I mars beslutade tekniska nämnden att tio matbilar beviljas tillstånd att sälja gatumat från trettio förutbestämda parkeringsplatser runt om i staden. Några av de krav som ställdes var att bilarna fick stå max tre timmar på samma ställe, att en eller flera föreningar ska fördela platser och garantera utbudet och att maten ”företrädesvis ska baseras på ekologiska och närproducerade råvaror”. Jag fastnade för just det sista kriteriet, eller kanske snarare riktlinjen. Hur det ska följas är svårt att säga, men jag kan gilla de krav som Malmö stad ställer.
Inte för att jag vill ha en likriktad matkultur som hämtad från Björn Söders våta drömmar om ändlösa tåg av matvagnar som säljer ”sillamackor”, utan för att jag tror att fler kommer att kunna laga billig och välsmakande mat på skånska primörer. Mexikansk eller indisk mat är fantastisk, men för att göra den bra krävs råvaror som inte är helt enkla att hitta i bra kvalitet här. Då får vi ta del av ett fuskande, ett snålande och alltför höga priser istället. Så för att göra Malmös gatumat än mer intressant hoppas jag att det är kålen, rotfrukterna och svampen som tar den största platsen hos matbilarna i framtiden.
Nedan följer fem tips som fokuserar på regionala smaker.
Bäst just nu
1. Nordic Street Food
Olika platser i Malmö, nordicstreetfood.se
Pernilla Elmquists matvagn bygger på kärleken till det lokala och det som finns i säsong. Leta upp hennes vagn som cirkulerar runt på olika platser i staden.
2. B.A.R
Erik Dahlbergsgatan 3 i Malmö, tel 040-17 01 75, barmalmo.se
Alltid med ett säsongstänk som resulterar i nya bekantskaper. Modern regional gastronomi som är prisvärd och alltid överraskande.
Öppet: tis–tors 17–23, fre–lör 16–00
3. Buljong
Östra Mårtensgatan 6 i Lund, tel 073-024 40 29
Råvaror i säsong, vare sig det är palsternackor eller nässlor, sparris eller blomkål, spelar huvudrollen i de prisvärda sopporna på Buljong.
Öppet: mån–fre 11–15
4. Moccasin
Fersens väg 14 i Malmö, tel 040-631 08 80, moccasin.se
Har på sistone riktat in sig på än mer regionala råvaror och serverar nu rejäl, rustik husmanskost som är lagad med en stor dos kärlek.
Öppet: tis–lör 12–01
5. Skanör Falsterbo Matfestival
Den 17–18 maj i Skanör Falsterbo, skanorfalsterbomatfestival.com
En matmarknad med mängder av regionala producenter som bland annat säljer bröd, grönsaker och blommor. Dessutom hålls middagar i anknytning med gästspel av kockar som Niklas Ekstedt och Daniel Berlin.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.