Nudelbar öppnar i Rosenlund

14:29 29 Apr 2015

kasper_von_w_001_t_wal.jpg
Foto: Thomas Wal.

Rosenlunds ansiktslyft har pågått ett tag nu, på restaurangsidan först med Barabicu som följdes av Market och Boulebar. Tiderna när de prostituerade stod i valven och väntade medan torskarna långsamt körde förbi på gatan har sedan länge passerat.

I dagarna öppnar ännu en restaurang på gatan, som ligger bakom Market i anslutning till Rosenlundsgatan. Den är i skrivande stund namnlös, men Kaspar von Werther, som står bakom satsningen, tror att namnet kommer i sista sekunden. Kaspar är arkitektstudenten som tagit paus och han är sen tidigare djupt insyltad i restaurang Market.

Det är i Markets bakre delar de lyckats frigöra utrymme för ännu en restaurang, en nudelbar med soppor. Just nu är det en byggarbetsplats men de höga borden är redan klara, höjden beror på att du ska kunna sitta med näsan ner i nudelskålarna och känna buljongdoften.
– Det roliga med nudlar är att det inte finns många regler, förklarar Kaspar von Werther och berättar att studieuppehållet berodde på att han hellre ville jobba med händerna än sitta i den akademiska världen.

Idén till en nudelbar kommer från mamman till kocken på Market.
– Hon tjatar alltid om sina grymma nudlar, så jag sa ”upp till bevis – visa att du gör grymma nudlar”. Hon är duktig på att laga mat men lite skrytsam, men så visade hon koreanska nudlar och buljonger, skrattar Kaspar.

Han berättar att de bara har tillstånd för ett begränsat kök där de till exempel inte får woka och då passar nudelsoppor bra. Tanken på restaurangen började som ett ganska straight nudelställe. Sen kom Palle in och vi började prata mer om nordisk mat och lokala råvaror, säger Kaspar och nickar åt kocken Palle Paulsson som sitter bredvid.
– Jag lyssnade på vad Kaspar ville göra med lokalen och maten och tyckte det lät spännande som tusan, säger Pelle. Jag har precis hållit på med dashi, japanska buljonger, och varit i Japan, så jag kände att vi hittade varandra i det. Men jag vill bidra med den nordiska delen, vilket innebär att vi kommer jobba med en del svenska råvaror, producerade av bönder häromkring.
– Ett konkret exempel är sjögräs, fyller Kaspar i. Vi har sju, nio ätbara sjögrässorter på Västkusten som inte riktigt utnyttjas. Sen växer en del av de svampar som finns i Japan även här.

Läs också: 70 procent koreanskt.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.