Flugor, matcha och bitterhet – här är 2015 års mattrender

12:32 29 Jan 2015
 
Likt en överdrivet kategorisk tonåring kan jag ibland fnysa till när jag läser rapporter för kommande års mattrender. Hur kan man helt godtyckligt trendspana att ägg ska bli stort? Eller häva ur sig att pistasch är årets nöt?
 
Andra mattrender är mer väntade och kan knappt längre kallas trender, som fokus på närproducerat och boomen för nygamla spannmålsvarianter. Efter att ha gått igenom ett fyrtiotal rapporter och artiklar där diverse matskribenter, trendanalytiker, kockar och kommunikationsbyråer presenterat 2015 års stora mattrender har jag kokat ner innehållet till sex gemensamma nämnare.
 
1. Flugor i maten
Är det äntligen dags? Västvärldens stora outforskade proteinkälla blir mainstream i form av skalbaggsmjöl och cikadasnacks. Måhända inte överdrivet tilltalande att stoppa en larv i munnen, men när man tar det ekologiska, finansiella och globala perspektivet i åtanke kanske det inte verkar lika dumt.
 
2. Matcha
Förvänta dig mängder av produkter baserade på denna illgröna japanska näringsbomb till te. Premiumglass med matchasmak och kolsyrade matchadrycker snart på ett 7-eleven nära dig.
 
3. De fula grönsakernas år
Det har pågått något spännande i franska livsmedelsbutiker sedan en tid tillbaka. Ett intensivt och mycket effektivt kampanjande för att ta till vara på maten och minska svinnet har lett till att trebenta morötter och raka bananer säljer som smör i solsken. Utöver dessa "deformerade" vegetabilier har också de mindre tilltalande rotfrukterna som rotsellerin spåtts vinna mark.
 
4. Bitterhet
Vi konsumenter håller på att utveckla smak för det bittra, om man ska tro världens trendanalytiker. Hantverksöl med bittra toner och cocktails med bittersurt bett blir kompisar i baren. Mörkgröna grönsaker, mörkrostat bittert kaffe och mörk choklad används i maträtter.
 
5. Fermenterat den nya hälsomaten
Inte bara ett sätt att förlänga hållbarheten utan också bra för magen. Konsumenter har lagt stort fokus på att förbättra matsmältningen genom att undvika gluten och proppa i sig probiotiska bakteriebomber. Nu spås steget tas fullt ut och 2015 är otvivelaktigt fermenteringens år!
 
6. Neurogastronomi
En växande vetenskapsfalang som kort sagt undersöker hur färg, form och omgivning påverkar din uppfattning av hur mat och dryck smakar. Till exempel: drycker smakar sötare i röd belysning och med rundade möbler i närheten, formen på chokladkakan inverkar på smakupplevelsen och så vidare. Nu tar neurogastronomin steget in i restaurangvärlden.
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!