New Order vet vart krogskåpet ska stå

08:01 18 Aug 2017

När krogar recenseras snackas det inte bara om mat, dryck och service. För visst spelar inredning och miljö minst lika stor roll som mört kött och läskande cocktails. Frida Sjöstam och Victor Alm är duon bakom New Order Arkitektur och de vet precis hur man ska tänka för att skapa skönt häng på krogen.

Kortfattat beskriver de sig som två smålänningar i evig exil, vänner, kollegor och ett klassiskt dream team. Frida är arkitekt och Victor inredningsarkitekt samt utbildad möbelsnickare. Båda har de jobbat på en rad olika byråer och arkitektkontor innan de tog steget till att starta eget.

Och uppdrag har de inte haft ont om, just nu jobbar de för fullt med Sing Sing, en vietnamesisk restaurang och karaokebox som öppnar på Chapmans torg i höst. Ett annat stort projekt är ombyggnationen av Jazzhuset till restaurangen Bonitó och klubben Hoki Moki. Ett enligt Victor antikvariskt arkitektarbete under lupp av Göteborgs äldre popelit.
– Utöver det jobbar vi även med Hagabadets nya spa i SAS Radisson Blu hotell vid centralen och ungdomsavdelningen på Mölndals nya stadsbibliotek, berättar Frida.

Men vad gör de på jobbet då? Kortfattat kan man säga att jobbet som inredningsarkitekt går ut på att efter bästa förmåga försöka skapa mervärde för gäst och krögare.
– Vi försöker att förstå vad verksamheten har för mål och sedan utkristallisera det så att det blir tydligt för gästen. Men våra roller i de olika samarbetena blir ofta flytande något flytande och vem som ska göra vad är inte riktigt satt i sten. New Order bygger liksom på ett kreativt kaos med struktur i en utmärkt balans, säger Frida.

Men hur ritar man egentligen en schysst krog?
– Alltså det handlar mycket om logistik och samspel mellan vad krögaren vill och vad man faktiskt kan göra. Vi strävar ju alltid efter att det ska bli win win för både kund och ägare. Men sedan handlar det väl om att våga göra något som inte är precis "just nu" samt att kunna blicka uppåt och utmana gällande trender. Jag tycker att det är viktigt att man alltid jobbar med att förnya sig själv och att man aldrig jobbar i gamla hjulspår, säger Victor.

Rent konkret då, höga eller låga bord? Färger? Former? 
– Formen är Beroende av innehållet och innehållet av formen. Vi gillar överenskommelser men inte kompromisser. Sittningstypologier med varierad höjd är ett utmärkt sätt att jobba med rummet och ger spänst, men självklart beror det på kontexten vad som passar och fungerar. Vi älskar form och jobbar med form in i detalj. Form på rummet, till exempel hur ett tak färgläggs påverkar mer än vad många tror, berättar Frida.

Vilket är det roligaste jobbet ni haft så här långt?
– Av alla jobb som vi har färdigställt är vi väldigt nöjda med Mercado Mexico. Men generellt så brukar alla projekt vara roliga. Och extra kul blir det ju när man har ett flow tillsammans med kunden, när man liksom förstår var de vill och kan hjälpa dem att komma dit och ännu längre. Sedan är det väldigt roligt när man har möjlighet att rita allt från grunden. Golv, väggar, tak, bord, stolar, lampor och bestick i en fin harmoni som vi har ansvar för, säger Frida. 

Minns jag det rätt – men ligger inte Victor även bakom den numera legendariska krogen Uppåt Framåt som låg på Magasinsgatan?
– Ja det stämmer och Frida jobbade i baren, på baren, i servisen och på scenen. Just detta är nog också en av New Orders stora fördelar gentemot andra arkitektkontor när det gäller att rita restauranger eftersom vi har en mycket djupare förståelse. Jag har fortfarande som en sjuka så fort jag går in på en restaurang så räknar jag hur många som jobbar tittar på vad de har för roller, hur är servicen, vad är det för priser hur många platser som finns och så vidare, berättar Victor. 

Sist måste jag ju fråga om namnet också – varför New Order?
 Finns det ett varför?

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.