Adelsgatans revival

12:12 15 Mar 2018

Alla städer har sin paradgata. Stockholm har Drottninggatan, New York har 5th Avenue och Paris har Champs-Élysées. Visby är inte sämre. Nu reser sig Adelsgatan ur sitt oförtjänt dåliga rykte. Det är här det händer i vår.

Finkrog på landet och en restaurang mitt i kullerstensmekkat. Varför inte, tänkte Marc Enderborg. Han är krögaren bakom hajpade restaurang Gula Hönan i Ronehamn som började få växtvärk.

–Vi har drivit Hönan i ett par år. Det var dags att göra något nytt. Varför inte inne i stan? säger Marc och öppnar dörren till sitt nya ställe.


Marc Enderborg.

Kaféet Skafferiet har länge varit ett landmärke på Adelsgatan. Huset är från 1740 och ett av de äldsta på gatan. Men nu svidas stället om i ny kostym – och blir Gula Hönans filial, en restaurang som har öppet på kvällen. I det gamla kafferosteriet finns planer på en sommarbar och uteserveringen ska kännas som en beergarden. Menyn byts månadsvis och styrs, precis som på Gula Hönan, av det som skördas i köksträdgården i Ronehamn.
–Det är så jag lagar mat. Men jag kommer inte vara lika nynordisk i stilen på den här restaurangen, säger Marc Enderborg.

Gula Hönan i Ronehamn består av finkrogen med samma namn och en enklare tapasbar. Stället har fått superbetyg i krogbibeln White Guide. På Visby-enheten vill man hålla samma höga nivå men i enklare form. Och maten ska få tala för sig, snarare än att det ska bli någon tjusig inredning.

–Egentligen ska vi inte göra om så himla mycket. Det här är fina lokaler som de är. Vi ska anpassa så att det går att driva restaurang och sätta vår prägel. Men om man tittar på stället så påminner det en hel del om Hönans hus. Det är också en gammal byggnad som vi snarare fått anpassa oss efter istället för tvärtom. 

Gula Hönans Visby-krog har sällskap av flera nya etableringar. Ett stenkast bort har en ny mezekrog, Meza, sett dagens ljus. Krögaren Micke Hanna har fullsatt till kvällen, vardag som helg. Och Hammer Bar som huserat i gamla Schenholms lokaler är också sålt till nya ägare. 
–Det är kul med flera olika inriktningar. Klart att det kommer bli lite av en nytändning nu när vi är flera som öppnar nytt samtidigt, säger Marc Enderborg.

Mitt emot hans ställe pryds butiksfönstren av färgglada teckningar. En liten maskin surrar lågt när bläcket rinner genom den och ett konstverk börja ta form på en mustaschprydd ung man. Tattueraren Fedja Budimir välkomnar sina nya grannar. Han flyttade själv hit sin studio till Adelsgatan för ett och ett halvt år sedan – ”det bästa han har gjort”.


Fedja Budimir längst bort.

Några steg i Söderports riktning och vi träffar ytterligare en granne. Sanna Dackmo kikar ut ur dörren till Wisby Ur & Guld.
–Jag älskar Adelsgatan! Det har varit mycket skitsnack om den men det är helt obefogat. När jag var barn och åkte in till stan var det här den ordinarie shoppinggatan. Jag är aspeppad på den här sommaren och att det ska hända så mycket nytt, säger hon.


Sanna Dackmo.

Vad saknas på Adelsgatan?
–Vi behöver ett bra kafé med salladsbar och fräscha juicer. Alla som jobbar här håller nog med om att vi behöver bra lunch. Det kan det bli ordning på nu. Om jag fick bestämma så skulle Adelsgatan vara som Köpenhamn. Levande, ljud och musik – mer av allt! Tänk som Ströget! 

Hon berättar att från Södertorg till Wallers plats så har 39 medlemmar ur köpmannaföreningen Wisby Centrum öppet året om.
– Okej att någon stänger igen men det öppnar alltid något nytt. Alla verkar ha ganska mycket att göra, även på vintern. Så jag förstår inte de som säger att det skulle vara dött här. 

Nu i sommar skalas dessutom flödet av flanörer längs med Adelsgatan upp. Den nya hamnen står redo att ta emot 100 000 resenärer om året. Utanför Söderport kommer de att släppas av ur bussar som slussar dem upp från fartyget. Det kan bli en boost för många restauranger och butiker längs med Adelsgatan. Det finns även planer på uteserveringar i form av små satellitbarer på Södertorg. Skulle tillstånden klubbas igenom kan det byggas en ny torgkultur här – som att sitta på italiensk piazza.

–Jag hoppas mycket på det. Det hade ju varit skithäftigt, säger krögaren Robin Ingelese.


Robin Ingelese.

Sedan tidigare driver han populära tapaskrogen Krönet, och har flera år av erfarenhet som köksmästare och kock inom Visbys krogvärld, senast på Wisby Strand. Men nu satsar han fullt ut på att köra eget. 

I vintras tapetserade han fönstren till sin nya restaurang med orden ”Make Adelsgatan Great Again”. Bakom dem är det fortfarande en byggarbetsplats. Här låg tidigare en optiker. Men lagom till senvåren öppnar en restaurang med nytt menykoncept som enligt Ingelse är ”unikt för Visby”. 
– Cirkeln är sluten nu när jag tagit över den här lokalen. Jag är Adelsgatan. Min andra restaurang Krönet ligger här, jag och min familj bor på Adelsgatan och nu har jag min andra krog här, skrattar han.

Han är en av öns mesta kockprofiler med en gedigen karriär bakom sig. Men ändå var det många som rynkade på näsan när han bestämde sig för att köpa lokalen på nummer 14.
– Folk trodde jag var galen. Öppna restaurang i en butikslokal och här dessutom. Men jag har alltid gillat den här delen av Adelsgatan. Det finns sådan enorm potential. Kolla på Södertorg! Varför ska bara Stora Torget vara där alla hänger på uteserveringar i solen? 

Namnet på hans nya restaurang är ännu hemligt. Maträtter snurrar i hans huvud och skissas på papper. Resultatet ligger på läppen men än så länge är Robin Ingelse tyst om menydetaljerna.
– Alla frågar vad det ska bli för koncept. Jag har valt att vara hemlig. Det är också för att jag måste få lära känna lokalerna.

Vad tror du om Adelsgatans framtid?
– Den är ljus. Jag tror att det kommer bli bra med nya flöden av människor. Allt kan inte ske på samma ställe och det är redan överbefolkat på Stora Torget på sommaren. Vill folk hänga här så är det bara bra, det blir mindre trängsel. Och nu öppnar ju flera bra krogar. Tillsammans med de butiker som finns så blir vi ett dragplåster, säger Robin Ingelse.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!