Sandhäxan öppnar i Visby

11:06 13 Apr 2023

Sandhäxan får ännu en systerkrog. Familjens yngsting överraskar med tikibar och nattklubb – på Gotland.

Fem år har gått sedan Sandhäxan öppnade i Vasastan och begreppet mackrestaurang etablerades. En typisk servering består av två grillade skivor luftigt skitbröd (krögarnas eget uttryck. De undviker ”surdegshaveri som river sönder gommen”) med okristliga mängder ost samt chips och ljus fatöl. Köer runt kvarteret är fortfarande en konsekvens.

Sommaren 2022 föddes utomhuskonceptet Strandhäxan. På gräsplätten vid Djurgårdsbron fläkte en lekfull och tillgänglig Häxa ut sig med plats för hundratals gäster. Den ja-sägande ägarkvartetten Mattias Svensson, Erik Johansson, Fredrik Sundberg och William Thorén slapp begräningarna en trång citylokal medför. Men hur gick det med köerna?
– 
Vi sålde nästan 25 000 grilled cheese under tre månader. Ur en glödande jävla container. I början var det svårt att få ut den volymen mat. Några dagar stod människor över hela bron till Östermalm och väntade på sin tur, säger Mattias Svensson. 

Det låter som en barndomsdröm?
– Nja alltså, där och då ville man bara att alla skulle få sin macka. Folk tänker ju liksom ”hur svårt ska det vara?” vilket vi förstår. Det blir ändring i sommar. 

I maj gör Strandhäxan come back. ”Vad–i–helvete–har–vi–gjort”-känslan från fjolåret är bortglömd. Barnsjukdomarna är åtgärdade och samarbetet med kroggruppen Burgsvik Group visade sig bli en såpass lustfylld historia att det resulterat i nya kärleksbarn. 

I sommar öppnar de ytterligare en Strandhäxa gemensamt – innanför ringmuren i Visby. En uteservering vid Donners plats förgylls med kronisk doft av grillat bröd. Dessutom öppnar tikibar och nattklubb under samma tak. 
Mattias: Erik har dreglat över tanken på en krog i Visby länge och nu händer det. Vi blir ett ställe där man hänga hela dagen. Mysa, dricka och sola.
Erik: Strandhäxan är klippt och skuren för den här platsen, det var inget vi behövde sova jättelänge på. Jag har vart på södra Gotland varje sommar sen jag var fem och spenderat jättemycket tid i Visby. När jag var yngre kunde vi åka dit och sova i bilen. Man vaknade i någon krum ställning, torr i munnen och solen som stekte och det fanns inget vatten. Men det var värt det. Krogscenen i Visby har imponerat så jävla mycket på mig de senaste åren. Det är inte grilltallrik, fläsknoisette, konferensknullare och stor stark längre.
Mattias: Tikibaren i källaren blir ett murrigt krypin där William kommer förverkliga vår kollektiva pojkdröm om brinnande spritstarka romdrinkar, dödskalleglas och totempålar, alltså superkitsch. Här glider man ner lite senare på kvällen eller när vädret är lynnigt. Samtidigt börjar någon fingra i gång musiken i klubben, lite hemmafestgung där man sen blir kvar till 03. 
William: Allt med det här projektet är en enda pojkdröm.
Mattias: Vi vill inte bara komma in och dansa en sommar utan siktar på en längre period. Och så finns förhoppningar om att hålla barerna öppet även off season.
Erik: Om vi blir insläppta i det mysiga krog-community som finns i Visby. Hoppas det.

Era följare verkar vara er fanclub, eller, ni känns som ett team. Varifrån kommer det?
Erik: Redan från början har vi haft mycket kommunikation. Restaurangkonton brukar mest vara menyer och ”boka bord”. Vi har velat bjuda in till hela processen, som att följa en kompis mer än en krog. Det har funkat. 
Mattias: De är underbara och bidrar verkligen när vi frågar om mackor till exempel. Nyligen frågade vi vad de ville se på Strandhäxan i sommar. Då sa flera utebio. Så nu röstar de om vilka filmer vi ska visa på Djurgården i augusti. Jag har redan spikat Hajen och är väldigt inne på en skräckfilm vid midnatt med silent disco-hörlurar. 

HÄXANS SOMMAR 

Strandhäxan på Djurgården öppnar upp helger i maj. Nytt för i år blir temaförfester innan Djurgårdens event ”spelar Zara Larsson på Grönan, då har vi Zara Larsson-fest hela dagen” och utebio mellan den 11–13 augusti.
Strandhäxan i Visby öppnar någon gång i juni och håller öppet alla dagar i juli och augusti.
Sandhäxan i Vasastan ”moderkrogen/navet” tar mammaledigt hela sommaren.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!