och korvbitar, rotsaker och stekt ägg. Dessvärre består den även av aningen för mycket smör och för lite sälta. Vi testar också det toskanska lammlägget (165 kronor) som är en mycket trevlig och välkomponerad rätt. Till lammet serveras potatismos med riven parmesan. Samtliga rätter kommer i små grytor, somliga även med lock som servitören lyfter av vid bordet, men ändå är maten inte vidare varm när den anländer till vårt bord.
Mätta och nöjda lägger vi in sista stöten, efterrättsdags. Här har Kött-baren valt att satsa på precis sådant som man är sugen på efter en liknande köttfest, nämligen lösgodis och hemgjord rischoklad. Vi lyckas även få ner en bit av chokladkakan (65 kronor) som serveras med hallonsås och vispgrädde. En rätt som vi hade kunnat vara utan, både ur mättnads- och upplevelsesynpunkt.
Allt som allt är vi positivt överraskade av det nya tillskottet i stan och vi kommer gärna tillbaka för de vällagade och prisvärda rätterna.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2014.