Tidigare Platåkåtan i Åre har blivit polerad matsal med vinlista som motiverar långa luncher på fjället.
Tyngden på dalskidan, älskling. I en skarp vänstersväng från Bibbos Brant ligger nu Bibbos Fjällrestaurang. En lunchmatsal med 38 bokningsbara sittplatser och vita dukar.
– Vuxet och trevligt utan att vara stelt eller korslagt. Du inser att här sitter jag gärna och tar en långlunch, säger Sonny Gustavsson, delägare i STP som står bakom krogen.
Till vyerna av Åredalen serveras schnitzel och ett generöst utbud av dryck. Vinlistan är densamma som på systerkrogen Vinbaren. Riktigt rutinerade gäster chansar inte på logistiken utan säkrar sina lunchflaskor genom förbeställning.
Platsen nås genom liftsystemet. Antingen med start från byn och vidare via Fjällgårdsexpressen. Eller direkt från Totts vädersäkra ankarlift.
– När Årevädret slår till kan man behöva en lunchpaus mitt i backen. Då får man kämpa sig hit och bli rikligt belönad, säger Sonny.
Soliga dagar tas tillvara på en nybyggd solterass i anslutning till matsalen. Har man missat att reservera bord eller behöver något snabbt finns flera alternativ. I baren serveras värmande buljong, mortadellamackor, öl och varm choklad. Därtill finns ett utekök med 300 obokningsbara platser. Här står fransk kebab på menyn, en mindre rulle av kalvkött. Nätt, med minimal risk för spill på skidkläder.
STPs restauranger har mycket liv och själ. Årebor och turister trivs på Timmerstugans guldkantade afterski, bakishaket Broken och i den hemtrevliga alplyxen på Åregården. Bibbos blir krogfamiljens första på fjället.
– Utmaningarna är dels att få upp folk och få dem att atta att det är vita dukar och lite pricy. Men det är den här typen av restaurang jag själv saknat i Åre. En plats där man kan unna sig att sitta länge utan att bli utslängd. Om man tittar på vad som går idag är det kvalité som räknas. Snabbmat i all ära. Men är man på semester vill man ju ha goda saker. Och i kristider så dricker man gott, säger Sonny.
– Nästa utmaning är att få upp råvaror. Vi har tre vaktmästare som jobbar med att köra grejer fram och tillbaka. Och sen blir det sista steget att få ner folk igen.
För grupper runt 40 personer finns möjlighet att boka Bibbos afterskimiddagar under kvällstid. När festen är över körs gästerna ned till byn av guider.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2024.