De vill vara Sveriges största förmedlare av frihet

21:52 16 Aug 2017

Konstprojektet Frihetsförmedlingen är en självorganiserad myndighet och enligt upphovsmännen Sveriges största förmedlare av frihet. Men hur funkar det egentligen, kan man ens förmedla frihet och i så fall hur? 

Bakom projektet står konstnärerna John Huntington och Lars Noväng. Lars har mångårig erfarenhet av arbetsmarknadspolitik och har gjort en rad konstnärliga försök att ”hacka” systemet, bland annat genom att driva alternativ Fas-3 verksamhet. Och John hade länge jobbat med byråkrati och maktfrågor i sin konst.

Idén om Frihetsförmedlingen föddes för ett par år sedan när de satt och pratade om arbetssamhällets stress och utbrändhet i relation till de som inte hade något jobb, som istället möttes av förnedrande behandling av statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. 
– Vi bestämde oss för att det var dags att göra något. Det behövdes en ny myndighet som använde sig av byråkratiska metoder för att frigöra människor istället för att låsa in dem i lönearbete eller arbetslöshet. 

Frihetsförmedlingen har funnits i drygt tre år, men att försöka få kläm på exakt vad de gör är nästan lika svårt som att logga in på Försäkringskassan.
– Vi brukar säga att det är en organisation, ett konstprojekt och en tankesmedja. Verksamheten pendlar mellan att vara politisk, akademisk och konstnärlig. Konstnärligt har vi en bas inom den konceptuella och relationella konsten, där konstverket uppstår i en social situation eller en process, snarare än i ett resultat eller objekt, berättar John. 

Till en början skedde det mesta digitalt men på senare åren har de även haft en rad olika pop up-kontor. Bland annat på Galleri 54 i Göteborg och på Cirkulationscentralen i Malmö där de utformade en byråkratisk miljö dit vem som helst kunde komma för att träffa en så kallad frihetshandläggare.

Men vad gör en frihetshandläggare egentligen?
– De hjälper till att utfärda frihetstillstånd, genomföra frihetsutvärderingar och påbörja de sökandes frigörelseplaneringar. De är ideella tjänstemän som kommer med tips på hur olika former av frihet kan sökas och diskuterar gärna frågor om frihet och arbete.

frf-2.jpg

I slutet av september är det dags för nästa pop up, då öppnar de ett mobilt kontor med titeln Tillståndsenheten som kommer att röra sig runt i centrala Göteborg.
– Vi vill erbjuda allmänheten experthjälp med att identi era tillstånd. Syftet är att ge ut tillstånd som kommer att öka människors frihet. Handläggarna kommer att utfärda olika tillstånd såsom utresetillstånd, visum, bygglov, utskänkningstillstånd, danstillstånd eller andra helt nya former av tillstånd.

Nästa stora projekt handlar däremot inte om något mobilt kontor, utan om ”Sveriges friaste byråkrat”, som snart kommer att anställas på Frihetsförmedlingen tack vare ett ekonomiskt stöd.
– Planen är att vi ska rekrytera en handläggare som under ett år ska hjälpa oss med vår självpåtagna myndighetsutövning, granska andra myndigheter och kanske medverka i Almedalen. Men främst handlar jobbet om att ta sig an det vardagliga slitet med att hjälpa människor ut ur inlåsning, maktlöshet, politisk trötthet, med mera. Det är en rätt paradoxal tjänst, eftersom vi är motståndare till lönearbetet som institution, berättar John.

Vem kommer att kunna ansöka?
– Rekryteringsprocessen drar igång under hösten och byråkraten träder i tjänst februari 2018. De exakta kvali kationerna är inte bestämda än. Men vi ser framför oss någon som har administrativa erfarenheter, öga för detaljer, och som är bra på att både prata med folk och grotta ner sig i pappersarbete. Intresserade får gärna hålla ögonen öppna under hösten, vi kan lova den mest intressanta och annorlunda merit man kan ha på sitt CV.

För de som är intresserade av Frihetsförmedlingens tjänster finns information om kontorets position och öppettider på deras hemsida och Facebook. 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!