Malmörestaurangerna har utan tvekan lämnat det tekniska bolltrixandet bakom sig för kök som står för renare uttryck, bättre smaker och enklare kompositioner. Självklart är det här något att jubla åt och om jag tillåter mig själv att vara positiv tror jag att utvecklingen är mer ett långsiktigt etablerande av ett nordiskt genuint kök än en övergående trend. Dock vet man inte vad för yttre faktorer som kan påverka krogvärlden.
Under våren kunde vi höra rapporter om fusket på krogar i Frankrike i finanskrisens kölvatten. Mikrovågsugnen gjorde en smygcomeback på vissa krogar och halvfabrikaten hittade till en stor andel av restaurangerna. Turistnäringen kliade sig oroligt i huvudet och såg med förfäran hur ryktet som gourmetland höll på att naggas i kanten.
Riktigt så illa är det inte i Malmö. Man kan dock, lite förenklat, dela upp restauranger i två läger – de som satsar på att hitta de bästa råvarorna och de som försöker skära i kostnaderna. De mindre lyckade (läs: de flesta krogar kring Lilla Torg som levererar flygplansmat till överpris) kommer antagligen att vara evigt hopplösa. De andra är värda allt stöd de kan få för sin strävan efter att servera exceptionell mat. Nedan följer fem exempel på restauranger som arbetar med fina smaker som är typiska för säsongen.
1. Tryne till knorr
Västergatan 16 i Malmö
Robin Eriksson och Agnes Klintenberg har på några månader lyckats skapa ett väldigt intressant tillskott till Malmös restaurangutbud. Under den korta tid en grönsak har sin säsong får den full uppmärksamhet på Tryne till knorr och det ska bli minst sagt spännande att se hur de arbetar med sommarens primörer.
Öppet: tis–fre 13–01, lör–sön 14–01
2. B.A.R
Erik Dahlbergsgatan 3 i Malmö
En restaurang som prisar det som är tillgängligt för årstiden och komponerar rätter som får både köttätare och vegetarianer att springa till Davidshall. För att hitta ny inspiration tar gänget bakom B.A.R en kort semester i juli fram till omstarten i augusti.
Öppet: tis–tors 17–23, fre–lör 16–00
3. Strandhuset Sibbarp
Strandgatan 99 i Limhamn
Nina Christensson, känd från Bastard och Smak, utökar med en restaurang i det gamla Strandhuset i Sibbarp. Som vanligt när Nina är inblandad, ligger fokus på rena smaker och fantastiska kombinationer av råvaror.
Öppet: mån–sön 12–00
4. Mrs Brown
Storgatan 26 i Malmö
Det känns som om de har funnits på hörnet en evighet och serverat sina skånska klassiker.
Råvarorna är så gott det går hämtade runt hörnet.
Öppet: mån 15.30–23.00, tis–tors 15.30–00.00, fre 15.30–01.00, lör 12.30–01.00
5. Raw Food House
Friisgatan 8 i Malmö
Mat som ej får tillagas över 42 grader ställer krav på ursprungskvalitet. Raw Food House inspireras av kök från hela världen och arbetar flitigt med min favorit bland köksredskapen: grönsakssvarven.
Öppet: mån–tis 10–17, ons–fre 10–21, lör–sön 11–17