Foto: Amanda Båmstedt

Vinskörd i Västsverige

15:59 22 Oct 2019

Vi följde med under första dagen av skörden hos Ästad Vingård, en timme utanför Göteborg.

Vi svenskar gillar vårt vin. Vi dricker det gärna ensamma, med andra, till fest och till vardags. Många av oss gillar även att vurma över ursprung och tradition över vinerna som vi köpt, som kanske kommer från anrika sluttningar i Frankrike eller vackra vidder i Sydafrika. Men hur många av oss blir helt till oss över viner från till exempel de skånska slätterna? Eller de halländska?  Många vet nog inte om att det ens går att odla vin i Sverige, men det gör det. Vi har bara inte gjort det tillräckligt länge eller mycket för att en riktigt ska kunna prata om Sverige som en vinnation, i alla fall inte en med regelverk och traditioner så som Italien eller Frankrike. 

För att ta reda på hur svensk vinproduktion ser ut valde vi att följa med under den första dagen av skörden hos Ästad Vingård. Vingården ligger i Tvååker i Hallands län, drygt en timmes bilfärd söder om Göteborg. Det är en av de nordligaste vinodlingarna i världen, och här planterade de sina första vinrankor år 2011. I dagsläget är de även en av de största vingårdarna i Sverige, även om det inte går att köpa deras vin på Systembolaget. Produktionen räcker helt enkelt inte till för att även säljas kommersiellt. 

Edvin Elghag

Ästad Vingård är mer än bara vinodling. De har ett spa som de bygger ut för 2020 samt restaurangen Äng, som nyligen vann kategorin Experience i det nyinstiftade hållbarhetspriset 360° Eat Guide. Hela gården är dessutom familjeägd. Den som berättar allt detta för oss när vi kommer fram dagen för skörden är Edvin Elghag, som jobbar med marknadsföringen för vingården. Edvin kom in i branschen genom sin pappa som sysslar med vinimport berättar han. Dessutom är han även utbildad till sommelier, och det märks att han ser fram emot dagen. Det är en solig dag som är perfekt för att skörda vindruvor på, vilket inte kunde sägas om gårdagen när skörden egentligen skulle tagit fart. Vi leds igenom husen som utgör Ästad Vingård upp till vinfältet, dagens viktigaste plats. Egentligen är det bara ett av deras vinfält, men rankorna som planterats på andra ställen har ännu inte vuxit till sig tillräckligt mycket för att bära frukt får vi höra. Det dröjde till exempel fram till 2014 för de första rankorna att bli klara för skörd.

I dagsläget finns det på Ästad Vingård femton tusen vinplantor, alla av sorten Solaris som är en grön druva och den man odlar främst i Sverige. Men planer finns på att expandera ännu mer till 16 hektar mark som ligger lite närmare havet än de vi idag får se berättar Edvin. Sedan sätter han sekatörer i händerna på oss och säger åt oss att testa att skörda lite. De gör nämligen allting för hand, och han instruerar noggrant om hur en måste ta bort de druvor som fått röta på sig innan en lägger ned dem i de uppsamlande hinkarna.
– Det finns de som använder sig av maskinell skörd också, och då kommer alla druvor med. Eftersom vi inte har det så stort här dock så gör vi allt för hand. Då kan vi också vara noggranna med att bara ta med de bra druvorna, berättar Edvin Elghag.

Ninni Erixal

Bland rankorna går det människor som jobbar på gården till vardags och plockar klasar, men det finns även de som åkt hit specifikt för att hjälpa till med skörden. De flesta av de som kommer hit utifrån är medlemmar i Ästad vinsällskap, gårdens egen vinklubb. En av de är Ninni Erixal från Kungsbacka, som har varit på plats sedan sju på morgonen.
– Det var en väninna som introducerade mig till vinklubben. När de skrev att jag som medlem kunde få komma ned och hjälpa till med skörden kunde jag inte låta bli. Det är lite jobbigt att gå runt bland rankorna men också väldigt mysigt, berättar hon.

Skörden på Ästad Vingård brukar ta upp emot en vecka. Då samlas först alla druvor in ute på fältet under noggrann uppsikt av vinmakaren Leonard Meckel, för att sedan gå vidare in till ytterligare en vinmakare, Claes Bartoldsson. Claes har jobbat på gården sedan innan de planterade vinrankor, och det föll sig ganska naturligt för honom att börja ta ansvar för vinproduktionen när den startade. 

Claes Bartoldsson

När du träffar andra som arbetar med vin internationellt, hur reagerar de på att du är en vinmakare i Sverige?
– Folk tycker att det är ganska kul, det blir ett bra bemötande när man är ute och reser. Folk tycker alltid att det är roligt att man är en vinmakare från Sverige, och de frågar alltid om en gör ice wine. Det är alltid den första frågan man får var man än kommer över hela världen, säger Claes Bartoldsson.

Ice wine, eller isvin, är vin gjort på frysta druvor. De flesta tror alltså att det är lite kallare här i Sverige än vad det faktiskt är, och druvan Solaris som trivs i lite kyligare klimat passar perfekt för framställningen av vitt och mousserande vin vilket är det som Ästad faktiskt gör. Claes visar oss den stora pressen som extraherar vätskan från de nyligen plockade druvorna som är inne i ett hus bara någon minut från fältet. Rummet är inte jättestort, men rymmer ett flertal tankar. I dem placeras druvmust allt eftersom och beroende på om det ska bli just stilla eller bubbligt vin i slutändan.
– När druvorna kommer ned hit så fyller vi först pressen, och sedan trycker vi. Det är som en ballong i pressen, en pneumatisk press, som trycker utåt. Då börjar det att komma ut must, och det är väldigt viktigt att vi då sorterar musten i olika steg. Så vi har den första musten i en tank, cirka första 20 procenten i år. Sedan så kör vi en mittemellan i en tank, och den hårdaste pressen i en annan tank. Så vi delar upp det i tre olika pressegment.

Daniel Carlsson

Desto mer press på druvjuicen, desto större karaktär på slutprodukten. Därför blir det mousserande av den första pressen och stilla vin av de andra två, och ofta lite blandat på slutet mellan de tre för att få till en balans. Tidigare år har de bara pressat druvorna två gånger, eftersom de inte haft lika stora volymer innan från skördarna. Vingårdens VD, Daniel Carlsson, visar oss deras vinkällare och berättar att de även markerar på flaskorna hur skördarna gått. De har grafer som målar upp allt förhållandena som druvorna växt under det året. 

I vinkällaren förvarar de allt det färdiga vinet när det gått igenom alla processer och äntligen är tappat på flaska. För vinet som Claes pressar idag kommer det att dröja ett tag till innan det ligger buteljerat, och förra årets skörd ligger och drar sig i hittills omärkta flaskor. Bara runt hörnet från vinkällaren ligger även restaurangen Äng som prisats för sitt hållbarhetsarbete, så vi passar på att gå in dit också. Restaurangen är ändå den slutgiltiga destinationen för vinet här på Ästad vingård, då den största delen av skörden dricks upp här. Den är stängd idag, men köksansvarige Filip Gemzell är på plats med sina kockar i alla fall. För honom innebär inte första dagen på skörden riktigt samma saker som för de andra på gården.
– Från kökets sida så använder vi mycket från vingården. Folk missar till exempel lite druvor här och där, så vi går ju på en andra skörd. Och så pucklar vi eller konserverar vi det på något sätt och kan använda det hela året. Både vinblad och själva druvorna använder vi kontinuerligt, säger Filip Gemzell.

Filip Gemzell

Så ni går en runda precis när de är klara och plockar de sista druvorna?
– Ja. Sen har jag varit och nallat lite innan skörden också, det har jag gjort. Sen gör vi även vinäger själva, eller Claes gör lite vinäger av det som inte blir av kvalitet. Men det utgör en fantastiskt bra kvalitet på en vinäger. Så det använder vi alltid här, berättar Filip Gemzell.

Ästad Vingård ligger vid Byasjön i Halland. För mer info om provningar och liknande besök astadvingard.se. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.