Det här är Bibbos

20:44 22 Jan 2024

Tidigare Platåkåtan i Åre har blivit polerad matsal med vinlista som motiverar långa luncher på fjället.

Tyngden på dalskidan, älskling. I en skarp vänstersväng från Bibbos Brant ligger nu Bibbos Fjällrestaurang. En lunchmatsal med 38 bokningsbara sittplatser och vita dukar.
– Vuxet och trevligt utan att vara stelt eller korslagt. Du inser att här sitter jag gärna och tar en långlunch, säger Sonny Gustavsson, delägare i STP som står bakom krogen.

Till vyerna av Åredalen serveras schnitzel och ett generöst utbud av dryck. Vinlistan är densamma som på systerkrogen Vinbaren. Riktigt rutinerade gäster chansar inte på logistiken utan säkrar sina lunchflaskor genom förbeställning.

Platsen nås genom liftsystemet. Antingen med start från byn och vidare via Fjällgårdsexpressen. Eller direkt från Totts vädersäkra ankarlift. 
– När Årevädret slår till kan man behöva en lunchpaus mitt i backen. Då får man kämpa sig hit och bli rikligt belönad, säger Sonny.

Soliga dagar tas tillvara på en nybyggd solterass i anslutning till matsalen. Har man missat att reservera bord eller behöver något snabbt finns flera alternativ. I baren serveras värmande buljong, mortadellamackor, öl och varm choklad. Därtill finns ett utekök med 300 obokningsbara platser. Här står fransk kebab på menyn, en mindre rulle av kalvkött. Nätt, med minimal risk för spill på skidkläder.

STPs restauranger har mycket liv och själ. Årebor och turister trivs på Timmerstugans guldkantade afterski, bakishaket Broken och i den hemtrevliga alplyxen på Åregården. Bibbos blir krogfamiljens första på fjället.
– Utmaningarna är dels att få upp folk och få dem att  atta att det är vita dukar och lite pricy. Men det är den här typen av restaurang jag själv saknat i Åre. En plats där man kan unna sig att sitta länge utan att bli utslängd. Om man tittar på vad som går idag är det kvalité som räknas. Snabbmat i all ära. Men är man på semester vill man ju ha goda saker. Och i kristider så dricker man gott, säger Sonny.
– Nästa utmaning är att få upp råvaror. Vi har tre vaktmästare som jobbar med att köra grejer fram och tillbaka. Och sen blir det sista steget att få ner folk igen.

För grupper runt 40 personer finns möjlighet att boka Bibbos afterskimiddagar under kvällstid. När festen är över körs gästerna ned till byn av guider.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2024.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.

Restaurang Himalaya

 

Det är svårt med förväntningar när man ska på nepalesisk restaurang. Vilka referenser ska man utgå ifrån egentligen? Den lilla restaurangen vid Kronhusbodarna är nästan tom, men det är en sen måndagskväll och det mesta i stan är stängt.

Green Mango


Foto: Christian Andersson

 

Det finns flera anledningar att äta på den här lilla thairestaurangen. Solen på sommaren som strålar över uteserveringen, färgerna i maten som tar för sig lite mer än på andra thairestauranger i stan och fullt av gäster som ger stället energi.

Ät för Haiti

Idag måndag donerar F12-gruppen intäkterna från alla sina restauranger till jordbävningsoffren på Haiti. De stockholmsrestauranger som ägs av gruppen är Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar och Kungsholmen. Passa på att dra ditt strå till stacken.

Malay KöketAtt särskriva kan vara på ont och gott. Gott när det är avsikligt och ger en rolig innebörd, blir en snackis eller helt enkelt ser bättre ut visuellt. Ont när det framkallar syftningsfel och blir svårt att hitta på internet.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!