Foto: Thomas Wal.
Rosenlunds ansiktslyft har pågått ett tag nu, på restaurangsidan först med Barabicu som följdes av Market och Boulebar. Tiderna när de prostituerade stod i valven och väntade medan torskarna långsamt körde förbi på gatan har sedan länge passerat.
I dagarna öppnar ännu en restaurang på gatan, som ligger bakom Market i anslutning till Rosenlundsgatan. Den är i skrivande stund namnlös, men Kaspar von Werther, som står bakom satsningen, tror att namnet kommer i sista sekunden. Kaspar är arkitektstudenten som tagit paus och han är sen tidigare djupt insyltad i restaurang Market.
Det är i Markets bakre delar de lyckats frigöra utrymme för ännu en restaurang, en nudelbar med soppor. Just nu är det en byggarbetsplats men de höga borden är redan klara, höjden beror på att du ska kunna sitta med näsan ner i nudelskålarna och känna buljongdoften.
– Det roliga med nudlar är att det inte finns många regler, förklarar Kaspar von Werther och berättar att studieuppehållet berodde på att han hellre ville jobba med händerna än sitta i den akademiska världen.
Idén till en nudelbar kommer från mamman till kocken på Market.
– Hon tjatar alltid om sina grymma nudlar, så jag sa ”upp till bevis – visa att du gör grymma nudlar”. Hon är duktig på att laga mat men lite skrytsam, men så visade hon koreanska nudlar och buljonger, skrattar Kaspar.
Han berättar att de bara har tillstånd för ett begränsat kök där de till exempel inte får woka och då passar nudelsoppor bra. Tanken på restaurangen började som ett ganska straight nudelställe. Sen kom Palle in och vi började prata mer om nordisk mat och lokala råvaror, säger Kaspar och nickar åt kocken Palle Paulsson som sitter bredvid.
– Jag lyssnade på vad Kaspar ville göra med lokalen och maten och tyckte det lät spännande som tusan, säger Pelle. Jag har precis hållit på med dashi, japanska buljonger, och varit i Japan, så jag kände att vi hittade varandra i det. Men jag vill bidra med den nordiska delen, vilket innebär att vi kommer jobba med en del svenska råvaror, producerade av bönder häromkring.
– Ett konkret exempel är sjögräs, fyller Kaspar i. Vi har sju, nio ätbara sjögrässorter på Västkusten som inte riktigt utnyttjas. Sen växer en del av de svampar som finns i Japan även här.
Läs också: 70 procent koreanskt.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.