”Var är våra food trucks?!”

Johannes Kjellgren 17:38 3 Sep 2013


foodtrucks.jpg
Foto: Christian Andersson

Sedan Trafikkontoret i Stockholm delade ut ett tiotal tillstånd för matbilar, eller food trucks om du så vill, har Malmöhipstern hängt läpp och undrat när matbilarna egentligen kommer. Vi har kikat närmare på om och när de kan tänkas rulla på våra gator.

Stockholm har runt 20, Köpenhamn har ett 50-tal tillstånd. Varför har Malmö hamnat på efterkälken? I februari anordnades en konferens med fokus på nordisk gatumat som bland annat ville hitta svaret på den frågan. Smaka på Skåne, som stod som en av arrangörerna, hoppades på en snabb utveckling för den rullande gatumaten. Men några tillstånd har ännu inte delats ut från Gatukontoret i Malmö.
– Jag tror att det kommer att komma tillstånd snart. Det brinner i knutarna för de som redan har skaffat en vagn och vill komma igång, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsansvarig på Smaka på Skåne i Malmö.
Enligt henne är food trucks en möjlighet för unga kockar att etablera sig utan att dra på sig en massa kostnader.
– Det är färre etableringskostnader än om du skaffar en lokal och anlitar personal. Nu kan du förverkliga första delen av din dröm på hjul, säger Vestergaard.

Jan-Olof Harvigsson, enhetschef på Gatukontoret i Malmö, är den som behandlar ansökningar om tillstånd för food trucks
– Vi har fått in några ansökningar tidigare år, och då har vi sagt nej. Vi tycker inte att man ska använda parkeringsplatser till försäljning, säger Jan-Olof Harvigsson.
Det kan dock snart ske en förändring. Gatukontoret i Malmö har fått en inbjudan av Trafikverket i Stockholm för att se hur food trucks i huvudstaden fungerar, i mitten av september
– Vi kommer inte att ge några tillstånd förrän vi har varit där uppe och pratat med dem. Men det ska bli intressant att lyssna på vad de har att säga. Vilken typ av mat är det de säljer i Stockholm? Vet du det?
Det är kvalitetsmat ofta lagad från grunden och som säljs till ett lågt pris. Kommer ni att prova en food truck i Stockholm?
– Ja, kanske det. Vi får se vad de har planerat, säger Jan-Olof Harvigsson.

I dagsläget är det en handfull köpare som har en vagn redo att börja rulla i Malmö om Gatukontoret skulle börja ge ut tillstånd. Men skulle Gatukontoret ändra uppfattning om matbilarna skulle det snabbt tillkomma fler, enligt Jannie Vestergaard.
– Får vi bara hål på systemet kommer det snabbt att droppa in nya företagare som vill ha ut sin mat på gatan.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!