Vinet i lådan

Pär Strömberg 15:16 2 Jun 2020

Privatimporterade vinlådor har varit populära en tid, men på grund av vår situation den de senaste månaderna så har restaurangbesöken blivit färre, och vinlådeintresse blivit större. Vi har gjort en genomgång av vilka skatter du kan hitta.

Redan för tiotalet år sedan började aktörer hitta in på den svenska marknaden med erbjudanden om att köpa vin direkt från producenterna i framförallt Europa. Monopolet har konstant haft sitt vakande öga på dessa entreprenörer och ett antal har stämts eller ställts inför rätta. Trots detta har inte innovatörerna legat på latsidan, tvärtom, fler och fler har hittat nya och i de flesta fall lagliga möjligheter att sälja vin till en törstande svensk befolkning som inte längre nöjer sig med Systembolagets urval. Oftast kommer vinerna i tre-, sex- eller tolvpack. Ibland med en blandad kompott, ibland med ett distinkt tema. En annan gång ligger fokus på en specifik producent eller en vertikal av årgångar och nästan alltid är det ombesörjda och väl utvalda viner. Som bonus brukar det ligga med ett dokument över vinernas mer tekniska detaljer samt en guide till passande mat eller tillfälle.

Vi har valt ut några importörer som gör ett fantastiskt jobb för alla oss som inte vill dricka mer men bättre. Listan nedan är uppdelad efter leveransmetod. Den konkurrensstarkaste och mest utmanande metoden är distanshandeln med leverans hem till dörren. Dessa vinhandlare har registrerade företag utanför Sveriges gränser och jobbar med export/import via det utvalda landets lagar och aktuella handelsavtal med Sverige. Några andra jobbar med både och, med distanshandel och Systembolaget. Ibland genom större aktörer som exempelvis Wine Finder, ibland genom beställningssortimentet eller via Systembolagets privatimport. I skuggan av pandemin har flertalet små och nischade importörer haft problem att sälja och leverera vin till HoReCa-kunder (hotell, restaurang och catering) vilket lett försök att sälja sina "restaurangviner" på andra vägar. Genom att öppna de annars slutna branschlistorna även för privatkonsumenter har man nu kunnat dricka restaurangviner, fast hemma. Nedan följer ett urval av aktörer som jobbar för en bredare och mer intressant valmöjlighet av viner i ett land som har fastnat i monopolets klo, Heja Börje!

DRYCKESBUTIKEN är en importör som går i bräschen vad det gäller intressanta vinbönder med ett genuint hantverk och hållbarhet i rockfickan. Tack vare gediget arbete och ett förhållningssätt till sina vinbönder har fler och fler fått upp ögonen för dessa pionjärer. Dryckesbutiken har levererat vin av högsta klass till landets toppkrogar med ett konstant hållbart tänk. Samtliga viner har odlats genom småskaliga och naturliga jordbruk och just nu kan man hitta ett par riktigt intressanta lådor i lager hos Winefinder.

Den första är en låda på tre olika röda och tre olika vita viner från Domaine Matassa i den franska södern. Den perfekta naturliga grillådan eller till pickniken i vår. Naturligt, ekologisk och väldigt gott från "Dirty South". Roussillon är ett av de skönaste vinområdena i världen, fullt av variation och nyanser. Här bjuds på olika versioner av de klassiska franska druvorna från en av de smått legendariska pionjärerna inom naturvinsrörelsen. Matassalåda (6 flaskor), 2 220 kr/låda.

En annan riktigt kul mixlåda av olika ursprung för alla som älskar bra och naturliga/minimalistiska viner är ”Skåneblend”, med viner är utvalda av tre power women, Emma Höök från Talldungen, Emma Andersson från Hörte Brygga och Julie samt Ida Sundqvist från just nämnda Dryckesbutiken. Vinerna görs med så lite mänsklig påverkan som möjligt. Lådan finns förstås endast i en liten upplaga och bjuder på tre olika vita och tre olika röda viner. En sauvignon blanc från Clos du Tue-Boef i Loire, en chenin blanc från Frantz Saumon i Loire och Côtes du Jura på savagnin från hajpade Domaine des Marnes Blanches. På röda siden en Jura från Joseph Dorbon, en syrah från Les Déplaude de Tartaras från mindre vanliga Collines Rhodaniennes och en mer ”klassik” Barolo från Eugino Bocchino i Piemonte. Lådan blir din för en tvåtusing.

Läs mer på dryckesbutiken.se.

WINEFINDER är en av de namnkunnigaste på denna marknad och med flertalet både år och stämningar i bagaget. Trots det, vitala och levande med viner från klassiska apellationer och producenter till naturviner, biodynamiskt och lågsvavlat och så naturligt som möjligt. De saluför även svenska viner på europeiska druvor från Sveriges coolaste urbana vineri Wine Mechanics. Nedan tre spännande lådor som får det att ryka om pickadollerna i denna Western!

Broc Cellars - A Natural Winery in an Urban Setting
Chris Brocway på Broc Cellars gör viner i en unik stil som är svåra att hitta motstycke till i Kalifornien. Vineriet i staden Berkley köper in druvor från olika delar av Kalifornien. Vinerna håller ofta en måttlig alkoholhalt med generös syra och stor elegans och är gjorda av, för Kalifornien, ovanliga druvsorter som trousseau, chenin blanc och counoise. Spontanjästa viner med inget, eller väldigt liten mängd tillsatt svavel.

Fine Wines - Willamette Valley - 3 x Pinot Noir
Oregon och Willamette Valley är känt för sina pinot noir-viner i världsklass. Den här lådan innehåller tre olika pinotviner från tre olika producenter. En perfekt introduktion till Oregons svarta guld i lite olika stilar.

Fine Wines - Oregon Has More Than Pinot
Även om Oregon är mest känt för ovan nämnda pinot noir-viner så finns här en hel del andra intressanta viner som förtjänar att upptäckas och drickas! En låda med mer eller mindre ”udda” vintyper för att visa på Oregons bredd.

Läs mer på winefinder.se.

CAVISTE grundades 2011 och har gått från underdog till en av de riktiga trendsättarna med att leverera ärliga viner från ambitiösa franska och italienska vinbönder. Caviste lanserar kontinuerligt nya spännande upptäckter och gamla trotjänare, några som kommit att bli kultviner i vår svenska mylla. Varje CAV-lansering innehåller ett urval om sex flaskor, oftast två eller tre olika viner, som valts ut tillsammans med aktuell producent ur dennes sortiment. Bra prisbild och alltid riktigt bra leverans, både i vinet som fram till dörren. 
Caviste.se

WINE DOG DRYCKESHANDEL är namnet på sammanslagningen av Spirit of Avalon och Wine Stories. De brinner för att leta fram unika hållbara viner från små och medelstora vinproducenter och fokuserar på vårt närområde här i Europa, framför allt från Spanien och speciellt Galicien, Mallorca och Katalonien. Wine Dog säljer färdiga lådor och ibland lådor du kan komponera själv. Deras viner hittas ofta under #ursprungspanien via Gassås Wine men har också viner på Systembolaget. 
Winedog.se

KRAN var en uppstickare som nu är riktigt etablerad med sommelier Fredrik Lundberg och vinhandlare Oskar Skoog vid rodret. Med gedigen kunskap och passion i ryggen handlar det om viner som de normalt bara köper in till sina restauranger och som fyller några av världens mest intressanta och fulländade vinkällare. Genom KRAN bjuds du på en inblick i den mer exklusiva världen och alla de intressanta viner som ofta är svårtillgängliga för privatpersoner. 
Kran.vin

VINLÅDAN är småskaligt, nischat och ekologiskt. Med en ny låda för varje årstid, inga bindningstider och leverans direkt till dörren har de vunnit många vinälskares gunst. Vinerna kommer från Europa med fokus på Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike. Vinlådan köper vinerna direkt från vinbonden, utan mellanhänder eller grossister och kommer med en mycket informativ vinmeny och recept. 
Vinladan.nu

FRIA VINER är en av de nyaste och mest nyfikna naturvinshandlarna. Med fingertoppskänsla vill de göra det enklare för dig att dricka roligare och naturligare viner och att komma närmare människorna som gör dem. Tillsammans med småskaliga vinmakare väljes och säljes noggrant utvalda och limiterade naturvinslådor som inte går att köpa någon annanstans i Sverige. Från deras jord och händer – direkt till din dörr. Riktigt kul och härliga viner från sköna producenter.
Friaviner.se

FANWINE vill hjälpa till att upptäcka vinvärlden utanför gängse norm och gräns. De hjälper dig att upptäcka och handla vin. Anslut dig med andra till någon av de aktuella projekten. De hittar den producenten du önskar och tar hem vinet till dig. De vill lyfta fram producenterna och vinfansen, det vill säga du! Här hittar du till exempel vinerna från hajpade importören Allegresse som annars mest återfinns på krogen.
fanwine.se

LA CULTURE säger ”På grund av Sveriges alkoholmonopol har mindre vinproducenter svårt att hitta hem till er. Vi tycker detta är synd då du som konsument också borde få uppleva dom härliga intressanta viner som vi får prova på våra resor runt om i Europa. Därför finns vi, La Culture, för att du enkelt, smidigt och till en vettig peng skall få njuta av kvalitativa viner från vinbönder som inte minst värnar om sitt vin men även om jorden som dom brukar”. Fina vinlådor från klassiska druvor och apellationer med sinne för elegans och upptäckarglädje. 
Laculture.se

LUNDGREN WINES distribuerar naturliga viner från cirka 50 vinproducenter från Balearerna och Europa. Sedan ett år har de laglig export till Sverige för privatpersoner (dörr till dörr med DHL). Baserade på Mallorca driver de även konstgalleri och Palmas skönaste vinhak, Bar La Sang.
lundgrenwines.com

XWINE säljer bland annat svenskägda Terrenos viner som inte annars når Systembolaget. Den svenska familjen Ruhne driver sedan 25 år tillbaka vingården söder om Florens. Under ett kvarts sekel har de rustat upp vingården och producerar idag ekologiska, prisbelönta viner och olivolja av högsta kvalitet. Vingårdarna är generellt mindre och har för små kvantiteter för att finnas på Systembolaget. XWine har även mycket annat spännande och har sålt vin lagligt online sedan 2007.
Xwine.se

VIN & NATUR förmedlar vin med stark känsla av ursprung, personlig karaktär och ärligt uttryck. Vinbönderna de arbetar med ser styrkan i frukten de odlar och marken de brukar. Deras mål är att göra levande viner utan eller med så lite tillsatser som möjligt. Levande viner som ger lust till mer! Beställning för privatkunder görs online på Systembolagets hemsida genom beställningssortiment eller privatimport. Under våren och sommaren har de flitigt lagt ut nya vinlådor med olika teman. De finns alltid några olika artiklar tillgängliga i beställningssortimentet, blandade lådor eller sex-pack med favoriter. För privatimport går det bra att plocka fritt, utan minimikrav och information som pris och frakt finns på hemsidan. 
Vinnatur.se

POMPETTE har som främsta uppgift att förse Sveriges restauranger med hantverksmässiga och okonstlade viner. Under dessa svåra tider säljer de sina restaurangviner till konsumenter online. Vinbönderna de representerar arbetar i små volymer och hittar sällan vägen in till monopolets volymbaserade sortiment. ”Det är inte rimligt att man ska behöva gå på krogen för att dricka gott vin. Vi vill dricka gott vin hemma” är deras motto och nya webbsidan Pompette.eu släpper därför limiterade vinlådor på löpande band. 
Pompette.eu

WINE TRADE presenterade nyligen sin serie lådor kallade ”Meet the Growers case” och har också öppnat upp listan för privatimport. Sedan 2007 importerar Wine Trade ärliga viner med en stor känsla av ursprung. Samtliga producenter i deras portfölj jobbar de exklusivt med på den svenska marknaden. Wine Trade har också varit duktiga på att lansera sina viner i TSE (Tillfälliga och Exklusiva Sortimentet) på Systembolaget och har sedan ett par år även listat producenten Suertes del Marqués med vinet 7 Fuentes i det fasta sortimentet, ett undantag som bekräftar regeln. Meet the Growers är som det låter, en introduktion till de som ligger bakom det vi dricker, vinbönderna. 
Winetrade.se

WINE WAVES har fokus på viner från ”The Other Europe”. Vill du ha tillgång till viner från vinländer på frammarsch så är det hit du skall vända dig. Här ligger fokus på att lyfta fram små kvalitetsproducenter från Europas något mindre kända vinländer som exempelvis Ungern, Slovenien, Grekland och Tjeckien. En fantastisk vinskatt ligger gömd i det gamla östblocket, följ Wine Waves regnbåge till dess slut och du skall finna. 
Winewaves.se

WORDS & WINES har också öppnat upp sin restauranglista och erbjuder Privatveckor lite då och då. Det innebär att de öppnar upp möjligheten för privatpersoner att blanda sin egen Words & Wines-låda som du dessutom får namnge själv och beställa via privatimport på Systembolaget. Min senaste låda fick heta Bruce Boxleitner, bara en sån sak. Vinerna kommer från det nya unga Spanien och du hittar dem under #wordsandwines #honestwinesforthecurious och #detnyaspanien - annars ligger listan på en nedladdningsbar PDF. 
Wordsandwines.se

JORDMÅNEN bildades hösten 2019 av Jessica Mihai och Mika Snickars och är resultatet av flera års privat intresse för naturvin. De importerar viner som görs av vinmakare som värnar om moder jord, utan tillsatser eller manipulation. Vin som är levande och överraskar, vin så som det ska vara och så som det har gjorts sedan urminnes tider. Med en förkärlek till vita skalmacererade viner, så kallade orange viner.
jordmanen.com

​PRIVATIMPORT

Övriga näthandlare där man kan beställa egenkomponerade lådor.

agrellhartley.se
enhalvpall.se
johanlidbyvinhandel.se/privat
franskavinkompaniet.com
atomwine.dk
gassaswine.se
mwines.se
terroirviner.com

Läs även: Systembolaget – så funkar det

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!