Äts det inte väldigt mycket vegetariskt just nu? Visst är drinkarna mer välarbetade – och är hamburgaren lyxigare än någonsin? Det här är krögarna som indirekt styr vad vi äter och dricker när vi ute, hur sent vi dansar och till vilken musik. Det här är de med mest makt i Krogsverige.
STOCKHOLM
Stureplans mesta magnat – och doldis
1. Stureplansgruppen
Typiska krogar: Grand Escalier, Sturecompagniet och Kåken.
Stureplansgruppens vd Vimal Kovac har i princip hela Stureplan i sin byxficka. Men det är inget han skryter med – Kovac är hemlig i sin framtoning. Från början var hans Stureplansgruppen en nattklubbskoncern med dansgolvsjuveler som Spy Bar och Sturecompagniet. På senare år har koncernen satsat på restaurangverksamheter och är delägare i flera kockprofilers ställen, så som Niklas Ekstedts enstjärniga restaurang, Christian Hellbergs Griffins och Karl Ljungs Hillenberg. Med andra ord är det nästintill omöjligt att ha satt sin fot ute i Stockholm by night utan att ha dykt in på ett av Stureplansgruppens ställen. Förresten har de även ett finger med på annan ort: i Göteborg och Visbys nöjesliv.
Ser till att nattsuddarna får mat
2. Svenska Brasserier
Typiska krogar: Sturehof, Riche, Taverna Brillo, Teatergrillen.
Svenska Brasserier är en restaurangkoncern som lyckas öppna nya ställen som känns som de funnits forever. Dess överhuvud PG Nilsson gjorde nyligen en superaffär när han sålde bokningstjänsten bookatable.se för cirka en miljard. Alla hans ställen liknar varandra eftersom designgurun Jonas Bohlin får inreda dem. Svenska Brasserier har satsat extra de senaste åren. Bland annat har de öppnat ny restaurang på Centralstationen, Luzette, och därmed höjt nivån på maten i området med, säkert, tusen procent. Man har också öppnat en matmarknad i anslutning till flaggskeppskrogen Sturehof, som för övrigt är ett av de få ställen i stan med ett kök som kosmopolitiskt nog stänger klockan 01. Ska även öppna nytt på Djurgården med Tommy Myllymäki nästa år.
Se upp! För denna kaxiga kroggrupp!
3. Bockholmengruppen
Typiska krogar: Bockholmen, Nytorget 6, Nybrogatan 38.
Lite spexigare och yngre som storspelare i Stockholms krogdjungel är Bockholmengruppen. Faktum är att de vuxit stort och snabbt – och verkar lyckas mer än väl med sina ställen. Men hur? Är det priset på notan? Eller den där känslan av att krogen är ett casual chic vardagsrum? Nå. En bra tumregel är att om ställets namn är samma som dess adress, då är den troligtvis i Bockholmengruppens ägo. Prisvänliga menyer med huvudrätter runt tvåhundringen gör att deras Nytorget 6 och Nybrogatan 38 ständigt är fullbokade. Kö ut på gatan en vanlig tisdag är inte ovanligt. Man har även en turistvänlig krog på Södermalm som bara serverar köttbullar i olika former, Meatballs for the People. Sedan förra året har man tagit över ikoniska Le Rouge i Gamla Stan som drivits av både Peter Nordins restauranggrupp en kortis – och dessförinnan Melker Anderssons F12-gruppen. Det här är en koncern att hålla ögonen på.
Först hipstermecka – nu koncern för mångfald
4. Urban Deli
Typiska krogar: Urban Deli.
Det började med en restaurang invid Nytorget, lyckosamt samtida som hipsterns storhetstid och SoFo:s födelse för drygt tio år sedan. Urban Deli red på hajpen och startade surdegshotell och välsorterad matbutik med priser lika hisnande som deras nya takterrass på Sveavägen. Området utnämndes till världens tredje hippaste kvarter. Idag har Urban Deli spridit sig till Sickla och finns i mastodontversion på Sveavägen, där man förutom butik och två restauranger har nämnda takterrass och ett hotell under jord. Idag är orginal-Urban Deli en instans på Södermalm och har potential att om ett gäng år bli för Nytorget vad Sturehof är för Stureplan. Det fina med den här krogkoncernen är också deras tydliga mångfaldsbudskap: här är alla välkomna – oavsett läggning, hudfärg eller matallergi.
Tänjer på krogkartans gränser
5. PDF Brasserie Group
Typiska krogar: Zink Grill, Prinsen, Café Milano, Wienercaféet.
Det här är ett krogkluster med dragning åt det italienska, och grundaren, kocken Peter Nordin, har till och med testat att bo i Toscana – för att sedan ge upp drömmen och komma hem för att bygga upp en av stans nu snabbast växande koncerner. PDF Group med Nordin i spetsen har de senaste åren lagt flera krogklassiker under sin koncerns vingar: Villa Godthem, Café Milano och flera av Melker Anderssons krogar, bland annat Le Rouge och Orangeriet. Ingenting görs halvhjärtat: inför öppningen av Wienercaféet på Biblioteksgatan köpte man hem 25 ton franskt mjöl av rätt högkvalitativ sort. PDF Group räds heller inte att ta över restauranglokaler som haft lite av en lågvattenstämpel, så som Café Milano och Bar Burger Café vilket gör att de har breddat Stockholms innekrogkarta.
Från Michelinmat till hamburgerkedja
6. Grupp F12
Typiska krogar: Publico, Vigårda, Mother.
Melker Andersson var tillsammans med parhästen Danyel Couet ansvarig för att utveckla det tidiga 2000-talets mest vässade koncept. När andra krogar målade vita väggar och serverade samma meny som grannen vågade Melker öppna stans första highend foodcourt-restaurang med namn Kungsholmen. På Grill byggdes flera olika rum i restaurangen – här kunde man äta inuti en bordell eller en Alice i Underlandet-värld. Samtidigt roddade de dåvarande stjärnkrogen F12. Nu har koncernen sadlat om, ditchat stjärnambitionerna och satsat på lyxburgarkedjan Vigårda samt jätterestaurangen Mother där man nog återigen var lite för sin tid – och satsade på Ipad-beställningar snarare än den personliga servicen. (Detta är numera ändrat). Vi väntar med spänning på vad Grupp F12 kan ha för fler ess i rockärmen.
Unika krogar under samma paraply
7. Stockholm Krogbolag
Typiska krogar: Vassa Eggen, Boqueria, Kommendören, Albert & Jacks.
Det här är koncernen som låter alla sina restauranger vara unika i sitt slag. Från en bookmakertoast på tennstopet till en fet stek på Vassa Eggen så kommer du inte att finna några likheter. Men med de egenstartade restaurangerna Vassa Eggen, Kommendören och Boqueria samt köpet av Tennstopet har Christian Olsson och Kristoffer Sandströms koncern snabbt blivit en av de större spelarna i stan. De är hjärnorna bakom kafékedjan Albert & Jacks men bangar heller inte festen. På Vassa Eggen klämmer de in namnkunniga dj:s och någon gång om året en järnkiosk, och på Boqueria har man gjort detsamma i vad som till ytan bara skulle kunna varit en restaurang men som nu är ett ställe där partyeliten vill ses för att kindpussas.
VISBY & ÅRE
Sällskapsresan med finess
8. NT Management AB
Typiska krogar: Kallis, Wisby Congress & Event, Bygget, Verandan
Hört talas om Week 29, eller det som förut kallades Stockholmsveckan? Bakom de sju partydagarna som lockar stenrika brassar i privatjet till Visby står strandklubben Kallis ägare Tobbe Larsson. Stället som gärna marknadsförs med utnämningen att de en gång listats som en av Europas bästa beach clubs går under högtryck på sommaren. Minst tvåtusen personer fyller stället en bra dag. Till Visbys miniriviera kommer världsartister ur houseeliten för att uppträda dagen efter det lika populära coverbandet Marmeladorkestern. Vintertid driver Tobbe Larsson Åres mest populära nattklubb Bygget.
VÄSTERÅS
Ärligt krögande med trendnäsa.
9. Let Me Be Frank
Typiska krogar: Frank, Nya Hattfabriken, Circus, Kajplats 9.
Tufft företagsnamn och coola ställen. Fyra killar står bakom Västerås hetaste krogkoncern. De senaste åren har man varit avgörande som trendsättare i stadens krogutbud. Koncernen rymmer allt från finkrog med avsmakningsmeny till husmanskost och vassa drinkar.
GÖTEBORG
Lokalpatriotiskt restaurangimperium med bredd.
10. Avenyfamiljen
Typiska krogar: Made in China, Tacos & Tequila, Auktionsverket.
Det här är krögare som inte räds att sticka ut hakan. Istället för att hyra dyra lokaler köper de fastigheter och inrymmer dem med koncept. Som Tredje Långgatan, ett kvarter som hypats i New York Times och The Guardian. Här finns sex olika restauranger, alla med tillspetsade koncept – kinesiskt, tacos eller vinbar. Målet är att innan 2020 ska Avenyfamiljen omsätta 500 miljoner – på hemorten.
11. Restaurang Kock & Vin
Typiska krogar: Koka, Björns Bar, Familjen, Spisa. Krögaren Björn Persson är en av dem som varit ledande i Göteborgs krogliv. Efter att ha stängt Michelin-krogen Kock & Vin och istället startat Koka som blev prisad av samma guide blev det än mer ett faktum. Tidigare i år fick han pris av White Guide för sin Långtida Gastronomiska Gärning.
MALMÖ
12. Christensson Smak
Typiska krogar: Smak, Bastard.
Malmös krogdrottning Nina Christensson har gjort tydliga avtryck i stadens uteliv. Här finns många individuella aktörer på restaurangsidan men Nina har vågat växa och är en veteran i sitt företagande. Bastards kock Andreas Dahlberg har i sin matlagning varit minst lika tongivande.
LULEÅ/PITEÅ
13. Nöjesgruppen
Typiska krogar: Allstar, BBB, Tage, CG.
Restauranggrupp som tillsammans med CG-koncernen blivit en viktig markör för uteätarlivet i Luleå med omnejd. Står bakom nya storsatsningen Tages i Piteå som öppnade i somras. Har även satsat på mexikansk mat och har säkert flera nya koncept i pajpen.
LINKÖPING
14. S8-gruppen
Typiska krogar: Storan, 1854, Malt och Humle.
Med sex olika krogar i Linköping är det här en koncern att räkna med för stadens utveckling på restaurangsidan. Nummer sju är baren Taket med parollen ”hunger, törst och kärlek”. Bakom gruppen står krögaren och kocken Johannes Soner som på drygt fyra år blivit en av stadens viktigaste aktörer inom mat och dryck.
HELA LANDET
15. Nordic Choice
Typiska krogar: Kitchen & Table, vRÅ, Eatery Social, American Table.
En av Sveriges snabbast växande hotellkoncerner har inte bara knutit till sig superkocken Marcus Samuelsson utan även gjort en storsatsning med sushikocken Frida Ronge i det nya kvarteret Urban Escape på Brunkebergs torg i Stockholm. Petter Stordalens fingertoppskänsla, inte bara för hotell utan även i restaurangsfären, förtjänar honom en plats här.
Läs mer om Krogtårtan här.