Pärleporten till restaurang Bikt är öppnad. Lämpligt nog på Kyrkogatan 20-22.
Området kring Domkyrkan har länge varit av varierande kvalité när det kommer till dess restaurangutbud. Shoppingstråkens dominans gör att gatorna oftast ekar folktomt kvällstid och du har behövt bege dig upp till Magasinsgatan eller bort mot Grönsakstorget för att få tag på en trevlig bit mat under aftontimmarna. Det finns dock ljusglimtar. Alldeles nyligen slogs portarna upp till restaurang Bikt, på Kyrkogatan 20-22, mitt emot domkyrkan. Bakom satsningen står ett gäng rutinerade krogrävar som testar på krögarlivet för första gången, Javier, John, Andreas och Daniel. - Vi tog över lokalen i maj, där efter var det fullt upp med planering och uppstart. Vi kunde öppna för två veckor sedan och har hållit igång, med fullt hus, sedan dess säger Javier.
Allting startade dock några månader tidigare än så. Javier och John hade funderat ett tag på att starta krog tillsammans. Duon budade på lite olika lokaler, men allting blev för dyrt, eller kändes inte helt rätt. Ryktet gick och en dag i februari hörde tidigare kollegorna Andreas och Daniel av sig till Javier och sa att de gärna ville vara med på tåget. Sagt och gjort. Duon blev en kvartett och strax därefter var kontraktet för lokalen på Kyrkogatan underskrivet.
- Vi kände direkt att det var en bra match! Det var mer eller mindre givet direkt efter att vi sågs. Andreas och Danne är två duktiga och smaksäkra kockar och vi var alla tämligen överens om vilken typ av krog vi ville starta. Vi gick ner på stan samma kväll som vi träffats för att snacka och kikade in i lokalen från gatan, sen sa vi alla bara ”nu kör vi!” fortsätter Javier.
Kvartetten var inte bara överens om vilken typ av restaurang man ville starta utan alla delade också kärleken till lokalen. Det är en gammal och anrik fastighet.
- Folk som har besökt oss har beskrivit känslan i lokalen som internationell på nått sätt. En ”vibe-ig” känsla med högt i tak, stora väggar med konst och en unik miljö med känsla av Sydeuropa eller USA.
En måhända omedveten flört med lokalens historia återfinns också på väggen på en av restaurangens två innergårdar. Ett stort kulört mönster, målat av mönsterkonstnären Linnéa Andersson, breder ut sig över fasaden i all sin prakt. I lokalen huserade en gång i tiden en gammal tapethandlare vid namn Brolin och Åkerholm, vars namn än idag står insnidat i fasaden ovanför entrén. I övrigt återfinns inte mycket av lokalens historia, mer än den generösa takhöjden och sina stora fönsterpartier.
Det har också gjorts en del förändringar i lokalen sedan övertagandet. Den var inte riktigt som kvartetten hade tänkt sig. Grannsämjan i huset möjliggjorde dock en större förändring än vad som var planerat från början.
– Vi fick fin hjälp av företagen i huset, både med nytt golv och nya möbler. Snacka om härliga kontorsgrannar! förklarar Javier.
Förutom Linnéa Anderssons väggmålning återfinns också annan konst på väggarna i restaurangen.
– Vi känner en kille som heter Axel som ställt ut lite tavlor inne på krogen. Det ger en liten extra krydda tycker vi. Det fanns ingen tanke om det från början utan de olika inslagen av konst har växt fram organiskt. Det var mer av en tillfällighet att det blev så. Det har till och med kommit folk från utlandet bara för att kolla på Linnéas väggmålning.
Den som eftersöker ett renodlat och tydligt koncept gör rätt i att gå till ett annat ställe. På Bikt är konceptet just att det inte finns något koncept. Javier förklarar lite närmre.
– Vårt koncept är att vi inte har något koncept. Vi kände att det inte behövdes. Vi ligger mitt i stan, det finns i princip allting i närheten. Vi vill vara en mischmasch av allt det där. Inte begränsa oss av något. Skapa det vi tycker om och är sugna på för tillfället. Det skall vara kul för våra gäster att komma hit, med en levande meny som kontinuerligt förändras med mat från hela världen. Det kommer att vara genomtänkt i all sin enkelhet. Mat som absolut inte är krånglig.
Han är heller inte rädd för att krogen skall bli spretigt och konceptet kommer att kännas oklart.
– Vi snackar låg ribba men inte låg ambition. Enkelt är ofta bra, men i många fall kan det lätt misstolkas som lättja. Inte hos oss. Det skall vara väldigt gott, men vi vill också ha lite mer fart och fläkt. Folk skall strömma in och ut. Man skall kunna gå hit själv eller med familj och vänner. Oavsett stämning skall det passa att komma hit. Vi är fyra olika personer med fyra olika viljor. Jag tror att vi naturligt kommer att täcka det mesta behovet när vi slår våra kloka huvuden ihop.
Utöver själva restauranglokalen finns det också två stora innergårdar som Bikt förfogar över.
– Där kommer vi servera lättare tilltugg och fokusera mer på go stämning. Vi har tillstånd till klockan två så det kommer kunna bli bra fest där inne, med DJ:s och så.
Att namnet blev Bikt var inte helt självklart, trots att det är en tydlig blinkning till områdets historia med Domkyrkan som närmaste granne och Kyrkogatan som adress.
– I ärlighetens namn stretade jag emot ganska mycket, säger Javier. Vi kollade upp mycket historik om området med det var bara ganska trista kopplingar i övrigt. Utgångspunkten var att vi ville ha ett namn som var kort och koncist. Nån kläckte ”bikten”. Det blev sedermera bara Bikt.
Fyra bokstäver. Fyra ägare. Kort och koncist.
– Nu gillar jag det skarpt. Det är ett gött namn som man kommer ihåg. När vi väl hade bestämt namnet såg vi också att vi kunde ”skapa” namnet av bokstäverna från namnet ovanför entrén, på den gamla tapetaffären som låg i huset sedan tidigare. Även om vi fick modifiera M:et lite, säger Javier och skrattar.
Bikt har öppet tisdag till fredag från 17 till sent och lördag från 13 till minst lika sent.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2020.