70 procent koreanskt

14:41 10 Mar 2014

 

marketgbg.jpg
 
I somras öppnade Barabicu och nu har också Market slagit upp portarna. Tillsammans ska de skapa ett nytt promenadstråk. Kommunen som är på företagarnas sida ska bygga ett nytt torg och en ny broförbindelse över kanalen.

Rosenlundsgatan – då, den smutsigaste gatan i hela Göteborg. Dagtid var det mycket spring i kontorsområdet, kvällstid ett öde men fullfjädrat prostitutionsstråk. Torskarna rullade sakta fram och tillbaka och tjejer stod bakom de Bolognainspirerade pelarna. Där fick många nattvandrare sig en dos verklighet på väg från nattklubbarna mot Järntorget. Men så byggdes Götatunneln som förändrade förutsättningarna och kommunen kom till kritan med att rusta upp gatan. 

Det sedan i somras nystartade och populära Barabicu har fått ett små-syskon längre ner på gatan mitt emot Fiskekyrkan. Hjärnan och musklerna bakom nya restaurangen, Market, är Mikael Arvidsson. Han berättar att konkurrenterna gett honom ett glatt välkomnande med motivet att fler restauranger drar fler människor till området.
– Det kommer att bli ett nytt skönt stråk i Göteborg och det är kul att vara nära Barabicu. De blev skitglada att vi öppnade så att det blir mer liv på gatan, berättar han.

Market ligger i en stor och luftig lokal som tidigare huserade en ganska murrig lunchrestaurang och maten som serveras är en fusion mellan mexikanskt och koreanskt. En i Korea populär mix, och faktum är att det nyligen öppnade en restaurang i Malmö med samma koncept. 
– Korea går före till 70 procent och så är maten 30 procent mexikansk. Första gången jag upplevde kombinationen var på gatunivå i Korea, berättar Mikael Arvidsson vars mamma är från Korea, ett land han har bott i under tre omgångar.
– Det är faktiskt mamma som gör kimchin. Det är riktigt svårt att göra, det mest avancerade jag vet faktiskt. Att laga kimchi är en treveckorsprocess, den ska växla temperatur, ut och in i kylskåpet. Förr i tiden lagades den i bergsgrottor som växlade temperatur under dygnet.

Arkitektstudenten Kaspar von Werther klättrar upp på en skranglig stege och sätter fast lampor inne på Market, på fast mark igen berättar han hur den gamla barndomsvännen Mikael Arvidsson ringde upp honom.
– Han sa ”jag ska öppna en restaurang och du ska rita den”, så jag har pluggat heltid och jobbar resten här. Det har knappt gått men jag fick godkänt i skolan och nu har Market öppnat. Med inspiration från filmen eXistenz från 1999 av David Cronenberg förklarar Kaspar von Werther att han vill ge ”känslan av en igenvuxen fabrik i Ukraina” och ”jobba med ljusa färger utan att det blir shabby chic”.

Bredvid Market ligger en parkeringsplats som kommunen ska göra om till ett torg täkt av en pergola, ett luftigt trätak. På det kommande torget ska restaurangen ha sin uteservering och på andra sidan Fiskekyrkan kommer det att byggas en ny bro över kanalen.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.