Den 3 november öppnar nya restaurang och bar Paradiso i samma lokaler som länge huserade Sjögräs. Bakom satsningen står konstellationen Krögare utan gränser, som nu utökar sitt imperium på platsen där allt en gång började.
Fönstren täcks fortfarande av svart färg, med den vita texten "Opening soon, a neighbourhood bar", men inne i lokalen börjar åtminstone restaurangdelen ta form rejält. Det luktar paraffinolja och sågspån, och är precis så stökigt som det ska vara på en byggarbetsplats ett par dagar innan premiären. Men de fyra krögarna Andreas Bergman, Joel Söderbäck, Felix Bergman och Simon Åhnberg ser samlade ut.
Andreas: Det känns bra, det är såhär det ska vara.
Flera av killarna lade grunden till sin karriär inom krogyrket på just Sjögräs, som alltså låg i samma lokal fram till för ett och ett halvt år sedan, och de berättar att de egentligen var ute efter att köpa lokalen redan då.
Joel: Vi lade faktiskt ett bud på den. Men Arga Snickaren tog den framför våra ögon.
Andreas: Det fina med Sjögräs är att den dåvarande ägaren praktiserade "frihet under ansvar" på ett sätt som passade åtminstone mig och Joel väldigt bra, och det känns fint att sluta cirkeln såhär 10 år senare. Inte bara för oss utan säkert för hela kvarteret och andra människor som har hängt här genom åren.
Just kvarteret i sig är något som vi återkommer till flera gånger under intervjun, och det märks att det är ett område som de vurmar extra mycket för. Bröderna Andreas och Felix är uppväxta på Swedenborgsgatan ett stenkast bort, och Joel bor precis runt knuten. De pratar om att göra Mariatorget till en destination inte bara för stammisar och folk i området, utan som något folk faktiskt åker till.
"Kvalitet och kunskap, utan att kasta det i ansiktet på gästen."
Felix: Garden ska vara så långt nere i servicen också att man direkt känner att "det är här jag vill vara".
Andreas: Kvalitet och kunskap, utan att kasta det i ansiktet på gästen.
Felix: Precis.
För musiken och den grafiska profilen står Olle Hemmendorff, och Simon som är musikansvarig från krögarnas sida berättar att det inte kommer vara direkt någon hitkavalkad men ändå trivsamt. Ganska skitigt, men mysigt.
Simon: Vi får inte ha DJ:s heller, på grund av volymen. Kanske vid vissa events, men absolut inte i regel. Det är roligt också att jobba grafiskt med Olle som kommer från ett annat håll än oss, det blir inte så strikt.
Joel: Till inredningen har vi fått hjälp av Amelia Widell också som har gett oss massa goda råd på vägen. Det är skönt också att hålla det på den nivån, och inte ta in de där göteborgsarkitekterna alla jobbar med.
Andreas: Vi använder alltså inte samma bolag som Stureplansgruppen.
Det är flera krogar på senare tid, Hillenberg och Carousel till exempel, som har öppnat med en något äldre profil. Är det här en krog för vuxna?
Joel: Vi är alla i våra trettio år och lite till, och riktar oss nog till en mogen publik. Men en "mogen publik" kan lika väl vara 23 som 72 sett till åldern. Vi vill ha en eklektisk bredd.
Hur ser priserna ut?
Joel: Mellanklass, inte billigt men heller inte särskilt dyrt. Bra grejer men inte till en för hög penning.
Och maten?
Felix: När vi började prata mat så ville vi göra en modern kvarterskrog, med kanske lite mindre proteiner och mer grönsaker så att det känns fräscht. Grunden kommer att ligga i den franska matlagningen, men med inspirationskällor från egentligen hela världen. Bones i Paris och Dirty French i New York för att nämna några.
Köksmästare blir Daniel Jansfors som senast kommer från 19 Glas. Menyn kommer att bytas organiskt och ofta. Restaurangdelen öppnar nu den 3 november, medan den separata bardelen kommer något senare men fortfarande på denna sida årsskiftet.
Andreas: Baren blir en förlängning av kvarterskrogen. Bra drinkar, kall öl och god rom. Tillsammans med en av värdens främsta rom- och chokladexperter Duane Dowe bygger vi upp en ny romsamling. Inspirationen till baren kommer från Miami och Kuba men med hjärta på Mariatorget.
Vad händer med Tjoget då?
Andreas: Jag och Joel som driver Tjoget tillsammans med två andra kompanjoner kommer såklart att fördela vår tid lite mellan båda ställena. Vi har tid och energi för två krogar och det visar vi genom att höja ribban med maten, drycken och servicen på Tjoget.
Hur känns det att konkurrera med sig själva?
Joel: Det kommer säkert vara mycket nyhetens behag till en början, men långsiktigt tror jag alla tjänar på att vi drar folk till kvarteret. Vi ser till exempel inte Marie Laveau, Bar Homage och Häktet som våra konkurrenter utan att vi gemensamt gör Mariatorget till en intressantare krogdestination.
Andreas: Målet är att köra bussar härifrån varje fredag och lördag till Tjoget sista timmen.
Berätta om imperiet Krögare utan gränser.
Andreas: Det är framför allt restaurangverksamhet vi sysslar med nu. Just nu ligger nattklubbsverksamheten på is, men vi får se i framtiden.
Simon: Det finns ju en chambre separee här nere i källaren...
Andreas: Och en rökmaskin.
"Den första restaurangen jag åt på i hela mitt liv hette Pizzeria Paradiso"
Sist men inte minst, hur landade ni i namnet Paradiso?
Simon: Det är egentligen helt orelaterat, men den första restaurangen jag åt på i hela mitt liv hette Pizzeria Paradiso. I Södertälje.
Felix: Finns en på Ringvägen också.
Andreas: Det finns andra saker som heter Paradiso, ja. Det är vi mycket väl medvetna om.
Ni uppfann inte själva ordet.
Joel: Nej, men idén kommer väl egentligen från Dantes Den gudomliga komedin, där sista akten hette Paradiso. Efter helvetet och skärselden kom det där vackra och fina. Och det är precis så det är att öppna en krog.
Paradiso öppnar den 3 november. Läs mer på paradisostockholm.se.