Här är vinnarna av Stockholmspriset 2013!

21:30 26 Feb 2014

Länge har ni (och vi!) väntat med spänning. Nu kan vi äntligen berätta vad det bästa 2013 hade att erbjuda i nöjesväg var – vinnarna av vårt åtråvärda Stockholmspris.

Juryn består av: 
Amat Levin (ordförande), Parisa Amiri, Maina Arvas, Maja Bredberg, Isabelle Espinoza, Patrik Forshage, Rebecka Hedström, Sara-Märta Höglund, Hanna Johansson, Anders Karnell, Vendela Lundberg, Josefin Lundgren, Amanda Mann, Martin Petersson, Victor Schultz, Isabelle Ståhl, Pelle Tamleht, Greta Thurfjell.

KROGVinnare: Oaxen Slip

2013 var ett rekordår i Stockholms krogvärld och vi kan inte minnas när vi senast såg så många starka nyetableringar under ett och samma år. Oaxen Slip sopade inte bara banan med de flesta, utan har sedan öppningen levererat på en nivå som många bara kan drömma om. Dessutom har de ett drömläge vid stadens inlopp och en personal som vet hur en slipsten ska dras. 

Övriga nominerade: Farang, Lux – Dag för dag


BARVinnare: Tweed

En bar är inte bara ett ställe dit du går för att bli berusad. Inte bara. Det är i bästa fall också en plats där du kan vara dig själv, eller den du vill vara. Åtminstone för några timmar. Förra året ville vi känna oss som stormrika huvudpersoner i en novell av Edgar Allan Poe, och den här baren lät oss göra det. Utan att vi blev ruinerade. 

Övriga nominerade: Nytorget 6, Växthusbaren på Taverna Brillo


LITTERATURVinnare: 
Stockholm Literature
Mer än vad en enskild bok någonsin hade kunnat göra, lyckades dessa initiativ- tagare öka intresset för samtalet kring litteratur. Att kombinera flärd och intellekt är inte alltid lätt, men genom att locka med internationella namn som Chimamanda Ngozi Adichie, Teju Cole, Tayie Selasi och Svetlana Aleksijevitj lyckades tvådagarsfestivalen Stockholm Literature med bravur. 

Övriga nominerade: Viktor Johansson – Den mörka sporten, Josefine Adolfsson med flera – Ingens mamma


FILMVinnare: Anna Odell
Vem har inte drömt om revansch? I 2013 års filmhöjdpunkt blev det uppenbart för alla att en slutgiltig upprättelse för barndomens eventuella kränkningar fortfarande är möjlig. Att regissera, skådespela och skriva manus var inte nog – hjärtat och hjärnan bakom Återträffen tvingade oss samtidigt att konfrontera oss själva om vilka vi var i skolan. 

Övriga nominerade: A-märkt, Mira Barkhammar, Liv LeMoyne och Mira Grosin i Vi är bäst!


MODEVinnare: Philip Warkander
Denna vinnare har under året lyft fram hur vi med hjälp av mode kan se hur normer och maktförhållanden verkar i samhället. Han har dessutom gjort någonting som ingen annan i världen har gjort. Årets vinnare är Philip Warkander, världens första modedoktor.

Övriga nominerade: Ann-Sofie Back, Erik Haal


KLUBBVinnare: F på Fotografiska

När klubbar har blivit en ensam anledning till att vi vill resa söderut på helgerna och dj:s rankas skoningslöst av internets alla tyckare, känns det tryggt att vi då och då får se riktigt skrytiga namn på vår egen stads affischer. Det här gänget har på ett lyxigt sätt tagit hit några av världens största inom klubbmusik, utan att för den delen slarva bort lokala talanger. Nöjesguiden gillar klubbsats- ningar med ambitiöst ljud, ljus och säsongstänk men framför allt – storhetsvansinne. 

Övriga nominerade: AKA STHLM, Grupp 13


SCENVinnare: Shima Niavarani

Oavsett uppsättning och roll verkar hon ta med sig en grundklang av sig själv i allt hon gör. Närvaron går inte att värja sig emot, och varför skulle vi vilja det? Shima Niavarani är en personligt politisk, poetiskt fysisk och charmerande intelligent skådespelare som kan dra fram tårar eller skratt ur en sten. Hon är stjärnan som stjäl showen. 

Övriga nominerade: Nina Stemme, Vår klass


KONSTVinnare: 
Minibar
Plötsligt kändes allt annat så oviktigt, gammalt och gjort, när vi fick se det Nya göra entré. Med utställningar som dekonstruerade lejon, sökte perfektio- nens essens och fiskade i David Lynchs vatten skapades inte bara historia, utan stadens viktigaste arena för samtids- konst. Det var trångt och intensivt. Men det var ändå störst. 

Övriga nominerade: Sonja Nilsson, Nina Canell


MEDIAVinnare: Lawen Mohtadi

De viktigaste sanningarna är ofta de som skaver mest, löser upp det vi trodde var och tvingar oss att tänka om. Hon är den lysande rösten som gör oss obekväma, smartare och mer förstående. 

Övriga nominerade: Brottskod, Den fastspända flickan


MUSIKVinnare: Axel Boman

Andra snor åt sig löpsedlar och publik- rekord, men med musik byggd på värme, djup och monotonins progressiva kraft är det Axel Boman som är Sveriges bästa houseexport. Hans Family Vacation är lika bra på klubben som i hemmet och som del av producenttrion, dj-kollektivet och skivbolaget Studio Barnhus ser han dessutom till att den svenska klubbmusi- ken ligger i framkant även internationellt.

Övriga nominerade: Jenny Wilson, Mack Beats


NÖJESFÖRBÄTTRAREVinnare: 
Redline Recordings
De har nått kommersiella framgångar och hyllats av både kritiker och publik. För vanliga människor hade det räckt. Men 2013 års nöjesförbättrare har dessutom turnerat outtröttligt i olika konstellationer, gett oss kvalitetsdoku- mentärer, frammanat debatter och varit föremål för omtalade webb-tv-program. Redline Recordings dominerade 2013 på ungefär alla sätt som går. 

Övriga nominerade: Lydmar Live, Dramaten&


Se alla nominerade till årets Stockholmspris här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar