Bri Stundon. Foto: Robert Henriksson.

Åre Gastronomy Week är tillbaka 2022

14:32 22 Mar 2022

För nionde året i rad kraftsamlar det gastronomiska meckat Åre till en absolut toppversion av sig själv. 

Under en vecka i april planerar restauranger och drivna lokalbor i Åre sextio programpunkter fokuserade på matlagning och natur. Festivalveckan går under namnet Åre Gastronomy Week och projektet leds av entusiasterna Calle Hedman och Bri Stundon. 
– 
Jag vet ingen annan plats i Sverige där det finns ett så stort naturliv, vackra vyer och bra åkning och samtidigt har ett sådant otroligt brett utbud av högkvalitativa matupplevelser och nöje. Det är precis vad vi vill lyfta fram under den här veckan, säger Calle Hedman. 

Idén kommer från en matfestival i Kanadensiska Tofino, en liten stad som på många sätt påminner om Åre men med den stora skillnaden att utförsåkningen ersatts av surf.
– Vi var i Kanada när matfestivalen Feast Tofino pågick. Var vi än rörde oss, från korvmoj till stjärnkrog uppmärksammades festligheten genom hyllningar till lokala producenter. Vi hade länge funderat på att göra något liknande i Åre för att hylla  
våra fantastiska tillverkare och duktiga matlagare men inte riktigt hittat formen för hur det skulle se ut. En mässa kändes förlegat, men det här var en jätteinspiration.

Under veckan i Åre kan matnördar och friluftsfantasterna vänta sig?
– 
Allt ifrån restauranger med tillspetsade menyer av lokala mathantverk, vinmakarmiddagar, en same som lagar renkött, popup restauranger och gästspelande kockar. Vi sätter upp två tipitält mitt på Åre torg där Årets Kock-finalister lagar lunch över rykande eld och lokala producenter kommer sälja sina produkter i stånd och bodar. Pimpelfiske på Åresjön, hundspann till våffelkåtan och en sjurätters middag på toppstugan är andra programpunkter vi planerar. Vi vill verkligen lyfta det lokala och skapa tillfällen där gäster ska kunna prata med slaktaren från Östersund och att kocken ska berätta om hur han valt att tillaga styckdetaljerna. Ystaren får berätta om sin ost från Skärvången. 

Fjällpuben – en av årets höjdpunkter.
Fjällpuben – en av årets höjdpunkter.

Tidigare år har Åre Gastronomy Week bjudit på ”världens snabbaste avsmakningsmeny” där sju rätter serverades på sju minuter inne i bergbanans skumpiga kupé. Middag i kabinbanan med förrätt på vägen upp, varmrätt på toppen och efterrätt på vägen ner är ett annat koncept som utförts. Förra året serverade Erik Videgård sin ”Guilty Pleasure”-tunnbrödsrulle på fjället.

Vad blir årets höjdpunkt?
– Omöjligt att välja en, men en favorit i repris från förra året är Jonas och Pia Dahlboms Kiss Tribute-kväll på Fjällpuben. Jonas är förutom en grym kock också del i ett Kiss-coverband. Under två kvällar spelar de rock and roll till grym mat och drinkar, säger Calle Hedman.

Åre Gastronomy Week 2022 äger rum mellan den 4–10 april.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Street

En blekfet äldre man som ser ut att ha ett brinnande intresse för vuxenserier stegar in på Street. Han är väldigt glad att vara här. Väldigt glad är han över jazzbandet som spelar i ena hörnet. Medan han går mot sitt bord nickar han takten lite lätt, vilket är tillräckligt för att sätta de överdimensionerade anletsdragen

Terrenos vinotek

Terrenos Vinotek har ett märkligt koncept. Här står vinet helt i fokus, men istället för att servera väldigt många viner på glas har man installerat ett antal vinautomater från vilka gästen själv kan servera sig efter smak. Man köper helt enkelt ett slags betalkort med önskat belopp på. Sedan är det bara att stoppa in de

Mississippi inn

Södermalm är inte riktigt som andra stadsdelar. När man sitter vid ett fönsterbord, en tidig vardagskväll kan det ibland hända att det på bästa Vilda Västern-manér galopperar förbi en rufsig ung man, som i förbifarten sliter åt sig något som inte tillhör honom - låt säga en färgrann solstol - bara för att bli jagad av pe

Carpe Diem

Carpe Diem är inte bara ett motto som vanligtvis återfinns på t-shirts burna av elevrådsordförande med naiv filmsmak. Det är även en nyöppnad kvarterskrog på Östermalm. Uttrycket är förstås mest känt från Döda poeters sällskap, men av någon anledning tror jag att krogens ägare snarast snappat upp frasen från den ännu tön

Ambiance

På 60-talet var Libanon ett land som Europas jetset åkte till på helgerna; skidåkning i bergen och vilda lyxfester på stan i Beirut. Och vips så försvann allt det där med ett blodigt inbördeskrig. Sedan några år tillbaka är kriget slut och det enda explosionsartade i Beirut idag är turistindustrin. De libanesiska restaura

Den gamle och havet

Familjen Campogiani har två hypade italienska krogar i stan - dels köttiga Döden i grytan, i Vasastan, dels den fisk- och skaldjursbetonade Den gamle och havet, på Östermalm. Döden i grytan har vi tidigare skrivit en uppskattande recension av. Den gamle och havet har vi svårare att förstå uppståndelsen kring. Denna lilla

Green Mango

Thailändska restauranger ploppar upp som svampar ur jorden. Frågan är om det snart inte är tätare mellan thaiställena än pizzeriorna. Än så länge verkar den vanlige svensken tugga i sig vad som helst bara det hänger en thailändsk flagga utanför restaurangen, är konstiga namn på rätterna och chilifrukt-styrkegradering på

Annakhan

Annakhan, fin-indiern, har nu varit med i drygt ett och ett halvt år, men är fortfarande ensam om att servera indiskt som gourmetmat. Även om maten redan från start var bra, har Annakhans största framgång varit som en bra bar i en snygg lokal. Sedan öppnandet har emellertid menyn förändrats en del. Numera finns även två

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!