Vi besöker Freja en söndagseftermiddag. Lokalen på Davidshall är avlång och ljus med vita väggar. På väggarna hänger inramade posters av olika spritsorter. Lokalen är avskalad och enkelt inredd. Men vad som inte saknas i lokalen är människor.
Sedan Freja öppnade i våras har man lyckats skaffa sig ett gott rykte bland vana krog- och restaurangbesökare i staden. Och inte bara det. Freja är en av de nominerade till årets nykomling på Malmö Gastronomy Awards.
Freja beskriver sig själva som ett café och vinbar och menyn är tydligt brunchinspirerad. Vi beställer in två grilled cheese på surdegsbröd. Den ena med chili och cheddar för 120 kronor, den andra med tryffel för 135 kronor. Vi beställer även in yoghurt med granola, cantaloupe, brynt smör och sirap för 75 kronor. Vidare beställer vi in picklad pumpa med burrata och brynt salviasmör för 145 kronor och till sist en saffranskladdkaka med grädde för 70 kronor.
Det är lika bra att hålla det kort: alla rätter är fullträffar på sitt sätt. Grilled cheesen är enkel men smakrik, gjord på ett gott bröd. Yoghurten med granola, cantaloupe, brynt smör och sirap är välbalanserad och öm. Den picklade pumpan med burrata och salviasmör har allt. Den feta och krämiga burratan, den sötsyrliga, picklade pumpan och sedan det brynta salviasmöret gör oss gråtmilda. Saffranskladdkakan är rakt igenom otrolig. Inte för söt, inte för kladdig och en liten bit bjuder ändå på en bredd av olika texturer. Ytterkanten är kolaaktig och spetsen är kladdig och mjuk, ingen tugga är tråkig eller riktigt lik den andra.
Det är ingen slump att Freja blir nominerad till årets nykomling i Malmö Gastronomy Awards. Allt på Freja är bra. Med tanke på hur hög nivå maten håller tycker vi att Frejas prisbild är klart rimlig.
Vi lämnar Freja proppmätta och belåtna. Det här var ett av de bästa krogbesöken i Malmö i år. Om inte det bästa.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.