Foto: Sofia Rönnkvist

Bar Bruno är cocktailbaren där ingen fråga är en dum fråga

14:24 28 Aug 2019

Snart får champagnen och jazzen på Kyrkogatan 13 nytt sällskap i form av cocktails.

Innergården ett stenkast från Domkyrkan där Champagnebaren, Unity Jazz och Kafé Höga Nord håller till är en av stadens mysigaste. Sedan i höstas har de inte längre sällskap av Juicekällan, utan den lokalen har stått tom ett tag. När ägarna till Champagnebaren och delägare till Unity Jazz väl köpte ytan visste de inte riktigt vad de skulle skapa härnäst, men det landade ganska snart på cocktails, berättar en av de ansvariga, Hugo Hall.
– Vi har ju en vinbar, champagnebar, fiskrestaurang och vegetariskt men vi gör ingenting med sprit. Då insåg vi att det vore ju roligt, men varken jag eller Hanna har jobbat med sprit och kan inte det. 

Hugo, tillsammans med sin kollega Hanna Öberg, kom då på att deras granne Oscar Karlsson från The Bar är riktigt duktig på det och tillsammans med honom växte idéerna ihop till att bli Bar Bruno – en ambitiös bar av högsta kaliber. Oscar har tidigare varit barchef på Upper House och bland annat jobbat på en spritfabrik i Mexico, så det rådde ingen tvekan om att han var rätt person att rodda deras nya cocktailbar. Hans erfarenhet passade som handen i handsken för den nivå på cocktailbar de ville skapa, men som de själva saknat i Göteborg. Dessutom kände sig Oscar färdig med sitt äventyr hos The Bar, som han för lite mer än tre år sedan var med och startade.
– Det finns längdskidor med utsågade hål för shots och ölhattar, vilket alla förstår är fantastiskt roligt, men jag börjar känna mig redo att gå vidare också. Jag fyllde trettio i vintras och nu känner jag att jag med varm hand lämnar över The Bar till någon annan hungrig person och blickar framåt med etableringen av Bar Bruno.

Istället axlar han nu utmaningen att skapa en bar med tidlös känsla och fokus på klassiska men innovativa cocktails, alltid tillverkade på de bästa av spritsorter för att hålla nivån hög. Lite extra press kanske kommer från det faktum att baren är uppkallad efter Hannas första son, Bruno, som är tre år gammal.
– Han har vuxit upp här och var det första barnet i vårt gäng här på Kyrkogatan 13. Han älskar att baren ska heta Bruno och berättar för sin pappa hemma att hans bar inte riktigt är klar än men snart när han varit och kollat på renoveringarna. Sen om några år får han ju jobba där också, han får börja som nisse!

Inredningen på Bar Bruno kommer att vara målad helt i mörkrött. Det känner de går i linje med hur visionerna var när de först började skissa på att bygga en cocktailbar, där tankarna fördes till klassiska hotellbarer i Paris. Tanken är att få baren att kännas som att den alltid legat där och alltid kommer att ligga där, precis som Hugo och Hanna kände när de byggde upp Champagnebaren och Unity Jazz. Men föreställningen om en dryg fransk servitör som tar ens beställningar var såklart aldrig med i planerna, utan det är en helt annan stämning de är ute efter.
– Det ska kännas som om man är på den perfekta hemmafesten när alla samlas i köket. Vi bygger själva baren utan en klassisk bardisk, utan det blir mer som en köksö. När man är på en lägenhetsfest och alla samlas runt en köksö är det ju så härligt, och Oscar ska kännas mer som värden och lägenhetsinnehavaren än din bartender, berättar Hugo.

Tanken är även att Bar Bruno utöver sin hemtrevliga känsla ska passa in bland de redan existerande enheterna på innergården som Hugo och Hanna har. De vill kunna ta vara på sitt svinn från köken genom att göra det till syrups och garnityr för drinkarna samtidigt som Bruno med sin senare stängningstid är tänkt att kunna bli sista stoppet för en kväll fylld med champagne och jazz. Eller, när en stannar förbi spelar egentligen ingen roll, eftersom det är helt okej att gå från dörr till dörr med samma drink.
– Vi är ganska ensamma med att ha ett alkoholtillstånd som gör att du kan köpa ett glas champagne på Champagnebaren, gå runt inne på gården och kanske sätta sig på uteserveringen. Sedan kan du med samma glas gå in på Bar Bruno, beställa en gin tonic och gå in med den till Unity Jazz, förklarar Hugo.

Om man inte känner för att köra på ett säkert kort som en gin and tonic ska det dock inte kännas läskigt att experimentera lite med cocktails på Bar Bruno, berättar Oscar. Han berättar att många tycker att det här med drinkar kan verka svårt, och att det är lätt att en betalar för en dyr drink utan att våga säga vad en egentligen gillar. Så ska det inte vara hos Bar Bruno.
– Tanken är att avdramatisera det hela. Vi kommer att ha en väldigt kort meny där det är väldigt tydligt att någonting smakar si och så. I och med att det också är så pass litet, och det kommer kännas som att vi praktiskt taget hänger i köket på en fest, så ska man kunna våga fråga och bli en som kan allting om drinkar om man vill.

Bar Bruno öppnar tidig höst på Kyrkogatan 13.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!