"Lu är ingen minimalistisk hipsterlounge, utan en krog att räkna med".
Det var inte en för Nöjesguiden okänd aktör som slog upp portarna i krogstråket på Skånegatan för knappt ett år sedan. Redan för några år sedan vann Luong Malmöpriset för bästa krog för sin etablering på Davidshall. Därefter fick de enligt ägaren själv frågan “minst en gång i veckan” om att öppna i Stockholm. Sagt och gjort. Ankgrillar installerades, nudlar handpullades och gurka lades i marinad. Köerna ringlade snart långa även på Skånegatan. Men hur håller satsningen såhär efter smekmånaden.
Vi återbesöker krogen en lördag när våren precis har tagit kål på den envisa kylan och trots att Lu precis öppnat för dagen är det mer eller mindre fullt direkt. Samtalen flyter, dofterna från köket är en blandning av soja, chili och något som garanterat har legat på en grill länge nog för att utveckla en krispig och lätt karamelliserad yta. Här har man inte försökt skapa någon minimalistisk hipsterlounge – nej, det är en krog med själ sprungen ur kantonesiska smaker och en meny som skriker "dela och var glad”. Vi blir tilldelade ett bord och beställer in lite klassisk krispig gurka med soja, vinäger, chili och sesam (80 kr) medan vi läser igenom menyn.
Vi börjar med friterade wontons (135 kr) som är så krispiga att det låter som en OLW-reklam när vi tar den första tuggan. De serveras med en sötsyrlig dippsås som slår an precis rätt toner mot den frasiga degen och den saftiga fyllningen. Sen kommer dumplingsen in (80 kr), fyra till antalet och ångade till perfektion samt fyllda med fläsk och koriander. De har en balans mellan tuggmotstånd och silkig mjukhet som gör att jag genast bestämmer mig för att beställa in fler – något som mitt sällskap vänligt men bestämt stoppar mig från att göra.
Vi fortsätter med wokade vetenudlar (180 kr) som i original serveras med ryggbiff men i vårt fall med spänstig tofu, samt purjolök och böngroddar. Om du vid första besöket kommer för att prova den kantonesiskt grillade ankan och Mapu Tofun, är det nog denna rätt som får dig att återvända. Rätten är lika enkel och självklart som italienarens bolognese.
Allt sväljs ner med en magnumflaska Tsingtao för de vuxna och en mangoläsk för det medföljande barnet, som för övrigt också utan problem äter sig mätt på dumplings och ris. Vi kan utan vidare slå fast att Lu inte bara pallar trycket utan verkligen är en söderkrog att räkna med, med all sannolikhet under en lång tid framöver.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2025.