Charles Smith: "It's just wine, drink it!"

Pär Strömberg 10:51 24 Mar 2021

Vi har varit på besök hos Charles Smith i Seattle.

Hur ser din bild av en vinproducent ut? För många uppenbarar sig en sobert klädd dam eller herre som med finess sniffar, sörplar och snurrar på glaset och med en alldeles egen terminologi beskriver vinets doft och smak. Allt det kan du glömma efter ett möte med Charles Smith. Hans vildvuxna blonda kalufs, mörka solglasögon och minst sagt något oborstade stil för snarare tankarna till rock´n´roll än alla de sofistikerade viner han producerar. Vi ska komma att bli goda vänner, men innan vi blir det, var det just den här beskrivningen av Charles man hade föreställt sig.

Jag reser med kollegan Niklas Jörgensen som skriver om dryck för magasinet Livets Goda. Vi är flyktigt bekanta sedan tidigare provningar, men denna gången har vi blivit ihopparade för en resa till USA's norra västkust för att delta i en av vinproducenten Charles Smith organiserad köttbulletävling.

Efter en lång flight fylld av samtal och film landar jag i Seattle för första gången i mitt liv. En stad, en myt, en historia som lockat mig sedan tidigt 90-tal. Det är inte bara grungen med Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam som gjort staden högintressant. Det är även teknologin, den geografiska positionen på gränsen till Kanada, konsten, maten och dryckeskulturen. Dessutom det fantastiska skandinaviska arvet, som lever i allra högsta grad, främst i stadsdelen Ballard med torget Bergen Place där svenska, norska och danska flaggor svajar i vinden. Ballard är även hemvist för ett stort antal mikrobryggerier och vi besöker några av dem under en lunchpromenad i området som även är hem för singer/songwritern King Dude.

På plats mittemot startbanan för Boeings testflygningar ligger Charles Smiths nya komplex, ett vineri i det urbana Seattle, långt från romantiska vingårdar och slott. Här är det bokstavligt talat högt i tak och stämningen är makalöst festlig. Köttbullefestivalen är populär och biljetterna slutsålda sedan länge. Jazzmusikern Bobby Medina står för underhållningen och stämningen höjs i takt med att vinflaska på vinflaska töms. Tävlingen vinns av chef Perry Mascitti från restaurang Tula Bene och han skänker prissumman till välgörande ändamål, något som Charles har kommit att bli synonymt med, en filantrop, som ger mer än han tar. Gentilt som en man som haft inget eller åtminstone väldigt lite kan göra när fickorna numer är fulla av guld. Som jurymedlemmar, influgna från Sverige, blir vi presenterade på stora scenen och blir mottagna som rockstars.

I många år var det ärligt talat mer rock´n´roll än vin i Charles Smiths liv. Speciellt i början av 1990-talet när han bodde i Danmark och arbetade som manager för flera danska rockband, bland annat välkända duon The Raveonettes. Det var under de åren han träffade danskan Rikke Korff. Hon var tidigare designchef på Levi Strauss & Co och är hjärnan och handen bakom flera av de spektakulära etiketterna som pryder hans vinflaskor och som tillsammans med vinernas fantasifulla namn blivit ett signum för Charles Smiths viner.

Livet på vägarna gav Charles mersmak för vinets underbara värld och väl tillbaka i USA öppnade han i slutet av 1990-talet en egen vinbutik vid Stillahavskusten. På en vinresa i Washington State träffade han en syrahälskande vinmakare som öppnade ögonen för Charles om att göra sitt eget vin. Några år senare förverkligade han drömmen om en egen vingård i distriktet Walla Walla och han släppte sitt första vin 2001. De 330 lådorna vin han gjorde under sitt första år som vinmakare sålde slut på en gång.
– Jag var tonåring i slutet av sjuttiotalet där den där gör-det-själv-mentaliteten alltid fanns där. Jag är den killen som gick upp en morgon och sa till mig själv att, jag ska göra det här. 

Charles Smith har lyckats profilera sig som en av USA’s bästa och helt klart mest excentriska vinmakare. Vid flera tillfällen har han blivit utsedd till Årets vinmakare i amerikansk media och fått fantastiska recensioner för sina viner. Inte illa för en självlärd vinmakare utan varken teoretiska eller praktiska erfarenheter. Förutom att han själv gillar att dricka vin, om det nu kan räknas? Hans idag ikoniska viner Kung-Fu Girl, Boom! Boom! Syrah och The Velvet Devil Merlot och några till som ingick i hans varumärke Charles Smith Wines såldes till Constellation Brand och en av USA’s största vinaffärer var ett faktum. För pengarna satsade Charles att bygga upp ett nytt vineri, skapa ett nytt team med ny energi och nya viner.

2015 slog han upp portarna till det nya vineriet som ligger i den hippa stadsdelen Jet City vid den gamla Boeingfabrikens flygfält i södra Seattle. Det superdesignade vineriet, ett state of the art-vineri, ligger i en gammal sliten industrilokal som byggts om till en av den amerikanska västkustens hetaste samlingsplatser för både provning och tillverkning av vin. Ett besök här är bara ett måste för alla som har vägarna förbi. Det är här på vineriet vi kommer att spendera ytterligare tid då jag och Niklas under ledning av vinmakaren Brennan Leighton provar igenom kommande årgångar av de flesta av deras viner i portföljen.

Brennan är ansedd som en av USA’s vassaste vitvinsmakare och jobbade tidigare på klassiska Chateau Ste Michele. Idag har han övergripande ansvar för vitikulturen och förvaltar Charles idéer om hur hans viner ska smaka. Brennan har även en egen etikett under Charles tak, B.Leighton där vinet Gratitude lyser starkast. Brennan var dessutom med och ritade och designade det nya vineriet för att få det precis som han ville ha det.

Vad är det då som fått Charles Smith att lyckas? Med stor säkerhet handlar en hel del om attityd och att han representerar någonting nytt i vinvärlden. Men också att han drivs av sin passion att göra vin till folket och utöver sina värstingar i små kvantiteter, även lyckas med konststycket att göra kvalitetsviner i stora volymer. Vi provar igenom fat med vin från årgångarna 2018 och 2019. Kraften i vinerna och de sensoriska upplevelserna är bedövande. En fantastisk upplevelse att få prova vinerna i sin linda, viner som nu kommer ut på hyllorna och hyllas unisont. Viner som The Hidden, The Creator, Royal City och King Coal alla från 2018 lyser som klara stjärnor i natten och de kanske vackraste och klaraste av dem alla, The Beautiful och Charlotte 2018 från Powerline Vineyard är rent själsfrälsande goda.
– Om du gillar det tillräckligt för att köpa tre flaskor, köp sex. Du kommer ångra dig annars. 

Vi äter och dricker dagarna i ända tills vi till slut hamnar hemma hos Charles i hans kombinerade kök och vardagsrum. Hans hus ligger fint vid en sjö och på andra sidan lyser ett stort komplex upp mörkret. Jag frågar om det är ett kraftverk eller liknande, men Charles bara garvar när han berättar att det är Jeff Bezos, grundaren och ägaren till Amazon, lilla kåk. Väl till bords gungar det redan rejält under fötterna. Men Charles är inte den som spottar i glaset och vi får ta seden dit vi kommer. En enkel middag dukas fram, vitlöksfräst spenat, en enkel sallad och en enorm steak. Innan vi hugger in tar Charles med oss ner till sin knökfulla vinkällare där han med säker hand plockar fram det vin han tycker passar vår personlighet och humör för kvällen. Han väljer en flaska var åt oss som man själv får ansvara för, öppna och dricka, utan att bjuda någon annan och utan att få lämna huset innan den är tom. Jag öppnar den åt mig utvalda Barolo Monfalletto 1979 från Paolo Cordero di Montezemolo och livet blommar framför mina ögon.

På vägen hem från Seattle ställs flyg efter flyg in. Omdirigerade till andra flighter och router börjar vi oroa oss om vi överhuvudtaget ska komma hem. Fler och fler med munskydd, folk i panik trängs för att få information om vad som händer. Till slut hamnar vi på ett flyg som ska ta oss till Paris och väl där missar vi vårt flyg hem till Stockholm. Vi flyger via Amsterdam igen och kommer sen äntligen hem till Arlanda många, många, timmar senare, tagna av både resa och den apokalyptiska känslan på flygplatserna. Det är den 4 mars och snart stänger hela världen ned i det som sedan dess varit vår nya tideräkning under den största pandemin i modern tid. Jag med minnen och smaker för livet och med livet i behåll.

Nyfiken? Under samlingsnamnet Wines of Substance finns bland annat Cs Cabernet Sauvignon (Nr 74083, 179 kr), Ch Chardonnay (Nr 79566, 179 kr) och den häftigt bubblande PopUp (Nr 95790, 189 kr). En annorlunda stil på pinot noir med namnet Golden West (Nr 72276, 199 kr) är ett annat bra tips som jag vill kalla ett europeiskt aristokratiskt vin i grungeskjorta. Är du ute efter viner som verkligen är något alldeles extra ska du titta närmare på till exempel Super Substance, The Creator, Powerline, King Coal, Royal City och Broncho. Det är viner som då och då dyker upp i små upplagor på Systembolagets tillfälliga sortiment och som med lite tur kan få följa med dig hem.
– Alla ska ha tillgång till bra vin, oavsett hur mycket pengar de har. Bra vin betyder inte dyrt vin, det betyder bra vin. 

Vad som kan få sammanfatta vår resa till Seattle är Charles Smiths egna ord och devis tillika den enda sanningen utan hull och krusidull - It´s just wine, drink it!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!