La Gondola är ett av årets nytillskott.

En guide till Åres krogliv

Redaktion 10:20 29 Mar 2022

Säsongen går snart in på sin slutspurt, men vi har fortfarande såväl ett påsklov som Åre Sessions att ta oss igenom. Här äter du bäst i fjällvärldens origo.

Werséns
Årevägen 95, wersens.se
Bröderna Werséns brasserie mitt på torget är sedan gammalt en självklar samlingsplats för lokalbefolkningen och besökande, året runt. Klassiskt franskt med inslag av Jämtland, pizza och en generös vinlista gör stället träffsäkert alla veckans dagar. Det ryktas om att Werséns säljer tusentals pizzor på nyårsdagen. Toast skagen, sniglar Provençal, röding och reninnanlår är några karakteristiska rätter från menyn. Cocktailbaren är välutrustad och får sällskap av en DJ på kvällarna. Werséns Brasserie tar inga bordsbokningar, kösystem fyller dagligen krogen demokratiskt och maximalt. Vad som däremot går att boka är Werséns täljstenskällare en trappa ned. Här tillagar gästerna sitt eget kött direkt på en 350 grader varm täljstenen. 

Crêperie & logi Åre
Årevägen 70, creperielogi.se/are
Det finns ett starkt band mellan Åre och Visby. Ett belägg för det är Crêperiet som länge bara fanns i det strykjärnsformade huset i Visby från 1200-talet. Vintern 2015 flyttade Crêperiet in i den gamla brandstationen i Åre. Här serveras söta crêps med toppings som smör och socker, kardemumma och choklad. Men främst går man till crêperiet för deras matiga pannkakor gjorda på bovete vilka toppas med ost och mättande fyllningar som fetaost, lax och kyckling. Namnet på dessa är inte crêp utan galette. Var vänlig och såra ingen fransman genom att blanda ihop dessa. Uteserveringen har bra solläge och fylls under vintersäsongens senare del av solglasögonbärare som sippar fransk cider.

Restaurang Trägårn
Karolinervägen 23, restaurangtragarn.se
Krögarna bakom denna innovativt hållbarhetstänkande konceptrestaurang har båda ett förflutet på Fäviken. Den träbeklädda krogen ligger i Duved en mil från Åre. Det som serveras här kommer alltid från den egna trädgården eller närmsta traktens odlare och uppfödare. För att på bästa sätt maximera säsongens utbud serveras en fast meny till varje bokat sällskap. Den kan vara föränderlig från dag till dag eller till och med mellan olika sällskap under kvällen, men börjar alltid med snacks och förrätter som övergår i delbara varmrätter och avslutas sött. Vill man inte göra hela middagsresan finns obokningsbara platser för att äta något mindre och ta del av vinlistan som är vinklad åt det naturliga.

Vinbaren
Stationsvägen 11, vinbaren-are.com
Vinbaren är en del av Hotell Åregården med entré och hemtrevlig farstubro från Stationsvägen runt knuten. Du måste inte vara vinnörd för att uppskatta den långa, breda och djupa vinlistan. Personalen hjälper dig fram till en perfekt efter backen-flaska och mycket finns på glas. På tallrikarna ligger moderna smårätter som grillad pulpo, friterad kronärtskocka och tartar på oxe. Vinbaren har flera gånger utsätts till byns bästa restaurang och en direkt konsekvens av det är att stället nästan jämnt är smetfullt, säkra din plats genom att boka bord. För sällskap större än åtta personer finns ett chambre separée att kura i.

Åre Nature Studio
Tångböle 727, arenaturestudio.com
Superexperimentella Åre Nature Studio är gjort för allt annat än spontanbesök. Här får max tio gäster plats. Menyn är skräddarsydd för varje kväll och avslöjas inte i förväg. Några större förändringar går inte att genomföra och gäster med preferenser eller allergier måste höra av sig i förväg för att överlägga om detta överhuvudtaget är något för dem. Väl på plats i matstudion serverar jägaren, fiskaren och kocken Fredrik Karlsson en personlig matresa av dofter, smaker och konsistenser på råvaror som används till full potential och där inget går till spillo. Rökt rödingtartar med kantarellketchup och fjällripa med jordärtskocka och tryffel på björkskott kan stå på menyn, liksom kokkaffe och lingondrinkar. För den som inte vill åka hem finns möjlighet att boka boende och nyttja bastun och badtunnan. Under sommaren anordnar tusenkonstnären Fredrik också kurser för jägarexamen.

Granen
Tottvägen 127, aregranen.se
Ibland vill man inte krångla till det. Mysiga Granen Hotell & Restaurang ligger ett stenkast upp i backen från torget. Här serveras en vällagad meny med traditionella smaker till sprakande öppen brasa. Kalvbräss, pilgrimsmussla, ankbröst och våffla till exempel. Mest imponerande är kanske vinkällaren signerad Petter "Petter" Askegren. Fokus ligger på Frankrike och Italien, källarens hjärta är de röda viner från Piemonte. 

Parkvillan
Parkvägen 6, parkvillan.se
I parken intill torget ligger Åres enda gastropub, alltså en pub i finkostym med hantverksmässig burgare och bärs. Parkvillan har fjorton ölkranar och närmare hundra olika sorter på flaska. En del av dessa kommer från det egna bryggeriet i källaren. Maten är influerad av den amerikanska södern. Långkok, hamburgare, fisk och vegetariskt. Allt är lagat från grunden med högkvalitativa lokala råvaror.

Mister French
Årevägen 78, Åre Torg, mrfrench.se/are/
Mister French har kanske byns bästa läge, mitt på torget. En kvällskrog som föga förvånande går under fransk flagg, om än i modern skepnad med art deco-inredning snarare än den typiska bistrostil som ofta på franska krogar. Ostron, störkaviar, moules marinières och hummer finns på skaldjurssidan och menyn fortsätter med grillad torskrygg, entrecôte och bakad spetskål. Mister French har en stor skön uteservering för dagar då solen bestämt sig för att titta fram. Fredagar och lördagar öppnar restaurangen för brunch redan klockan 13.

Boqueria
Årevägen 77, boqueriaare.se
Boqueria serverar spansk tapas. På menyn finns urtypiska snacks som manchego och pata negra och matigare raciones som bland annat består av tortilla, hel havsaborre och paella. Fukta läpparna gör man med spanska viner. Torka läpparna gör man med de signifikanta kökshanddukarna som hänger vid varje stol, precis som de gjort på moderkrogen Boqueria i Stockholm sedan 2012.

Supper
Parkvägen 1, supper.nu/are
Tre vänner åkte till Sydamerika och kom hem med en restaurangidé: servera den färgglada maten hemma. Sagt och gjort, Supper Åre öppnade 2008 med mottot ”cocktails and dreams”. På Supper serveras sydamerikanska klassiker som ceviche, tacos och gambas, allt i delbara rätter för hela sällskapet på mitten av bordet. Trots att man strukit den käcka raden om cocktails och drömmar är Supper kända för sin arbetade drinklista som smakmässigt sträcker sig långt bortom trotjänaren mojito. 2019 växte den populära restaurangen ur sin lokal och flyttade in i grannhuset Villa Tottebo där man nu förfogar över dubbla våningsplan.

Asian Post Office 
Parkvägen 3, asianpostoffice.se 
I Suppers tidigare lokaler belägna i nämnda grannhus har istället systerrestaurangen APO flyttat in. Popcornräkor, het gurka och inte minst smakrika cocktails står på menyn här. 

Timmerstugan
Stjärntorget, timmerstugan-are.com
Till Timmerstugan kan man ta sig både med pjäxor och utan. Precis vid VM6:an ligger den heltimrade stugan som serverar bistrokäk och fika så länge liften går. Vällagad pasta, steak minute och raggmunk stå att finna på lunchmenyn. Dundras meningen ”This is timmerstugan” ut från högtalarna har DJ:n fått feeling och du har hamnat på byns mest dekadenta après-ski, alltså after ski insiprerad av de franska alperna. Bli inte förvånad om superwoman flyger in med brinnande isfacklor, det är en utav Timmerstugans flera extraordinära champagneserveringar.

La Gondola
VM-platån
Årets nyöppnade snackis är backrestaurangen som tidigare hette Olympiacafét. La Gondola ligger på platån där VM8:an slutar och toppliften Gondolen börjar. Restaurangen har genomgått en totalrenovering och är nu helt klädd i ljust snidat trä och mjuka plädar. Den Italieninspirerade á la carte-menyn med pasta, handknådad pizza, mozzarella och charktallrik är ny. Vad man däremot behållit är den klassiska bricklunchserveringen med självklarheter som gulasch. Alltihop med utsikt genom panoramafönsterna 843 meter över havet.

Kastrullen
Åre Björnen, mitt i backen vid Sadelexpressen, kastrullen.com
Mitt i backen ligger Kastrullen som är kända för sina korvluncher. Underskatta för allt i världen inte en korvlunch, speciellt inte när det är Brunos kvalitetskorvar med sauerkraut och Dijon vi pratar om. På Kastrullen finns snabb-baren för den som vill göra en blixtvisit och sedan återvända ut i pisten, men också bordsservering och en brasa att värma fötterna vid. Utöver korv finns fjällklassiker som älgfärsbiffar och jägershots. Kvällstid ordnas bandvagnsturer upp till Kastrullens fonduekvällar.

Pizza Lab
Årevägen 75, pizzalab.se
Pizzaluckan i utkanten av torget har öppet till 03. Den har varit festfolkets slutstation sedan decennier tillbaka. Fyllekäkets fyllekäk, Labans kebabmacka intas här och bara här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.

Restaurang Himalaya

 

Det är svårt med förväntningar när man ska på nepalesisk restaurang. Vilka referenser ska man utgå ifrån egentligen? Den lilla restaurangen vid Kronhusbodarna är nästan tom, men det är en sen måndagskväll och det mesta i stan är stängt.

Green Mango


Foto: Christian Andersson

 

Det finns flera anledningar att äta på den här lilla thairestaurangen. Solen på sommaren som strålar över uteserveringen, färgerna i maten som tar för sig lite mer än på andra thairestauranger i stan och fullt av gäster som ger stället energi.

Ät för Haiti

Idag måndag donerar F12-gruppen intäkterna från alla sina restauranger till jordbävningsoffren på Haiti. De stockholmsrestauranger som ägs av gruppen är Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar och Kungsholmen. Passa på att dra ditt strå till stacken.

Malay Köket



Att särskriva kan vara på ont och gott. Gott när det är avsikligt och ger en rolig innebörd, blir en snackis eller helt enkelt ser bättre ut visuellt. Ont när det framkallar syftningsfel och blir svårt att hitta på internet.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!