Ett långsamt substitut till den traditionella snabbmaten

15:43 1 Mar 2013

beijing8.jpg
Beijing 8 hittar du på Magasinsgatan 3.

Mikael Ljunggren är en imponerande man. I hans värld existerar inga begränsningar. Ordet entreprenör har vattnats ur under de senaste åren, men det är precis det han är, Ljunggren. Entreprenör av gamla skolan, ut i fingerspetsarna. Under nittio- och nollnolltalet startade han bland annat Ljunggren – både en och två gånger – och Umami i Stockholm. För dessa två restauranger överöstes han av beröm och utmärkelser. Mellan alla lyckade restaurangsatsningar sadlade han om och startade filmproduktionsbolaget Ljunggren film och regissörer. Han har också skyldig till att du dricker din take-away-kaffe som du gör idag. Listan på bedrifter kan göras lång, men vi lägger fokus på hans senaste skapelse, Beijing 8, som öppnade på Magasinsgatan 3 för ett par veckor sedan.
 
Berätta om Beijing 8.

– Jag har varit i Kina mycket och gillar den maten väldigt mycket. Jag vill visa upp det nya Kina och skapa något modernt som känns Kina möter New York. Dumplingen är en fantastisk liten skapelse. Anspråkslös på utsidan och komplex och härlig inuti. Det vi gör är långsam snabbmat. Nyttigt och prisvärt. Vi är ett ett perfekt substitut till den traditionella snabbmaten.

I Göteborg hostar annars folk upp bra med bagis för sina dumplings. Du menar att det inte behöver vara så?

– Det kan vara det. När jag startade Umami i Stockholm 2003 körde vi nästan samma koncept, men mer exklusivt. Då var varje dumpling handgjord, nu har jag en robot som tillverkar dem.

Det är så du håller nere priserna?

– Precis. Men kvaliteten är precis lika hög. Råvarorna jag använder är närproducerade och eko och allt det där, så det gör vi inget avkall på. Jag gillar inte att prata om det där. För mig är det en självklarhet att främja hållbarhet och det ekologiska om man driver restaurang i dagens samhälle.

Men nu är han alltså tillbaka i stan där han lärde sig hur man bygger upp restauranger.

– Jag lärde mig mycket av bröderna Johansson (Dubbel Dubbel-Johns morbröder reds. anm.) på åttiotalet. Då var det på Åtta glas och Déjà Vu det hände. Du är för ung för att komma ihåg dem. Men det är fantastiskt kul att vara tillbaka där allt började.

Mikael Ljunggren brinner för det han gör. Sju restauranger finns redan i Stockholm och nu Göteborg, men Ljunggren har fler planer.

– Vi öppnar snart i Lyon. Köpenhamn och Oslo har också hört av sig och är intresserade.

Du sa i en intervju i Resumé för ett år sedan att du inom två år ska ha 20 restauranger. Du kommer att klara det?

– Det känns inte alls omöjligt, nej. Men nu ser vi till att etablera oss i Göteborg, så tar vi resten av världen senare.

Beijing 8 hittar du på Magasinsgatan 3 och du når dem på telefon på 701 08 08 för take away.
 

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!