Korvfesten på Södermalm, Expressens krogrecensioner och grupplunchare får en släng av sleven.
Stjärnglans is real and it is spectacular
Cucks webbavdelning, eller förlåt, ”Cafés” ska det givetvis vara. Cafés webbavdelning bryter ny mark i klick-jakten när de lyckas med konststycket att vara både inställsamma och renommésnyltande på samma gång genom att gratulera Tommy Myllymäki till att ha serverat 1300 personer på Nobelmiddagen med orden: ”Stort grattis till vår forne omslagsman!” Forne omslagsman? Vad är det ens? Som att det efter varje omslagsplåtning uppstår ett obrytbart band mellan Café och omslagsobjektet, som att de sedan är BFF:s och börjar att åka på semester tillsammans med sina familjer? Tommy Myllymäki har väl aldrig ägnat Café en tanke efter att bilderna togs? Eller vem vet, det kanske står ”Kock, restauratör och forne omslagsman på Café” på Myllymäkis visitkort?
Edgelord Ekstedt
Första Mästerkocken-säsongen med nya juryn är avgjord. Mest minnesvärt var när Niklas Ekstedt, med en stjärna i ”Gidden” (haha), skulle tuffa sig och säga att han hatar salt. Att all mat nu för tiden är för saltdriven. Att salt förstör. Han kan inte nog understryka hur över salt han är. Det är verkligen ett spetsigt uttalande. Att som kock opponera sig mot salt är väl som om en filmregissör skulle tycka att det är alldeles för mycket rörlig bild i film nu för tiden? Eller att en programmerare tycker att det är alldeles för hög beräkningskraft i dagens processorer? Eller att en bank tycker att de skinnar sina kunder för mycket? Hmmm... Det är också lätt för en kock med en öppen-eld-restaurang att hata salt, när eldandet ger råvarorna en yta som upplevs som salt för den som äter.
Läs förståelsen är oroväkande lågg
Expressens numera helt uddlösa (den borde vara roligare om den ska vara så subjektiv, eller mer stringent om den ska vara så objektivt) krogkritik, under parollen Krogkultur, gav Marcus Aujalays Tegelbacken en recension som är ett skolboksexempel på en backhanded compliment. Ingen verkar dock förstå det. Allra minst Aujalays själv, som lägger upp på insta och skriver att han är ”glad och tacksam över fin recension”. Han ”länkar” till recensionen i kommentarsfältet utan minsta tvivel på att recensionen är rakt igenom välvillig. (Länken heter alltså: https://www.expressen.se/kultur/tror-kandiskocken-att-alla-gar-pa-ozempic/)
Hundragubben Måns Möller lägger ovetandes kilovis illa skuren lök på laxen när han tar bilden från Aujulays insta, postar på sina kanaler och gratulerar hela personalen på Tegelbacken till en ”superrecension”.
Barnkalas på Astoria
Brasseri Astoria en lördagkväll i november. Bottenvåningen är fullpackad på ett spektakulärt vis med en grischigt homogen, vääääldigt ung folkmassa, som ger stället en vibe som påminner om en klubb i Aya Napa tidigt 00-tal. Det känns skumdisco och gratis shots som är så utblandade att det finns saft med högre alkoholhalt. Kanske bra klirr i kassan, men vem vid sitt rätta sinne vill ha ett sådant ställe? Bortsett från Björn Frantzén då…
Korvfest på Söder?
Korv är otroligt gott. Tyvärr, för ambitiösa krögare, verkar godheten stå i direkt relation till hur hårt processad den är, hur sunkig miljö den äts i och hur billig den är. Många har har försökt förfina korven och göra restaurang av det. Nu senast Banger på Mäster Samulsgatan, som stängde för gott efter sommaren. Om inte ens självaste Flippin’ Burgers-mannen kunde få sitt korvställe på Kungsholmen att flyga, hur ska det då gå för Korvbyrån på Söder Only time will tell. Kommer de köra Scans grillkorv med tunt skinn i bröd och ketchup, dijon, rostad lök och Coops egen bea att doppa i – då kommer kön aldrig att sluta ringla.
Lunchare i grupp är det värsta som finns
Krogkommenterarna är av åsikten att alla food courts borde stängas ner omedelbart på
regeringens order. Av samma anledning som food trucks inte funkar i Sverige funkar inte food courten som koncept. Istället för drömmen om vällagad och intressant mat till humana priser får du överprisad mat av dålig till usel kvalitet. Köken är tuktade att förenkla och skala av på grund av skenande råvarupriser, svindyra hyror och brist på folk som faktiskt kan laga mat. Därför blir rätterna enkla, i ordets sämsta betydelse. Stäng. Ner. Nu!
Är det värt att läsa Expressens Krogkultur?
De två senaste krogrecensionerna i Expressen ställer frågan ”om det är värt att X”. I ena fallet är X att bränna 10 000 kronor på Frantzén, i andra är X att köa tre timmar för att äta på Taco Bell. Svaret på båda frågorna är att man som läsare blir trött, ledsen och tappar hoppet. Banaliteten! Den transaktionella synen på mat! Nej, det är inte värt 10 000 kronor att äta på Frantzén, om du bokför dina utgifter i ett Excel-ark och har som livsuppgift att spara ihop så mycket pengar som möjligt. Men om du är människa, med ett inre liv, tankar och känslor, kan du få valuta för pengarna. Är du en vuxen kvinna som köar i tre timmar till ett barnmatställe för att skriva en helt seriös, humorlös recension så är svaret nej. Då är det inte värt.
Genier stjäl, eller hur var det?
Brasserie Astrid, som ska öppnas någonstans i Mordor (nya Slussen), verkar ha snott sin grafiska profil från Filmfestivalen i Cannes. Det kan man kanske göra. Men borde man göra det om man är ett svenskt brasserie i Mordor, som inte ens har öppnat och som ingen vet någonting om?
Verkligen ingen sylta, men vilken sylta!
Även om nya Slussen är ett storslaget arkitektoniskt misslyckande finns det några kvadratmeter som faktiskt är riktigt härliga. En lokal med glasväggar i tre väderstreck inhyser Krog Agrikultur. Nobisgruppen står för lokalen och den extremt omhuldade kocken Filip Fastén står för mat och vibe. Redan nu finns en sorts internationell ”krogig” känsla. Deras sylta på gris är mycket, mycket god! Löksoppan är fin, men skulle varit bättre utan fotovänlig gimmick i form av vackert mönstrad mördeg. På Morbergskt vis tycker vi att klassiskt bröd i soppan hade varit att föredra. Tyvärr fick vi även soppa till efterrätt, då crème brûléen var alldeles för lös. Men det gör
inget. Krog Agrikultur kommer bara att bli bättre och bättre och då kommer det att vara riktigt bra. Släpp den där saltgurkan med smetana och honung bara, så kommer allt lösa sig.
Slakten av Slakthusområdet
Det är förvirrande, men i Göteborg finns också ett slakthusområde som heter Slakthusområdet. Nu har kommunen där bestämt sig för att inte utveckla området som utlovat. Aktörerna som redan etablerat sig är så klart arga och besvikna. MEN att döma av var Stockholms slakthusområde är på väg ska göteborgarna nog tacka sin lyckliga stjärna. Slakthusområdet i Stockholm går mot en stensäker gentrifieringsdöd. Solen – en restaurang för mellanchefer. Matateljén – en restaurang för folk som tycker att beige är en vågad kulör. Dansken – en restaurang för vem? När byggdammet lagt sig och alla kontor och jättedyra bostäder är på plats kommer Slakthusområdet att vara en helt energilös plats där ingenting av intresse någonsin kommer att skapas.
Obekräftade uppgifter
Stämmer det att gänget bakom Mirabelle i Vasastan ska öppna någon sorts pub-liknande historia på Söder? På Ringvägen någonstans? Någon som vet?
Lifestyle är dött
Pizza Hut är under rekonstruktion. Men i fönstret på Götgatan hänger nya affischer med blixtbelysta händer i färd med att stoppa panpizzor i munnen. Om även Pizza Hut, som kanske inte ens finns kvar i Sverige när du läser det här, anammat estetiken med blixtbilder på händer som skålar/äter/dricker flashiga cocktails är det en kraftfull signal till andra krögare, reklamkillar och PR-tjejer och fotografer: Det är över. Vänta åtminstone på att någon kommer på ett nytt ”fräscht” manéer som ni kan sno.
Goda åsikter kan stå en upp i halsen
Det går att vara en usel människa även om man har de bästa av åsikter. Tvärtom kan det ofta vara en persons goda åsikter som gör denne omöjlig att ha att göra med. Sébastien ”jag skickar med matlåda med mitt barn när det ska på barnkalas hemma hos kompisar så att barnet inte ska behöva äta skiten som bjuds på på kalaset” Boudet satte nytt rekord i att vara svårälskad med det uttalandet. Krogkommenterarna applåderar Boudets brinn för ren och bra mat, beefen med Frantzén och den nyöppnade godhjärtade matbutiken på Söder. Men han måste stanna upp och titta sig själv i spegeln. Goda åsikter medför ingen diplomatisk immunitet. Det där är ett helt sinnessjukt beteende. Heeeeeeeeelt sinnessjukt.