Dags att plocka

13:24 25 Sep 2014

 

dags_att_plocka.jpgFoto: Christian Andersson

Att lämna jobb och fast inkomst för att ge sig hän ett ideologiskt drivet matprojekt är något många drömmer om. För malmöborna Emilia Blom och Simon Lussi har det blivit verklighet genom projektet ”Dags att plocka”, som berättar när det är dags att plocka vilda växter.

”Dags att plocka” är ett digitalt nyhetsbrev som innehåller veckans utvalda växt och ett recept på hur denna kan tillagas. Simon jobbade fram tills förra året som barnskötare på en förskola i Malmö då han sade upp sig för att driva egna kultur-projekt och producera musik för barn. Emilia är grafisk designer som lämnat byråvärlden för att frilansa och fokusera helt på att plocka grönt. Emilia är den som gör research, skriver och fotograferar. Simon gör recepten. Ibland har de gjort recepten tidigare, ibland experimenterar de. 
 

Hur började allting?

– Jag kände att jag suttit inlåst på ett kontor alldeles för länge och liksom missat naturen och kände att jag behövde komma utomhus, säger Emilia.  

– Jag jobbade tidigare på ett utedagis så jag är ganska van vid att vara ute hela dagarna, säger Simon. Därför är det kanske inte en lika stor grej för mig.  

– Sedan är du också väldigt intresserad av hela spara-pengar-grejen, säger Emilia. 

– Nej, men jag gillar att ta tillvara på allt, svarar Simon. Att plocka riktigt mycket av någonting och tillaga direkt, fritera, torka, ja, göra en massa saker av samma råvara. Nu har vi hela frysen fylld av till exempel förvälld och infryst svinmålla, det är ungefär som spenat. 

Konceptet är enligt Simon och Emilia inspirerat främst av den stora foraging-kultur som finns i Storbritannien och USA. Att likt andra däggdjur ge sig ut för att leta mat i naturen.  
 

Finns det något bakomliggande större budskap med projektet?

– Vi vill faktiskt predika för folk att börja komma ut och ta hand om naturen, säger Emilia. Att det finns mer att plocka än blåbär och nässlor i skogen. Men det handlar även om att lära känna sina lokala hoods i staden och vad som kan hittas runt husknuten. 

– Ett annat syfte är faktiskt att jobba bort normen där grönsaker alltid är ett tillbehör, tillägger Simon. Vi vill visa att det faktiskt går att laga en hel middag bara på grönsaker. Men vi förstår om vegetarisk fish and chips är en bra ingång för folk att börja äta veg.


Inga av era recept innehåller kött och väldigt få mjölkprodukter, hur ser ni på att sätta en stämpel på det ni gör, är det veganskt?

– Vi har faktiskt haft några recept med smör och grädde, men vi försöker absolut laga nästintill veganskt. Men hittills har vi inte uttalat detta, säger Emilia.  

– Vi gjorde en violpannacotta som vi valde att inte kalla vegansk pannacotta trots att den var baserad på havregrädde. Men det var ingen som klagade, säger Simon. 

 

När vi träffar Emilia och Simon i slutet av sommaren har nyhetsbrevet ungefär 1 100 prenumeranter och de ökar varje vecka. En webbplats där alla recepten samlas lanserades före sommaren. Det första nyhetsbrevet skickades ut i januari och att börja mitt i vintern visade sig vara en utmaning.

– Är det verkligen gott att äta knoppar frågade vi oss? säger Emilia. Ja, björkknoppar var okej men lågvattenmärket var ändå kanderade lindknoppar. Men vi lärde oss väldigt mycket i början och ska man ge ut ett recept i veckan året om kan man ju inte heller hoppa över veckor för att det är kallt.
 

Vem är det som läser nyhetsbrevet?

– Våra prenumeranter är utspridda över landet och har mestadels tillkommit genom word of mouth. Vi har inte gjort någon reklam. Min mamma mejlade ut till alla sina kompisar och där gick det hem, säger Emilia och skrattar. Vi har ett Instagram-konto och sedan i juni har vi också en hemsida så nytt folk upptäcker oss hela tiden. Det finns ett stort community därute som är väldigt kunniga och har mycket bestämda åsikter kring vad som är rätt och fel. Till exempel hade vi skrivit att man gärna kan rensa kantareller direkt i skogen och även lämna kvar små för då kan det bli mer kantareller. Vi fick ett upprört svarsmejl från en person som menade att detta är helt fel. Man skulle eventuellt kunna få mer kantareller men absolut inte fler kantareller, och det är en viktig skillnad såklart, säger Emilia och skrattar.

– Svampcommunityt är väldigt stort och har starka åsikter. Det finns inte lika hårda fronter kring kärlväxter, tillägger Simon glatt.
 

Finns det några exempel på gröna saker som ni gärna vill men inte har lyckats tillreda ännu?

– Ekollon, svarar Emilia och Simon i kör. Det finns långa trådar på internet där folk bråkar om man ska rosta eller koka dem först för att få bort alla beska garvämnen, berättar Simon. Men ingen har riktigt knäckt koden, det blir liksom aldrig så gott. 
 

Var och hur ska man komma igång om man vill börja plocka?

– Rosengårdsfältet är bra, säger Emilia. Där kan man plocka nässlor, kirskål, fläder, löktrav, snärjmåra och plister – you name it. Sedan är området kring Brofästet toppen. Där finns havtorn, slånbär, nypon, vild palsternacka och vilda morötter och kardborre! Den är lite som en svartrot.

 

För att läsa mer om Emilia och Simons projekt gå in på dagsattplocka.se

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.