Övre Husargatan blomstrar på den kulinariska fronten just nu och snart öppnar dess nya, spanska vattenhål.
I lokalen där restaurangen Spisa tidigare legat har det under några månader ekat tomt. Ägarna till Spisa var Björn och Sofie Persson som även har Björns Bar, Koka och Familjen inne i stan, vilket de till slut kände blev för mycket i sig att ta hand om. För Peter Segerdahl blev det en perfekt överlämning till honom av ytan, eftersom han under en längre tid gått i tankarna på att öppna en ny krog med sitt favoritkök i fokus - det spanska.
Peter är mannen bakom andra krogar i stan som sysslar med lite andra kök, bland andra Moon Thai Kitchen och Spice som båda tar sin inspiration från Thailand. I krogbranschen har han dock arbetat i över 20 år så det har blivit en del över åren. Nu känner han i och med den nya restaurangen Spanska Köket att han landat. Spanien är hans andra hem då han till stor del är uppvuxen i Marbella med sin mamma och syster, så maten därifrån ligger honom varmt om hjärtat.
Huvudinspirationen för Spanska Kökets meny är dock hämtad från Norra Spanien och speciellt den Michelinstjärnetäta matstaden San Sebastián. Där ligger det bra krogar vägg i vägg överallt. Det blir fyra kockarna kvar här från Spisas tid, Emil, Sebastian, Marcus, Gustav och Peter fyller på med sin egna kock Rainer samt hans tidigare restaurangchef Tomas från Moon Thai Kitchen. Alla tycker att det ska bli väldigt roligt att arbeta med den här maten. Speciellt när de får jobba med en riktig josper och en vedeldad pizzaugn.
En josper är en katalansk kolgrillsugn. I den kommer bland annat Spanska Kökets signaturrätt att lagas i fyra varianter och det är något så enkelt men samtidigt komplext som brochetas, eller grillspett som det heter på svenska.
— Jag har ätit brochetas sedan jag var liten och bodde i Spanien, men det var på ett ställe i San Sebastián som jag såg dem mer välgjorda än någonsin. Vi var nere några stycken på en resa och på en krog på en bakgata såg vi de här grillspetten hängandes över borden i ställningar. Det slutade med att vi gick dit varje kväll och delade på tre spett fastän vi hade ätit från morgon till kväll. Till slut fick jag komma in i köket för att se hur de gjorde dem så goda. Då bestämde jag mig för att det är klart att det ska blir vårt spett på Spanska Köket.
Utöver spetten och cocas kommer det att finnas en mängd andra spanska delikatesser på menyn. Tapasutbudet snålas det inte med och det kommer finnas ungefär 15 varma respektive 15 kalla varianter att välja mellan. Allt ifrån patatas bravas och boquerones till pulpo a la brasa galegastyle. Speciellt noga med deras tapas är Peter med att allt ska vara gjort från grunden och på lördagar kommer man att kunna njuta av dessa hemmagjorda stoltheter extra mycket då de tänker fylla sina bardiskar med mat innan serveringen går över till middagstid.
Som en även kan förvänta sig av en spansk krog är det inget mindre än San Miguel som kommer att finnas på tapp i ölväg. Men det är inte vilka tappar som helst, utan en ny uppfinning från det spanska ölmärket som de kallar för tap station. Detta existerar än så länge bara i Spanien och Peter blir den första utanför landets gränser att prova på systemet. Han berättar att det är som ett mikrobryggeri som installeras på plats, där en utifrån fem olika ölfat kan få ut upp till 16 olika kombinationer beroende på hur en ställer in kranarna. Till en början kommer de att köra med sex olika varianter, utav vilka en blir San Miguels officiella göteborgsöl. Hur den ska smaka är dock svårt att lista ut tycker Peter.
— Göteborg är svårt eftersom det finns så mycket öl här och så många bryggerier. Jag tycker att den ska vara åt IPA-hållet eller i alla fall något med mycket smak. God måste den vara i alla fall, så vi får testa oss fram i systemet här tills vi hittar den.