Här är det absolut bästa Stockholm hade att erbjuda under 2013 inom kategorin krog. Se alla nomineringar till Stockholmspriset 2013 här.
Farang
För den som inte har besökt någon av systerkrogarna i Helsingfors kan det månne ha låtit en aning skrattretande att tre av våra finska grannar har gjort sig en karriär på sydostasiatiska matkulturer. Men skrattet i halsen byttes mot ren njutning i samma ögonblick som Farang slog upp dörrarna. Med en sällan skådad smakflora och en unik lokal blev de snabbt ett ställe vi gärna återvänder till. Den finska invasionen får mer än gärna fortsätta.
Grattis till nomineringen, Kim Öhman på Farang!
– Tack så hemskt mycket. Måste säga att det är en stor ära att vara nominerad. Jag tror att vi är nominerade för att vi fyller ett litet tomrum i Stockholms krogutbud; det sydostasiatiska köket
Ni har ju ett litet imperium i Helsingfors, när ser vi nästa lansering här i Stockholm?
– Förra året var ju extremt hektisk med krogöppningen. I år har vi chansen att vidareutveckla produkten och allting på Farang. Nya lanseringar känns inte aktuella just nu.
Ledande fråga, vilken stad har det bästa krogutbudet?
– Stockholm alla dagar i veckan, men Helsingfors börjar så småningom vakna till liv. Det har hänt mycket de sista åren. I Stockholm gillar jag Rolfs Kök och AG. De är fantastiska. Sen måste jag säga Sturehof. Alltid säkert kort ända in efter tolvslaget. Skönt att kunna gå och käka efter jobbet.
Oaxen Slip
När Agneta Green och Magnus Ek stängde sin stjärnkrog Oaxen lämnade de efter sig ett tomrum, särskilt då uppföljaren lät vänta på sig. Men den som väntar på något riktigt gott väntar tydligen aldrig för länge, för med Slipen har de bevisat att lyxmat varken behöver vara krånglig eller dyr.
Hej Agneta Green! Varför har ni varit så omtalade och omtyckta under 2013?
– Dels är vi etablerade krögare sedan många år och när vi bestämde oss för att stänga gamla Oaxen efter 17 år, vilket ingen kunde förutsäga, var vi försiktiga med att kommunicera ut detaljerna kring våra nya restauranger. Detta har nog byggt upp förväntningarna mycket. Omtyckta borde vi vara för att vi har ett väldigt stort engagemang i både kök och matsal, lagar god och spännande mat och dessutom har fantastiskt bra personal.
Vad kommer att bli 2014 års stora mattrend?
– Family style-middagar där maten serveras på fat och middagen blir ett betydligt mer socialt sätt att umgås på. När det gäller ”fine dining” får gästerna ta del av en upplevelse som tar restaurangbesöket en dimension högre, utöver att maten och vinerna som vi serverar är av högsta kvalitet. Hos oss har vi ett helt öppet kök där gästerna kan se och känna av matlagningen. Det får absolut inte vara stelt och formellt att gå på finkrog, det måste finnas mycket utrymme för spontanitet och glädje.
Lux – Dag för dag
Med facit i hand måste Henrik och Lotta Norström rimligtvis vara glada över att de inte sålde Lux i början av 2013. Istället för att lämna sina lokaler gjorde de en insats för stockholmarna genom att dumpa stjärnan för att istället ge oss en möjlighet att njuta av svenska närodlade råvaror när de är som bäst.
Hej Lotta, varför tror ni själva att ni har blivit nominerade?
– Vi tycker själva att Lux Dag för Dag är en restaurang i tiden. Vi märker att våra gäster uppskattar den ombytliga menyn och råvarorna. Vi köper nästan bara hela djur och våra gäster får möjligheten att ta del av alla delar under en vecka om de vill. Ur miljöaspekt är det ett hållbart sätt att arbeta och fantastiskt roligt!
Såhär med facit i hand, hur känns det att ni inte sålde?
– Det känns jättebra.
Hur viktigt är det här med priser och Michelinstjärnor?
– I vardagen är vårt fokus att göra gästerna nöjda och leverera en bra produkt och service. Att man får utmärkelser är självklart mycket uppskattat och glädjande. Det ger extra energi åt alla på arbetsplatsen och man känner sig stolt.
Vilken råvara blir hetast under 2014?
– Allt som är lite udda, nytt och annorlunda som till exempel annorlunda styckningsdetaljer och delar.