Black metal och naturvin

Pär Strömberg 12:39 8 Feb 2018

Nöjesguidens Pär Strömberg strålade samman med Erik Danielsson från Watain över ett par glas. Såhär slutade det.

Det är en regnig kväll i Vasastan och Erik Danielsson, grundare och frontman för black metal-bandet Watain slurpar i sig gratis ostron och ett glas Muscadet Vera Cruz 2015 av Luneau-Papin i dörröppningen till Loyal Gallery. Det är releasefest för boken *Paris för foodisar* och det är en genomsyrande fransk stämning. Naturvinerna hälls upp i glasen i samma takt som regnet faller utanför. Vår konversation om det precis färdiga Watain-albumet rör sig från musiken och mot aromer, dofter och hantverket i skapandet av dessa viner.
– Vin var den första alkoholhaltiga drycken jag drogs mot av andra anledningar än bara att bli full. Jag var inne på allt från fransk dekadens till klosterliv och när jag växte upp hade alla böcker, musik eller konst jag drogs mot mörka och olycksbådande undertoner så man kan säga att vin var den naturliga drycken att bli intresserad i.

Erik startade Watain i Uppsala när han var 16 år i 1998. Nu i januari släpptes deras sjätte album, Trident Wolf Eclipse.
– För mig är det ett album som känns väldigt straight-forward om man jämför med vårt äldre material. Det siktar mot strupen på en gång. Det är åtta låtar, inga intron eller outron, bara ren black metal från start till mål.

Inne i galleriet är det ljust, hög luftfuktighet och väldigt trångt när vi rör oss mot baren för ett glas Cante Renard blanc 2015 från Philippe Pibarot. Jag frågar hur han kom in på naturviner.
– Det var genom vänner i Stockholm, i deras sällskap var det omöjligt att undvika. De var väldigt passionerade men hade en prestigelös attityd mot mat och dryck generellt, och det är en attityd som summerar mina tankar om naturviner ganska bra.

Tycker du black metal interagerar på något sätt med sättet de skapar naturviner?
– Ja, till viss del. Kanske med underground-kultur i allmänhet. Den oresonliga avsaknaden av teknologi. Att använda dina egna händer istället för någon annans. Och att drivas av en passion snarare än möjliga kommersiella vinster. Att luta sig mot den råa essensen är helt säkert en av de saker jag kan förhålla mig till när det gäller naturvin.

Mer vin hälls upp i våra glas, den här gången byter vi till rosé i form av den livfulla Susucaru av Etna-producenten Frank Cornelissen. Med långa turnéer över hela världen under året så är jag såklart nyfiken på vad som finns på Watains rider.
– Vi håller den ganska kort, vi är inte på turné för att äta och dricka, men vi har alltid två flaskor lokalt vin vilka jag försöker ta med hem till vår turnémanagers förtret. På vissa platser är det väldigt noggranna med vilket vin vi får för att bevisa att de har bra vin i regionen medan de på andra ställen bara skaffar fram något billigt och vattnigt som kanske kan kallas för vin.

Lagrar du vin eller dricker du bara? Och vad är din bästa flaska du provat och var gjorde du det?
– Jag har en oöppnad flaska av ungerska Bathory Villanyi Cuvee men det är bara på grund av namnet, vinet är inte så spännande alls. Jag har också några flaskor av ett italienskt rödvin som min väns familj gjorde i 2009, så de är nog ganska funky vid det här laget. Jag lagrar inte, men försöker ha några flaskor hemma. Lättare sagt än gjort den här årstiden.

– Jag brukar glömma namnen men en av de bättre flaskorna på sista tiden var en oförutsägbar Beaujolais på Bar Brutal i Barcelona – ett bra ställe att dricka naturvin en hel dag. Jag brukar annars vara mer för tyngre grejer som italienska Venetos och sånt, men när det gäller naturvin försöker jag glömma allt och bara följa med.

Vi får ett rödvin i våra glas, en italiensk Rosso Campanino 2015, en fröjd från Umbrien på Jupiters blod-druvan Sangiovese. Som avslutning frågar jag Erik om han kan föreslå två viner för vintern och ett som passar till att lyssna på deras nya album.
– Några bra (onaturliga) grejer jag fått senaste tiden är Barbera del Monferrato från Livio Pavese 2011 (Nr 74960, 109 kr) och Château Bouscassé, också 2011 (2012 på Systembolaget Nr 2204, 149 kr). Skivan passar nog bättre till en god absinth som Valkyria Midvinterblot (Nr 30084, 299kr) som är en riktig mördare.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!