Den svarta skogens apgin

11:24 26 Jul 2018

På en avlägsen bondgård i mitten av den mörka skogen kokar pannorna råsprit och 47 olika örter. Nöjesguiden har besökt Monkey 47:s destilleri i Schwarzwald. 

Schwarzwald, eller på svenska "den svarta skogen”, är ett mytomspunnet landområde i södra Tyskland på gränsen till Schweiz. Det finns inga apor i skogen, såvitt jag vet, men det rymmer det destilleri som ligger bakom den oerhört populära ginen Monkey 47. Destilleriet, som kallar sig för Black Forests Distillers, är inrymt i en gammal bondgård mitt ute i ingenstans. Att ta sig dit är ingen enkel match, men den stora tillgången på extremt mjukt källvatten och färska kryddor gör det till en exemplarisk plats för ginproduktion. Att utsikten heller inte är att leka med är givetvis en bonus. Jag anländer en pangvarm försommardag för en blixtvisit på destilleriet.

Det är en pittoresk omgivning med ett större hus där kryddblandningen förbereds och blandas med råspriten, vilket sker i blå tunnor med ett verktyg som närmast kan liknas vid en blandning mellan en stavmixer och en grästrimmer. Därefter får blandningen vila lite innan den förs vidare in i  nästa hus som till majoriteten består av kolonnapparaten. Där tillsätts även fler (hemliga) smaker genom rackning, det vill säga att den aromatiska blandningen läggs i en korg längst upp inuti destillatorn som smaksätter spriten när spritångorna passerar igenom. När metanolen, som kommer först, har runnit klart kommer sedan den färdiga produkten ut och är mer eller mindre redo för att buteljeras. Hela processen går relativt snabbt, men även om min matematiskt lagda hjärna försöker göra en överslagsräkning gör personalen sitt bästa för att kollra bort mig gällande hur stor produktionskapacitet de har. För att vara en så pass hemlighetsfull produkt är destilleriet väldigt frikostiga med var man som besökare får fota och inte. Det är i princip fritt fram förutom i kryddrummet, samt experimentrummet där mer eller mindre seriösa försök till infusering har ägt rum. I ett medicinskåp står burkar med alltifrån picklade Big Macs (!) till haggis och sjögurkor sida vid sida. Vilka experiment som har varit seriösa eller bara utlopp av ett plötsligt infall förtäljer inte historien.

Historien bakom Monkey 47 börjar med den brittiske överstelöjtnanten Montgomery ”Monty” Colling som var posterad i den lika brittiska delen av den då delade staden Berlin. Under tiden i staden fattade Monty tycke för Berlins zoo i allmänhet, och i synnerhet en liten apa vid namn max. När han (Monty, red anm) lämnade det militära öppnade han istället ett hotell i den norra delen av Schwarzvaldskogen. Hotellet döpte han till The Wild Monkey. Bliven vid sin läst uppskattade Monty gin väldigt mycket, så pass mycket att han tog fram ett eget recept som således kom att heta Schwarzwaldreceptet. Denna vidareutvecklades under åren och när man i början av 60-talet var igång med renoveringen av Montys tidigare hotell hittades en trälåda med en teckning av en apa och ett ginrecept med texten “Max the Monkey – Schwarzwald Dry Gin”. 

Med inspiration från denna historia bildade ginälskaren Alexander Stein 2008 Black Forrest Distillers och med det galjonsfiguren Monkey 47. Ginen innehåller som namnet antyder 47 olika örter och bär som till största delen återfinns i Schwarzwald. Övriga ingredienser såsom kardemumma, muskot och kanel bär influenser från Indien där Monty föddes och växte upp. 

Även om aporna lyser med sin frånvaro åtminstone i levande form, finns det på gården en hel del andra djur. Vår guide förklarar att alpackorna, hästarna och vildsvinen följde med köpet av bondgården i form av ett krav från den förre ägaren. Det gjorde även bikuporna vars honung fick sätta smak på en av de Distiller's Cut som destilleriet har släppt årligen sedan sex år tillbaka. 

2013 lanserades Monkey 47 i Sverige och den är idag ett av de i särklass dyraste ginmärkena på Systembolaget. Men nu vet du iallafall historien bakom.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!