Internationella Burgardagen 28 maj

20:12 26 Apr 2015


Kompisarna Martin och Pierre som ligger bakom sajten Allt om burgare vet hur en bra burgare ska monteras ihop.

Med internationella burgardagen alldeles runt knuten tyckte vi det var lämpligt att ta ett snack med de som kampanjar hårdast för denna högtidsdag, nämligen Malmökillarna bakom Allt om burgare. Och få tips om var man äter de bästa burgarna när den stora dagen är inne.

I USA är 28 maj burgarens stora dag, och tanken är att man då ska samla vänner och fiender för att äta protein mellan två bröd. Det är få personer som sätter sig på tvären när det vankas burgare, kötthaltiga eller ej, och den svenska burgarhajpen verkar stå sig i vått och torrt. Kanske dags att ta denna burgarens dag till Sverige? Pierre Orsander och Martin Lecke var i och med sin enorma passion för just hamburgare inte sena på bollen. De skapade ett event på Facebook där de promotar den internationella burgardagen, och succén är ett faktum med över fjortontusen deltagare.

Låt mig börja med att klia mig i skallen över detta: Vad är internationella burgardagen, och varför har vi inte firat den förut? Och hur tänker ni själva spendera denna dag?
– Internationella burgardagen den 28 maj är en bestämd dag och firas världen över. Dock märkte vi att det inte fanns något riktigt engagemang idag i Sverige att fira dagen, så vi bestämde oss för att skapa ett evenemang och se om vi kunde nå ut till alla burgarfantaster. Vi själva planerar att fira burgardagen genom att äta burgare och arrangera något eget – vi kommer inom kort berätta om detta på Facebooksidan. Vi vill försöka engagera så stor del av Sverige vi kan, men kärnan kommer ju vara i staden där vi själva bor, Malmö. Så vi rekommenderar att gå med i evenemanget för att hålla koll på vad som händer under dagen!

Hur kommer det sig att ni drog igång Allt om burgare?
– Under en längre tid satt vi och triggade varandra med att skicka burgarbilder både när vi åt ute på restaurang och när vi lagade egna hemma. Projektet startade en kväll efter lite burgare och öl. Vi bestämde oss för att starta en hemsida då vi båda har bakgrund inom webbvärlden. Det började med recensioner och sedan blev det en nyhetsdel där vi tar upp allt som händer i burgarvärlden med allt från nyöppnade restauranger till udda japanska burgare gjorda på friterade grodor. Det var ett naturligt steg att utöka sajten med intervjuer, hittills har vi lagt upp en med Stefan Falk från Bun Meat Bun i Stockholm, men flera kommer snart.

Ni har så vansinnigt många recensioner på sidan! Är det alltid någon av er som testar ställen, eller tar ni hjälp av andra?
– Det är vi själva som testar alla burgarhak som finns recenserade. Vi har funderat på att låta gästbloggare skriva recensioner, men samtidigt så började allt detta med vår egen passion. Då vi ser det som en kul resa två vänner emellan så vore det lite synd att inte själva vara de som upptäcker guldkornen.

Bästa burgarminnet?
– Jag har ett par stycken. Ett av de är från förra året på San Francisco Zoo. Man går inte på zoo för att äta burgare precis, men när vi väl var där och fick in maten visade det sig vara en av de bästa burgarna jag ätit. Jag tror de minnen som sätter sig starkast är när man inte haft så höga förväntningar men blivit överraskad.

Sist men inte minst, var hittar man de bästa burgarna i Stockholm och Malmö?
– I Stockholm rekommenderar vi Flippin’ Burgers och Bun Meat Bun. Och så rekommenderar vi uppsöka Barrels, de har vi också hört mycket bra om. I Malmö är Surf Schack och Casual Street Food grymma. Sedan har vi hört gott om Pixel K.a.f.e också.

Ladda upp inför den stora dagen med våra listor över Stockholms bästa hamburgare och Malmös bästa hamburgare, eller för all del tips på Göteborgs toppställen här. Har du tips på fler ställen värda ett besök så mottages de tacksamt i kommentarerna!

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!