Tre varianter på gin & tonic.

Allt du behöver veta om gin & tonic

14:01 5 Apr 2016

Drinken gin & tonic har fått en olycklig och missvisande stämpel på sig om att vara drinken för de som inte intresserar sig för drinkar. Den är enkel att göra själv och såpass stryktålig att du kan slinta hejvilt med proportionerna utan att någon större katastrof inträffar. På den genomsnittliga baren ägnas denna klassiska drink sällan mycket tankekraft. Den 9 april firas Internationella gin & tonic-dagen, och vi bestämde oss för att reda ut begreppen.

Barer som dedikerar hela sin verksamhet åt GT:n är dock självklara i många europeiska storstäder, även om vi inte är vana vid det i nordligare breddgrader. Men vi tycks vara i en övergångsfas. Hos barpubliken har det börjat växa fram en medvetenhet om att den klassiska drinken har betydligt många fler ansikten än den har ingredienser, och nu för tiden kan i vissa vatten till och med en släng av snobbism detekteras.

Att det är skillnad på gin och gin, och för all del tonic och tonic, kan vi köpa. Men är nyanserna verkligen så stora som vissa påstår?

För att få vägledning i GT-djungeln har vi jagat fatt i två starkt lysande stjärnor på stockholms restaurang- och barhimmel: Adam Näslund, barchef på spektakulära cocktailbaren Guldbaren på Nobis Hotel, och Daniel Crespi, sommelier och restauratör som bland annat driver Djuret, Omakase Köttslöjd, The Burgundy, Pubologi och inte minst baren Tweed.

Daniel Crespi.

Jag har hört folk säga att skillnaden mellan en okej cocktailbar och en bra cocktailbar kan mätas i hur mycket krut de lägger på sin gin och tonic. Finns det någon sanning i det, eller är det bara snobberier?
Adam: – Jag skulle inte säga att det bara är snobberier, utan att det finns en viss sanning i det. Självklart är det helhetsupplevelsen som avgör kvaliteten på baren, men om bartendern kan göra de klassiska drinkarna rätt är chansen betydligt mycket större att baren är av den bättre typen. Jag brukar testa kvaliteten på en bar genom att beställa en daiquiri, negroni, bloody mary eller just en gin & tonic.
Daniel: – Vi tycker inte att utförandet av en gin & tonic är en perfekt barometer för barens klass. Service, stämning och omtanke är, enligt oss, mer betydelsefullt – även om vi på Tweed lägger mycket krut på just gin & tonics. I dagsläget saluför vi åttiosju sorters gin och elva sorters tonic så att vi kan tillmötesgå så många gästers GT-önskemål som möjligt.

Vad är en bra gin & tonic?
Daniel: – En bra GT består av gästens favoritgin serverad med en flaska kall god tonic där gästen får portionera efter humör och faiblesse.
Adam: – Först ska man lista ut vilken typ av gin man själv gillar, sen ska man lista ut vilken tonic man gillar. Lyssna inte på vad dina vänner säger att du ska dricka utan blindprova dig fram, lita på din egen doft och smaksinne. Personligen tycker jag att Beefeater 24 tillsammans med Fever Tree Elderflower och en rejäl bit blodgrapefrukt är fantastiskt när våren och sommaren tittar fram!

Hur mördar man en GT totalt?
Daniel: – Det gör man lättast med en undermålig gin, dålig tonic, möglig citrus (mycket vanligt!) och blöt värdelös is, säger Daniel. Sprut-tonicen i dumdåliga barer måste dö. Den dödar all gin.
Adam: – Ljummen tonic, trött citronkoncentrat, ingen is och plastkopp är lika med mördad gin & tonic.

Adam Näslund.

Adam, har du något tips till en gin & tonic-amatör som inte vill göra bort sig?
Adam: – Okej, gin & tonic for dummies: fyll glaset med is, häll i önskat mått av gin, servera tonic och citrus vid sidan om så kan man som gäst fylla på efter tycke och smak. Glöm inte sugrör och/eller drinkpinne!

Sista och viktigaste frågan då. Var hittar jag stans bästa?
Adam: Svårt! Beror nog på dagsform och stämning. Teaterbaren är ett bra alternativ.
Daniel: Bästa gin & tonicen hittar man hemma hos vår barchef Samuel Johansson. Sist jag var hos honom fick jag fyrtiosju olika GT:s. De var alla var och en för sig av utomjordisk klass! Hela hans hem är dedikerat till denna drink. Han har två engelska bulldogs som heter Gin och Tonic, som han älskar över allt annat. Han har till och med tagit fram en parfym som med alla sina ginkryddor med tillägg av kinabark får honom att dofta som en aromatisk GT-björn.

Internationella gin & tonic-dagen går av stapen den 9 april. Läs också: Stockholms bästa gin & tonic eller Göteborgs bästa cocktailbarer.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!