Det dukas upp till matfestival

13:43 29 Mar 2018

Gotländska råvaror lyser som guld i butikshyllorna på fastlandet. Öns krogutbud är det mest täta i landet. Så varför inte en matfestival på ön? Nu har krögaren Frida Domnauer gjort slag i sagen.

I Åre har man under flera år framgångsrikt anordnat en Gastronomy Week. Modellen sådde ett frö hos Frida Domnauer som länge velat samla gotländska producenter och krögare i en festival.
– Allting finns här. Vi behöver bara samla oss tillsammans, säger Frida Domnauer.

Mellan 26-29 april går Gotland Gastronomy Week av stapeln. En matfestival från jord till bord.
– Tanken är att samla både landet och stan. Man ska kunna vara ute och besöka en producent på deras gård och sedan åka in till Visby för att käka en vinmakarmiddag.

Själva idén med festivalen går nämligen ut på att man som utställare ska få vara på sitt eget ställe. Frida har sett hur det till exempel på marknader under gemensamt tak bli svårt med logistiken. Och hur man som matentreprenör alltid gör sig bäst på hemmaplan. Dessutom sköter varje ställe sina egna bokningar och syr ihop sitt egna program.

–Festivalen bli först och främst ett marknadsföringsverktyg för mat och dryck på ön. Sen vill vi ju givetvis att det ska komma hit massa människor. Det finns paketlösningar med färjan och hotell och man ägna sig helhjärtat åt Gotland Gastronomys program alla dagarna, om man så vill, säger Frida Domnauer.
 Ingen fastlandsfoodie ska kunna hålla sig borta från denna långhelg med andra ord. 


Vad för typ av evenemang står på menyn, så att säga?
–Jag ser framför mig hur restauranger håller workshops och öppnar upp sitt ställe, visar verksamheten. Till exempel kanske det är en restaurang som har bra teer och då har man en expert på plats. Det kan vara en vinmakare på plats som snackar sig igenom en avsmakningsmeny. Hela poängen med veckan är att äta och dricka gott och lära sig nya saker.

Hur ska veckan kunna växa?
–Jag ser ju hur man kan anordna den två gånger per år. Tänk en gång på våren och sen till hösten. 

Du har jobbat ideellt med detta en tid nu. Vad skulle du säga är festivalens största kraft?
–Många mindre producenter har det tufft med sin marknadsföring. Nu kan vi med gemensam kraft synas tillsammans. Ett större ställe med känt namn lyfter en bonde. Vi på Gotland är så himla bra på att göra bra saker inom mat och restaurang men vi måste bli bättre på att göra det tillsammans. 
 FAKTA: 
När: 26-29 april
Var: Hela Gotland
Mer info: gotlandsgastronomy.se

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Senaste krogrecensionerna i Uppsala

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!